Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
HAKÎKÎ BIR MÜSLÜMÂN OLMANIN SARTLARI
HAKÎKÎ BIR MÜSLÜMÂN OLMANIN SARTLARI
(Mektûbât)in birinci cilt, yetmisaltinci mektûbunda buyuruluyor ki:
Sûre-i Hasrin yedinci âyetinde meâlen,(Resûlümün getirdigi emirleri aliniz, taat ediniz! Nehy,men,yasak ettigi seylerden sakininiz!)buyurulmustur.Dünyada felaketlerden, âhirette azâbdan kurtulmak için,iki sey lâzimdir: Emirlere sarilmak ve yasaklardan sakinmak! Bu ikisinden en büyügü, daha lüzûmlusu, ikincisidir ki,buna(Verâ)ve(Takvâ) denir. Resûlullahin yaninda,birisinin çok ibâdet ettigini,çok ugrastigini söyledile. Birisinin de,yasak edilen seylerden çok sakindigini söylediklerinde,(Hiçbirsey,verâ gibi olamaz!) buyurdu.
Yâni,yasaklardan sakinmak,daha kiymetlidir buyurdu.Bir hadis-i serifte de,Dîninizin diregi verâdir)buyurdu. Insanlarin meleklerden daha üstün olabilmesi,verâ sâyesindedir ve terakkî etmeleri,yükselmeleri bu sâyededir. Melekler de,emirlere itaat etmektedir.Hâlbuki melekler, terakkî edemiyor.O hâlde,verâa sarilmak ve takvâ üzere olmak,herseyden daha lüzûmludur.Islâmiyette en kiymetli sey,takvâdir.Dînin temeli,takvâdir.Verâ ve takvâ, haramlardan kaçinmak demektir.Haramlardan tamamen kaçinabilmek için,mubâhlarin fazlasindan kaçinmalidir. Mubâhlari,lâzim oldugu kadar,kullanmalidir.
Bir insan,mubâh,yâni Islâmiyetin izin verdigi seylerden, her istedigini yapar,taskinca mubâh islerse,süpheli seyleri yapmaya baslar.Süpheliler ise,haram olanlara yakindir. Insanin nefsi,hayvân gibi,kendine düskündür.Uçurum yaninda dolasan,birgün uçuruma düsebilir.Verâ ve takvâyi tâm yapabilmek için,mubâhlari lâzim oldugu kadar kullanmali, zarûret miktârini asmamalidir.Bu kadarini kullanirken de kulluk vazîfelerini yapabilmek için kullanmaya niyet etmelidir.Mubâhlarin fazlasindan tamamen kaçinabilmek,her vakit ve hele bu zamanda,hemen hemen mümkün degildir.
Hiç olmazsa,haramlardan kaçinmali,mubâhlarin fazlasindan da elden geldigi kadar sakinmaya çalismalidir.Mubâhlar, lüzûmundan fazla islendikte,pisman olup tevbe etmelidir.Bu isleri,haram islemeye baslangiç bilmelidir.Allahü teâlâya siginmali ve yalvarmalidir.Bu pismanlik,tevbe ve yalvarmak, belki mubâhlarin fazlasindan büsbütün sakinmak yerine geçerek,böyle islerin âfetinden,zararindan korur.Câfer bin Sinân buyuruyor ki,(Günah isleyenlerin boynunu bükmesi, ibâdet edenlerin gögsünü kabartmasindan daha iyidir).
Haramlardan kaçinmak da,iki türlüdür : Birinci kismi, yalniz Allahü teâlânin hakki olan, Onun emri olan günahlardan kaçinmaktir.Ikinci kismi,insanlarin, mahlûklarin haklari da bulunan günahlardan kaçinmaktir. Ikinci kismi,daha mühimdir.Allahü teâlâ,hiçbirseye muhtaç degildir ve çok merhametlidir.Kullar ise,pekçok seye muhtaç olduklari gibi,cimridirler.Resûlullah buyurdu ki: (Üzerinde kul hakki olan,insanlarin malina,irzina dokunan,ölmeden önce helâllassin,ödesin! Zîrâ âhiret günü altinin,malin degeri olmaz.
O gün,hak ödeninceye kadar,kendi sevaplarindan alinacak, sevaplari olmazsa,hak sahibinin günahlari,buna yüklenecektir).
[Ibni Âbidîn (Dürr-ül-muhtâr) kitabini açiklarken,namaza niyet bahsi,ikiyüzdoksanbesinci sayfada buyuruyor ki, (Kiyâmet günü,hak sahibi,hakkini affetmezse,bir dank hak için,cemaat ile kilinmis kabûl olmus yediyüz namazi alinip, hak sahibine verilecektir).Bir dank,dirhemin altida biri, yaklasik olarak,yarim gram gümüstür].[Muhammed ibni Âbidîn, 1252 [m. 1836] da Sâmda vefât etti. ]
Birgün Resûlullah,Eshâb-i kirâma karsi:(Müflis kime denir, biliyor musunuz?)buyurdukta:(Parasi ve mali kalmayan kimseye diyoruz)dediler.Buyurdu ki: (Ümmetim arasinda müflis,su kimsedir ki,kiyâmet günü,defterinde çok namaz, oruç ve zekât sevabi bulunur.Fakat,bir kimseye sövmüs, iftirâ etmis,malini almis,kanini dökmüs,dögmüs.Sevaplari, bu hak sahiplerine dagitilir.Haklari ödenmeden önce sevaplari biterse,hak sahiplerinin günahlari, bunun üzerine yükletilir.Sonra Cehenneme atilir)buyurdu.
(Mektûbât)in 98. mektûbunda buyuruluyor ki:
Resûlullah,(Allahü teâlâ refîktir.Yumusakligi sever. Sertlik edenlere vermedigi seyleri yumusak davrananlara ihsân eder.Baskalarina vermez)buyurdu.Bu hadis,Imâm-i Müslimin(Sahih)inde vardir.
Yine(Müslim)de bildiriliyor ki,Âiseye(Yumusak davran! Sertlikten ve çirkin seyden sakin!Yumusaklik insani süsler. Cirkinligi giderir)buyurdu.
[(Müslim)deki]hadis-i serifte,(Yumusak davranmayan,hayir yapmamis olur)buyuruldu.
[(Buhârî)deki]hadis-i serifte,(Içinizde en sevdigim kimse, huyu en güzel olaninizdir)buyuruldu.
[Imâm-i Ahmed ve Tirmüzînin bildirdikleri]hadis-i serifte, (Kendisine yumusaklik verilen kimseye dünya ve âhiret iyilikleri verilmistir) buyuruldu.[Muhammed Tirmüzî, 279 [m. 892] de vefât etti. ]
[Imâm-i Ahmed, Tirmüzî,Hâkim ve Buhârînin bildirdikleri] hadis-i serifte,(Hayâ, îmandandir.Îmani olan Cennettedir. Fuhus,kötülüktür Kötüler Cehennemdedir)buyuruldu.
[Imâm-i Ahmed ve Tirmüzînin bildirdikleri] hadis-i serifte, (Cehenneme girmesi haram olan ve Cehennemin de onu yakmasi haram olan kimseyi bildiriyorum. Dikkat ediniz.Bu kimse, insanlara kolaylik, yumusaklik gösteren mümindir) buyuruldu.
[Imâm-i Ahmed ve Tirmüzî ve Ebû Dâvüdün bildirdikleri] hadis-i serifte,(Yumusak olanlar ve kolaylik gösterenler, hayvanin üzerinde,yularini tutan kimse gibidir.Durdurmak isterse, hayvan ona uyar.Tasin üzerine götürmek isterse, hayvan oraya kosar)buyuruldu.
[(Buhârî)deki]hadis-i serifte,(Kizdigi zaman istedigini yapabilecek bir kimse kizmazsa,Allahü teâlâ kiyâmet günü onu herkesin ortasinda çagirir,"Cennette istedigin hûrinin yanina git" der)buyuruldu.
[Bütün kitaplarda yazili olan hadis-i serifte] bir kimse Resûlullahdan nasihat istedikte,(Kizma, sinirlenme!) buyurdu.Birkaç kere sordukta,hepsinde de(Kizma, sinirlenme!)buyurdu.
[Tirmüzî ve Ebû Dâvüddaki] hadis-i serifte,(Cennete gidecek olanlari haber veriyorum dinleyiniz! Zayiftirlar,güçleri yetmez.Birsey yapmak için yemin ederlerse,Allahü teâlâ, bunlarin yeminlerini,muhakkak yerine getirir.Cehenneme gidecek olanlari bildiriyorum,dinleyiniz! Sertlik gösterirler.Acele ederler.Kendilerini üstün görürler) buyuruldu.
[Tirmüzî ve Ebû Dâvüdün bildirdikleri] hadis-i serifte, (Bir kimse ayakta iken kizarsa, otursun,oturmakla geçmezse, yatsin!)buyuruldu.
[Taberânî,Beyhekî ve ibni Asâkirin bildirdikleri] hadis-i serifte,(Sari sabir maddesi bali bozdugu gibi,kizginlik da, îmani bozar)buyuruldu.
[Beyhekî ve Ebû Nuaymin bildirdikleri] hadis-i serifte, (Allah için asagi gönüllü olani,Allahü teâlâ yükseltir.Bu, kendini küçük görür.Fakat,insanlarin gözünde büyüktür.Bir kimse,kendini baskalarindan üstün tutarsa,Allahü teâlâ onu alçaltir.Herkesin gözünde küçük olur.Kendini yalniz kendisi büyük görür.Hattâ köpekten,domuzdan daha asagi görünür) buyuruldu.[Ahmed Ebû Nu'aym, 430 [m. 1039]da vefât etti. ]
[Beyhekînin bildirdigi] hadis-i serifte,(Mûsâ aleyhisselâm: Yâ Rabbî! Kullarinin en kiymetlisi kimdir?dedikte,gücü yettigi zaman affedendir,buyuruldu) buyurdu.
[Ebû Ya'lânin bildirdigi] hadis-i serifte,(Bir kimse, dilini tutarsa,Allahü teâlâ onun utanacak seylerini örter. Gadabini tutarsa,kiyâmet günü,Allahü teâlâ azâbini ondan çeker.Bir kimse Allahü teâlâya yalvarirsa,onun duâsini kabûl eder)buyuruldu.
Tirmüzîde bildiriliyor: Muaviye,Ümm-ül-müminin Âiseye mektûb yazarak nasihat yazmasini istedikte,cevap yazarak:Allahü teâlânin selâmi senin üzerine olsun! Resûlullahdan isittim.Buyurdu ki,(Bir kimse insanlarin kizacaklari seyde Allahü teâlânin rizasini ararsa,Allahü teâlâ onu,insanlardan geleceklerden korur.Bir kimse,Allahü teâlânin kizacagi seyde,insanlarin rizasini ararsa,Allahü teâlâ onun isini insanlara birakir)dedi.
Allahü teâlâ bizi ve sizi,hep dogru söyliyenin haber verdigi bu hadis-i seriflere uymakla sereflendirsin! Bunlara uygun hareket etmeye çalisiniz!
Herkese lazim olan iman
Huzur Damlalari
Selam Sevgi ve Dua Ile