Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
ZAMANIMIZI NASIL DEĞERLENDİRELİM?
ZAMANIMIZI NASIL DEĞERLENDİRELİM?
Bu sorunun cevabında, büyük insanların hayatlarından çıkardığımız bazı umumî prensipler, herkes için ışık tutucu olabilir
Birinci Prensip: Öncelikle, «zamanım nasıl geçiyor?» endişesin içimize yerleştirmeliyiz.
İkinci Prensip: Ailemizin geçimi, helâl rızkı ve terbiyesi için harcanan zaman, boşa değildir. Meşguliyetlerimizi bu nokta-i nazardan kontrol edebiliriz.
Üçüncü Prensip: Bilgimizi artırma meşguliyetleri boşa değildir. Ancak öğrendiklerimiz faydalı olmalıdır.
Dördüncü Prensip İbâdet ve tefekküre ayrılan zaman da boşa değildir. Ancak bu meselede de ölçü korunmalıdır. Ailemizin geçimi veya bakımı için yapılması gereken işleri aksatacak aşırılıklar tavsiye edilmez. Zaten dinimiz, farz ibadetlerini yapanlara «uyku dâhil, her faydalı meşguliyetinin ibadet sayılacağı» müjdesini vermiştir.
Beşinci Prensip: Mühim işlerimizi hafta nın günlerine, günlük işlerimizi de günün belli saatlerine dağıtarak bir program yapmalıyız.
Altıncı Prensibimiz: Dinlenmekle ilgilidir, Dinlenmeyi, meşguliyetimizi değiştirerek yapmalıyız. Yani bir işte yorulunca, dinlenmek için boş vakit geçirmemeli bir başka meşguliyete geçmeliyiz. Eser bırakan Doğulu ve Ba tılı büyüklerin hayatında bu prensibi görmekteyiz. Söz gelimi Newton'un hayatını yazanlar şu ibareye de yer verirler: «Diğer büyük insanlarda olduğu gibi, Newton'un kazandığı şöhret de çalışkanlık ve sebat sâyesinde elde edilmiştir. O kadar ki, onun dinlenme tarzı, üzerinde çalıştığı bir mevzuu bırakıp başka bir mevzuu ele almaktan ibâret kalmıştır.» Kur'ân-ı Kerîm de (İnşirah Sûresi'nde), «Bir işten boşalınca tekrar (çalış) yorul» tavsiyesinde bulunmaktadır.
ALLAHU TEALA vaktımizi en güzel şekilde değerlendirmeyi nasip etsin