Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
İKİ BAYRAM ARASI NİKAH
İki bayram arası nikah kıyılmayacağı ve düğün yapılamayacağı hakkında halk arsında yaygın olan itikad batıldır. çünkü hazreti aişe validemiz bir hadisi şerifi bildirmiştir ALLAH ın Resulu beni şevval ayında nikahladı ve şevval ayında benimle gerdeğe girdi Rasulullah ın kadınlarının hangisi onun yanında benden daha nasıpli olmuştur
görülüyorki iki bayram arası nikah caiz olmadığı hakkındaki iddia hem akla hemde sünnete aykırı bır sözdür akla aykırıdır çünkü zamanların faziletçe üstün olanı varsada uğursuz sayabilecek kısmı yoktur bu iddia sünnetede aykırıdır zira peygamber efendimiz hazreti aişe validemizle ıki bayram arası şevval ayında nikahlanmıştır bu nokta dikkate alındığı zaman şevval ayında nikah ve düğün müstehap olmaktadır.
tarihi kaynaklara göre bu iddia şuradan ileri gelmiştir: cahiliye devrinde bir şevval ayında veba hastalığı çıkmıştı bu hastalık pek çok kimsenin ölümüne ve zarara uğramasına sebebiyet verdiğinden hastalığın zuhur ettiği şevval ayı bundan sonra halk arasında uğursuz bir ay telekki edilir oldu ama yukarıda izah ettiğimiz gibi bu ay uğursuz demek sünnetede muhaliftir
kardeşim sözünün üzerine söz koymak istemem ama sohbetlerden dinlediğim kadarı ile peygamber efndimiz sahabeden (şuan ismi aklıma gelmedi ama sorup öğrenip enkısa sürede sizler ile paylaşırım) biri ramazan-ı şerif günlerden cumaya denk geldiğibir gün bayram namazından sonra ya rassülüllah nikahımı kıyarmısınız deyince o rasüllah eshabına gülümseyerek iki bayram arasında nikahkıymayalım daha sonra kyarız diye bayram ve cuam namazını kasdederek düğünüde başka bir gün yapalım diye söylemiş.
ismi ise en kısa sürede sizlerle paylaşacağim inş.
ADIGÜZEL
İki bayram arası nikâh kıyılamayacağı ve düğün yapılamayacağı hakkında halk arasında yaygın olan itikad (inanç) bâtıldır. Çünkü Hazreti Âişe (r.a.) şu Hadîs-i Şerîf’i bildirmiştir:
“Allah’ın Resûlü, beni Şevvâl ayında nikâhladı ve Şevvâl ayında, benimle gerdeğe girdi. Resûlallah’ın kadınlarının hangisi, onun yanında benden daha nasîbli olmuştur?” (Müslim, 4/142)
Görülüyor ki, iki bayram arası nikâh câiz olmadığı hakkındaki iddiâ, hem akla, hem de sünnete aykırı bir sözdür. Akla aykırıdır; çünkü zamanların fazîletçe üstün olanı varsa da, “uğursuz” sayılabilecek kısmı yoktur. Bu iddia, sünnete de aykırıdır. Zîrâ Peygamberimiz (s.a.v) Hz. Âişe’yi iki bayram arası, Şevvâl ayında nikâhlamıştır. Bu nokta dikkate alındığı zaman, Şevvâl ayında nikâh ve düğün müstehap olmaktadır.
Târihî kaynaklara göre bu bâtıl iddiâ şuradan ileri gelmiştir: “Câhiliye devrinde bir Şevvâl ayında, vebâ hastalığı çıkmıştı. Bu hastalık, pek çok kimsenin ölümüne ve zarara uğramasına sebebiyet verdiğinden, hastalığın zûhur ettiği Şevvâl ayı, bundan sonra halk arasında uğursuz bir ay telâkkî edilir oldu.”
Bundan dolayıda Peygamber Efendimiz (s.a.v) bu anlayışı ortadan kaldırmak için cahiliye döneminde oldukça uğraşmış,insanlara bu konuda engel olmaya çalışmıştır...
Vesselam...
Bu yazıyı bir yerde daha okumuştum ve doğruluğunu
araştırarak birçok kaynaktan ispat ettim.
Adıgüzel,seninde söylediğin konuyuda merak ettim doğrusu...
kaynak belirtinsen sevinirim...
İki bayram arası nikâh kıyılamayacağı ve düğün yapılamayacağı hakkında halk arasında yaygın olan Îtikâd (inanç) bâtıldır.
Çünkü Hazreti Aişe (R.A.) şu Hadis-i Şerifi bildirmiştir :
"AlIah'ın Resulü, beni Şevval ayında nikahladı ve Şevval ayında benimle gerdeğe girdi.
Resûlüllah'ın kadınlarının hangisi, (Viran yanında benden daha nasipli olmuştur?" (Müslim, c. IV, s. 142).
Görülüyor ki, iki bayram arası nikâhın câiz olmadığı hakkındaki iddia, hem akla, hem de sünnete aykırı bir sözdür.
Akla aykırıdır; çünkü, zamanların faziletçe üstün olanı varsa da, «uğursuz» sayılabilecek kısmı yoktur. Bu iddia, sünnete de aykırıdır.
Zira Peygamberimiz (S.A.V.), Hz. Âişe'yi iki bayram arası Şevval ayında nikahlamıştır.
Bu nokta dikkate alındığı zaman, Şevval ayında nikâh ve düğün müstehap olmaktadır.
Tarihî kaynaklara göre bu bâtıl iddia şuradan ileri gelmiştir : «Cahiliyet devrinin bir Şevval ayında, vebâ hastalığı çıkmıştı. Bu hastalık, pek çok kimsenin ölümüne ve zarara uğramasına sebebiyet verdiğinden, hastalığın zuhur ettiği Şevval ayı, bundan sonra halk arasında uğursuz bir ay telâkki, edilir oldu.»
Akla gelen ikinci bir husus da, Rafizîler'in ve Şia taifesinin, Hz. Âişe'ye düşmanlıkları sebebiyle, onun nikâhının yapıldığı Şevval'i uğursuz bir ay gibi telâkki etmiş ve yaymış olma ihtimalidir.
Görüldüğü gibi, günümüzde de zaman zaman tekrarlanan : «İki bayram arasında nikâh kıyılmaz» inancı boştur, bâtıldır; dinimizle bir alâkası yoktur.
(Mehmed Emre, Emekli Müftü)