Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Inancina göre yasama hürriyeti
Inancina göre yasama hürriyeti
Baskasina zarar vermedikçe inancina göre yasama hürriyeti; en önemli insan hakki konularindandir.“Insan yalnizca ekmekle yasamaz”Ilâhî Kelam'a muhtaçtir.Ne var ki insanlarin yasamak için muhtaç oldugu gidalari bozanlar, hormonlayanlar,içine zararli maddeler karistiranlar; Ilâhî Kelâm'in metinlerini de tahrif ederler.“Önce ekmekler bozulmaz”,yabancilastirma ve ardindan “mustaz'af” kilip kölelestirme ve sömürme süreci,önce “Kitab”dan baslar.
Sevgi Ahlâki ve bu Ahlâk'in yaptirimli(müeyyideli)ilkeler içeren ürünü olan Tabiî Hukuk; Ilâhî Kelâm'in tahrif edilmis metinlerine inanip inanmamayi dayatmaz,bu konuda insanlari zorlamaz.Sevgi Ahlâki'ni seçmek iradî olmalidir. Sevgi imani ve sevgi ahlâki insanlara zorla dayatilirsa bunun yarari olmaz.“Innâ hedeynâhussebile immâ sâkiren ve immâ kefûra”(Biz insana(Sirât-i Mustakiym'e çikacagi kendi ara yolunu) yolu gösterdik,ister(ilâhî inayete sükran duyarak)sükredicilerden olur,ister reddedicilerden. (Insân-Dehr,76/3)
Din'de zorlama yoktur.(Bakara, 2/256).Insan, ferdî kurtulusu için“Fücûr”u degil,“takva”yi seçme ilhamina “lebbeyk, Allahümme lebbeyk!”demedikçe,dayatilan îmanin kendisine yarari yoktur.(Sems, 91/7-10)
Sevgi imtihani “irade”yi gerektirir.Allah'in“murâd”ve “maksûd”olmasi,Sevgi elçilerinin sevilmesi ve onlara uyulmasi“Özgür Seçim”ile olmalidir.(Bu bir riza lokmasidir/yiyemezsin demedim mi?)Bunu göstermek için de ilk Kerbelâ Sehidi'nin adi“Hürr”olmus,Seyyid-us-Sühedâ da, bu adin anlamina isaret etmistir.
Buraya kadar,“inanç özgürlügü”,“inancina göre yasama hürriyeti”söz konusudur.Bunun ardindan da“inancina göre yasama hürriyeti” gelir.Inanç hürriyeti; düsünce hürriyetinden ayrilmaz.Ilke olarak sinirsizdir.Ancak, “inancina göre yasama hürriyeti”,artik inancin eylem alanina veya hiç degilse dis tezahürler alanina geçtigini ifade ettigi için,“baskasina zarar verme yasagi” ile sinirlidir.
Bir ülkenin Pozitif Hukuku; bu temel Tabiî Hukuk ilkelerine uygun düzenlenmis degilse, o ülkede Hukuk Devleti'ne daha uygun bir terimle:“Adalet Devleti”ne ulasilamamis demektir.
Ülkemizde ve diger ülkelerde temel sorun;“ekmek sorunu” degildir.“Ekmeklerin bozulmasi”,“adalet düzeni”nin,“sevgi düzeni”nin,“insanlik onuru ve degeri düzeni”nin kurulamamasindan ileri gelir.“Din”i yalanlayanlar,Mâûn Düzeni'ni,“Sosyal Devlet” düzenini de engellerler.Din burada Evrensel Ahlâk ve Tabiî Hukuk'un ifadesidir.
Terimler ve kafalar öylesine karistirilmistir ki,“adalete susayan” bir avuç insan,“ülkeyi yabancilara peskes çeken gaflet,dalâlet, hattâ hiyânet ehli”olarak gösterilmektedir. Kabil ve Habil'den beri olageldigi gibi,gerçek tam aksinedir.Meselâ “basörtüsü”,“ezan” gibi konular açildiginda“inancina göre yasama hürriyeti”ni kabul etmeyenler,özel çikar çevrelerinin kovanina çomak sokulma tehlikesi belirince,bu kez birden bambaska“ulusalci/dinci” bir söylemi benimseyebilmektedirler.Demagojinin böylesine doruguna vardigi bir zamani ben yetmise yaklasan ömrümde yasadigimi hatirlamiyorum.Belki Merhum Ali Emîrî Efendi'nin “oldu târîh-i müessif,söz ayaga düsdü” misra'i ile baslangicini belirledigi Ittihat ve Terakkî Dönemi'nde benzer bir durum vardi,okuduklarimla bu sonuca variyorum.
Yüce Sevgili'yi gerçekten sevenler,o'nun tutumunu ve davranislarini örnek aliyorlar.Yüce Sevgili,Sevgi ve Adalet'den bir lâhza dahî ayrilmamistir.Gayrimüslim yurtdaslara zulmedenlerin de“ilâhî Mahkeme'de davacisi benim!” buyurmustur.Hey! kimse yok mu? Var mi bir uyanan?
Ayni soruyu Avrupa'ya,Amerika'ya,Israil'e de yöneltiyorum: -Kimse yok mu? Özellikle, Avusturya'da “Islam yerine Vatan” sloganini seçim afislerinde kullanan biçarelere soruyorum: Bu sloganla“Isa yerine Fasizm”,“Allah yerine Mammon” dediginizi anlamiyor musunuz?
AB'ne “böyle basa böyle tras!” veya “hele bi'yol girelim de filmi begenmezsek çikiveririz” düsüncesi ile girilmez.AB; Türkiye'nin üyeligini“ya Islam-Yahut Avrupa” sartina “indirgiyorsa”,buna ragmen mâcerayi sürdürmek de husrâni ve zilleti seçmek demektir.AB yetkililerine bu notayi açikça, lâfi dolandirmaksizi n vermek gerekir:Sorun,bir ya o-ya bu sorunu mudur? Böyle ise cevabimiz kesindir: Sen yoluna/ben yoluma!
Ancak,“ben yoluma!”dedikten sonra,“yolumuzun” ne oldugunu da hiç unutmamak gerekir: Demagojik yaygaracilara, “kinayicilarin kinamasina aldirmayip”(Maide, 5/54) Sevgi'nin Adaleti'ne,Tabiî Hukuk'un evrensel ilkelerine istek ve sevinçle uyma yolu!“Yol varsa budur,bilmiyorum baska çikar yol!”
HUSEYIN HATEMI
Selam Sevgi ve Dua Ile
Başkasına zarar vermedikçe.....
Burada biraz durmak lazımdır.
Başkasına zarar vermemekle birlikte; kendi nefsine de zarar vememek gerektir.Hukuk-u ibada(kullarun hukuku)tecavüz etmemekle beraber hukukullahı da bihakkın ifa etmek de gereklidir.Mesela;namaz emri ile mükellef bir mümin bu emre itaat etmeye mecburdur.Bu emre muhalefet edenin de cezalandırılması ise;Kur'an ve Hadise istinad eden devletin vazifesidir.
Hem'' Din'de zorlama yoktur.(Bakara, 2/256)''ayeti hakkında müfessirlerin izahatına müracaat etmek lazımdır.Özetle;
"Dinde zorlama yoktur. Çünkü hak bâtıldan ayrılmıştır. Artık kim tâğutu inkâr edip Allah’a iman ederse o, kopması olmayan sağlam bir kulpa sarılmıştır. Allah işitendir, bilendir."
Bu âyetin birkaç mânâsı vardır önce onları bir söyleyelim inşallah.
1- Dinde zorlama yoktur, yâni dine girme konusunda, insanların bu dine girmeleri konusunda zor kullanmak yoktur.
2- Dinden çıkma konusunda zorlama yoktur. Zor kullanarak bu dine girmiş insanları dinden çıkarmak, mürted yapmak da yoktur. Ehl-i kitap ve kâfir dünyada şu anda insanlar dinlerinden çıkarılmak için zorlanmaktadırlar. Allah bu âyetiyle onların bundan vazgeçmelerini, insanları din eğitiminden mahrum bırakarak, ya da İslâm’ı yanlış tanıtarak, ya da İslâm’la insanların arasına barikatlar koyarak insanların bu dinle tanışmasını engellemekten vazgeçmelerini emretmektedir.
3- Dinde, dinin ruhunda zorlama yoktur. Yâni sadece dine girme çıkma konusunda değil bu dinin esasında hiç bir zorlama yoktur. Zira bu dinin konusu zorunlu fiiller değil gönle ve isteğe bağlı fiiller ve davranışlardır. İslâm dininde zorlamanın sonucunda yapılan amellere sevap verilmez.
“Ameller niyetlere göredir”
Hadisi bunu anlatır. Zorlama ile iman da, itikat da caiz değildir. Zorlamanın sonucunda gerçekleşecek imana iman denmez. Zorlamanın sonucu kabul edilen bir iman, Allah’ın istediği bir iman değildir. Aynen bunun gibi zoraki kılınan namaz, namaz değildir, zoraki tutulan oruç, oruç değildir. Çünkü zorlanma bir kişinin hoşlanmadığı halde, kalben inanmadığı halde bir şeyi tehditle ve zorla yaptırmaktır. Halbuki bu din hoşlanılmayacak bir din değildir.
Bu din insanlara anlatıldığı zaman herkesin gönül rahatlığıyla kabullenebileceği bir dindir. Bu konuda insanları zorlama hakkı sade-ce Allah’a aittir. Yâni yaratıklarını, kullarını bu konuda zorlama hakkı sadece Allah’a aittir. Zorlamış da nitekim Allah kimi kullarını. Bakın semavat, arz, ay, güneş, yıldızlar, bitkiler, hayvanlar, melekler hepsinin boyunlarındaki ipin ucu doğuştan Allah’ın elindedir. Zoraki kulluk yapmaktadırlar, Allah’a karşı asla isyan etme imkânları yoktur. Allah’a kafa tutma imkânları yoktur bunların.
Ama insanlar için Allah bunu murad etmemiştir. İnsanların imanlarını zorunlu kılmamıştır Rabbimiz. İrade vermiş, seçme özgürlüğü vermiş ve seçiminden de kendisini sorumlu tutmuştur.
Bakınız bu hususu Rabbimiz şöyle anlatır:
"Eğer Rabbin dileseydi yeryüzünde kim varsa hepsi toptan iman ederdi. O halde sen mü'min olsunlar diye insanları zorlayacak mısın?" (Yunus: 99)
O halde din konusunda dine girme konusunda hiç kimse zorlanmamalıdır. Çünkü zorlanan bir kimsenin açığa vuracağı iman Allah katında makbul bir iman değildir. Ama şurası da unutulmamalıdır ki, böyle bir zorlamanın sonucu da olsa ben iman ettim diyen kişiye; sen bunu korktuğun için söylüyorsun! Sen aslında kâfirsin! Demek caiz değildir. Böyle bir iman iddiasında bulunan kişi için şüphe ortadan kal-kacak kadar beklenir, ona kâfir muamelesi yapılmaz, o imanını açığa vurup amellerle ispatlayacak kadar beklenir. Eğer bu süre içinde amellerle imanını ispatlarsa mü'min, değilse kâfir kabul edilir.
Dinde zorlama yoktur. Bu âyet günümüzde kimileri tarafından çok farklı anlamlara çekilmiş bir âyet-i kerîmedir. Onun için bu âyet üzerinde biraz daha duracağız. Âlimlerimizden kimileri bu âyetin men-suh olduğunu söylemişler. Tevbe sûresinin 5. ve 73. âyetleriyle bu âyetin nesih edildiğini söylemişler.
"Müşrikleri bulduğunuz yerde öldürün!"
(Tevbe 5)
"Ey peygamberim! Kâfirlere ve münâfıklara karşı cihad et! Onlara karşı sert davran!"
(Tevbe 73)
Âyetleriyle bu âyetin nesih edildiğini söylemişler. Çünkü Allah’ın Rasûlü Arap müşriklerini İslâm’a girmeye zorlamıştır. Hattâ bu sebeple onlara karşı savaş açmış ve onlarla bizzat savaşmıştır. Onları sadece müslüman olma seçeneğiyle karşı karşıya bırakmış cizye bile kabul etmemiştir.
Buhârî ve Müslim’de rivâyet edilen bir hadislerinde Allah’ın Ra-sûlü şöyle buyurur:
"Bana insanlar, lâ İlâhe illallah deyinceye kadar onlarla savaşmak emredildi."
(Buhârî, iman 17. Müslim, iman 32)
Âlimlerden bazıları da bu âyetin mensuh olmadığını iddia etmişlerdir. Âyetin yalnız ehl-i kitabı kapsadığını, ehl-i kitap olanlar cizyeye razı oldukları sürece İslâm’a girmeleri konusunda zorlanamaz-lar. Ancak ehl-i kitabın dışında olanlar zorlanırlar demişlerdir.
İbni Abbas’tan şöyle bir rivâyet var. Bu âyet Ensâr hakkında, Ensâr kadınları hakkında nazil olmuştur. Ensâr kadınları İslâm’ın zuhurundan önce doğurdukları çocukların yaşadıklarını görünce kendi kendilerine şöyle bir adakta bulunmuşlar: "Eğer şu doğacak çocuğum yaşarsa söz veriyorum onu yahudi yapacağım." diye söz vermişler. Sonradan Ensâr kadınları ve kocaları biz çocuklarımızı kesinlikle ya-hudi olarak bırakmayacağız diyerek onları müslüman yapmaya zorlayınca bunun üzerine "Dinde zorlama yoktur" âyeti indi der İbni Abbas.
(Ebu Dâvûd, Nesei)
Yine Buhârî’de Hz. Ömer’in bir hıristiyanı İslâm’a girmeye ve böylece kurtuluşa ermeye dâvet ettiği ve o hıristiyanın da: "Ben artık yaşlandım ve İslâm’a girmeye de içim razı değil" demesi üzerine Hz. Ömer’in: Allah’ım! Benim ona tebliğ ettiğime sen şahit ol! Ne yapayım daha fazlasını yapamam! Çünkü dinde zorlama yoktur âyetini okudu-ğu rivâyet edilir.
Gerek Rasûl-i Ekrem döneminde, gerekse halîfeler dönemin-de yahudi ve hıristiyanların İslâm’a girmeleri konusunda zorlanmadık-ları, cizye verdikleri sürece kendi dinlerinde kalabilme imkânı tanındığını biliyoruz.
Ancak bu âyet savaşa engel değildir. Ve de kılıçtan korktuğu için müslüman olmuş birine zorlanmış da denilemez. Çünkü bir insanın iyiliği için yapılan zorlama kötü bir zorlama değildir. Aksine bu o kimsenin iyiliğini istemektir. Ebu Hureyre’nin rivâyet ettiği bir hadislerinde bakın Allah’ın Rasûlü şöyle buyurur:
"Allah zincirlerle bağlı olarak getirilen bir topluluğun cennete girmesinden çok hoşlandı."
(Buhârî)
Bu zincirlerle bağlı olarak gelen topluluk müslümanlarla sava-şa tutuşup, müslümanların eline zincirler içinde esir düşüp, daha sonra da İslâm’la tanışarak müslüman olan ve cennete giden insanlar demektir. Allah bundan razı olduğuna göre onların iyiliği için onlara bu şekilde yapılan zorlama, zorlama sayılmamaktadır.
Batı hayranı, hıristiyan hayranı bazı kimseler, batıya karşı duydukları iç yenilgisinden ve kalbi komplekslerinden, iman zaaflarından dolayı "İslâm savaş dinidir" sözüne karşı çıkarak; efendim "dinde zorlama yoktur" âyetini sürekli gündemde tutmaya çalışırlar.
Kimileri de "İslâm savaş dinidir" sözünü sürekli gündeme getirerek İslâm’ı kötülemeyi yeğlerler. Aslında İslâm’ın cihadının gayesi insanların İslâm’ı anlamalarına, İslâm’ı tanımalarına engel olan tüm engelleri kaldırmaktır. İslâm’la insanlar arasına barikatlar koyarak, İslâm eğitimini engelleyerek, insanları fitneye düşüren tüm zâlimleri bertaraf etmek, tüm engelleri kaldırarak insanları hür iradeleriyle İslâm’la karşı karşıya getirmektir.
İslâm açık ve net bir biçimde insanlara açıklanmadıkça hiçbir kimse İslâm’a zorlanamaz. Gönüller ikna edilmeden insanların bilmedikleri, tanımadıkları bir dine girmeleri istenemez. Hak ve bâtıl, dalâlet ve hidâyet, iman ve küfür, cennet ve cehennem, Allah ve tâğut, Allah’a kulluk ve tâğutlara kulluk, Allah’a kulluğun sonucu ve tâğutlara kulluğun neticeleri bütün delilleriyle açıklanmadan hiç kimse İslâm’a girmeye zorlanamaz.
Ancak günümüzde kimileri bu âyetleri yanlış anlayarak müs-lümanları da bu âyetin kapsamı içinde tutmaya çalışmaktadırlar. Efendim nasıl ki müslüman olmayanlar İslâm’a girmeleri konusunda zorlanamazsa, müslüman olanlar da İslâm’ı uygulama konusunda zorlanamazlar. Bir adamın ben müslümanım demesi yeterlidir. Bunu söyledikten sonra bu adam İslâm’ın hiçbir kuralını da uygulamasa, namaz da kılmasa, oruç da tutmasa, başını da örtmese, içki de içse, zina da etse herkes serbesttir. Kimse bu konuda zorlanamaz. Kimse kimseye; şunu yap! Bunu yapma! diyemez çünkü dinde zorlama yoktur, demeye çalışıyorlar.
Bu, İslâm’ı tanımayan, ya da hainliğine tanımazlıktan gelen insanların fikridir. Bu, şeytanın düşüncesidir. Bu, kendilerine göre din koymaya çalışan dinsizlerin anlayışıdır. Bir adam kendi gönlüyle İslâm’ı kabul etmişse artık o, İslâm’ın bütün hükümlerini peşinen kabul etmiş demektir ki bunların tümünü uygulamak zorundadır.
Ben müslümanım diyenler, eğer bunu inanmadıkları halde insanları kandırmak için münâfıkça dememişlerse, kabul ettikleri İs-lâm’ın hükümlerinden bir tanesini uygulamadıkları zaman onlara cezai müeyyide uygulanır. Öyle olmasaydı İslâm’daki cezalar kime uygula-nacaktı? Kâfirleri zorlamayacaksın, müslümanım diyenlere de dokunmayacaksın, eh o zaman bu cezalar kime ait? Hırsızlık edene el kesme cezası, içki içene had cezası, zina edene recm ya da celde cezası kime uygulanacak?
Bakın burada bu konunun anlaşılabilmesi için bir örnek verelim: Meselâ hıristiyan bir İtalyan, biz onu zorla da Türk vatandaşı olacaksın diye zorlayamayız. Ama bu İtalyan günün birinde kendi arzusuyla gelip ben Türk vatandaşı olmak istiyorum diye bir dilekçe ile müracaat etse. Türkiye makamları da onun bu isteğini inceleyip Türk vatandaşlığına kabul etse. Ve bu İtalyan Türk vatandaşı olarak Türkiye’de ikâmet ederken bir adam öldürse, Türk makamları ona Türk ceza kanunlarını tatbik etmeye teşebbüs ettiği zaman bu İtalyan arkadaş; ben İtalyan’ım, beni Türk ceza kanunları bağlamaz, diyebilir mi? Elbette diyemez değil mi? Çünkü İtalyan’san İtalyanlığında kalsaydın! Seni Türk vatandaşı olmaya biz zorlamadık kendi isteğinle gelip Türk vatandaşı oldun! Demezler mi? İşte aynen bunun gibi bir adam kâfirse kâfirliğinde kalsın! Kimse onu illa da müslüman olacaksın diye zorlamaz.
Ama adam günün birinde kendi gönlüyle müslüman olmaya karar vermişse ve müslüman olarak da birtakım suçlar işlemişse elbette ben müslüman değilim! Beni İslâm’ın cezaları bağlamaz! Demesinin bir anlamı olmayacaktır.
Evet dinde zorlama yoktur çünkü:
"Hak bâtıldan ayrılmıştır."
Hakla bâtıl birbirinden ayrılmıştır. Hak da bellidir bâtıl da bellidir. Rabbimiz hakkı da bâtılı da, imanı da küfrü de, hidâyeti de dalâleti de, cenneti de cehennemi de, menfaatlerinizi de zararlarınızı da ayrı ayrı tafsilatlı bir biçimde açıklamış, beyan buyurmuştur. Bu kadar açıklamalardan sonra artık aklı başında olan, hayrını, menfaatini zararını bilen birisi elbette bilerek, gönül rahatlığı içinde İslâm’ı kabul edecektir. Onu bu konuda zorlamaya gerek yoktur. Ama İslâm bu şekilde kendisine açık ve net bir biçimde açıklandıktan sonra hayrını, menfaatini, mutluluğunu, cennetini tepip de İslâm’a girmeyen kimse, menfaatini ve zararını ayırd edemeyen hevâ ve hevesine göre hareket eden sefihlere ve çocuklara benzer.
Ya da böyle kimseler velilerinin kontrolü altında bulunan çocuklara veya doktorlarının kontrolü altında bulunan hastalara benzerler ki, veli ya da doktor, kontrolü altındaki çocuklar istemese de bazı konularda onları zorlayabilirler. Bu zorlama pek tabiidir ki onların zararı için değil, menfaati içindir. Kontrolü altındaki hastası onu içmeme konusunda diretse de kendisine şifa verecek ilacı içmesi konusunda onu zorlayabilir.
Bir de bu âyetten anlıyoruz ki Rabbimiz kitabında hak ve bâtılı, hidâyet ve dalâleti, çok açık ve net bir biçimde açıklamıştır. Hak ve bâtılı, doğruyla yanlışı ortaya koyan kitap ve sünnet hayattadır. O halde kitap ve sünnete dayanmadan yâni kitap ve sünnetten her hangi bir delile dayanmadan taklitçilik yaparak yanlışa düşen bir kişinin Allah katında mazur sayılması mümkün değildir. Zira bir kişinin Allah katında mazur sayılması ancak o konuda delillerin açıklanmadığı, veya o kişinin bütün gücünü kullandığı halde hakka ulaşma imkânının olmadığı zaman geçerlidir. Halbuki hakkın ve bâtılın açıklandığı kitap ve sünnet hayatta iken ve kişilerin ona ulaşma imkânları da varken, buna rağmen kitap ve sünnete müracaat etmeyerek taklit yolunu tercih ederek yanlışa düşen veya doğruya ulaşamayan bir adamın mazur sayılması mümkün değildir.
Evet hak da belli bâtıl da belli iken, Rabbimiz hakkı da bâtılı da açıklayıp birbirinden ayırdıktan sonra kim de:
"Artık kim Tâğutu inkâr edip Allah’a iman ederse o, kopması olmayan sağlam bir kulpa sarılmıştır. Allah işitendir, bilendir."
Kim tâğutu reddeder ve Allah’a iman ederse. Anlıyoruz ki iman işinde tevhid işinde ilk yapılması gereken şey tâğutları reddetmektir. "Allah’tan başka İlâh yoktur." diyerek, Allah’tan başka İlâhlık taslayan tüm İlah taslaklarının İlâhlığını olumsuz kılarak Allah’a iman isteniyor. Demek ki tevhidin ilk şartı Allah’tan başkalarını inkâr etmek, yok farz etmek değil tâğutları inkâr etmektir. Çünkü Allah’tan başka itaat edilecek peygamber, baba, ana, koca, emir gibi mekânizmalar da vardır. Bunların tümünü reddetmek istenmiyor bizden de tâğutları inkâr etmek isteniyor.
Ya da kimilerinin iddia ettikleri gibi masivallah’ın tümünün inkârı, reddi istenmiyor da tâğutların inkârı isteniyor. Yâni bizden iki şey isteniyor: Tâğutları inkâr etmek ve Allah’tan başkalarından İlâhlık vasfını kaldırmak. Tâğutları tümüyle reddedeceğiz, tâğut olmayanların da sadece İlâhlık derecelerini reddedecek ve bu İlahlık derecelerinin dışındaki derecelerini de kabul edeceğiz. Peygamberlik derecesi, baba-lık derecesi, kocalık derecesi, emirlik derecesi gibi.
Demek ki Allah’a imandan önce tâğutları red yâni küfürden te-berrî etmek küfürden tevbe etmek şarttır. Ve bu tevbenin şartı da tâ-ğutları asla tanımamaya, içinde tâğutlara asla yer bırakmamaya kesin karar vermektir. O halde "Kim tâğutu reddeder ve Allah’tan başka İlâh yoktur" ifadesi bir bakıma kelime-i tevhidin tefsiri sadedindedir.
Evet müslüman olmanın ilk şartıdır bu. Tâğutu red ve Allah’a iman. Tâğutlar reddedilmeden Allah’a iman edilmez. Bu ikisi birlikte olmadan müslümanlık iddiası boştur. Hem tâğutları kabul hem de Allah’a iman mümkün değildir. Bir adamın müslüman olabilmesi için önce tâğutları reddetmesi gerekmektedir.
Ancak tâğutun reddedilebilmesi için de elbette onun ne olduğunun bilinmesi gerekmektedir. Çünkü tâğutun ne olduğunu bilmeyen kişi pek tabiidir ki onu reddedemez. Bilmediği bir şeyi reddetmek, red-detmesi gereken bir şeyi reddetmemek ya da reddetmemesi gereken bir şeyi reddetmek Allah’ın istediği ve razı olduğu bir red değildir. Öy-leyse kişi reddettiği şeyin ne olduğunu bilmek zorundadır.
Tâğut; tağa, tuğyan haddi aşmak, sınırı çiğnemek demektir. Haddi aşan sınırı çiğneyen her şey tâğuttur.
Tâğut kelimesinin şer'i mânâsı ise; Allah ve Resûlü’nün belir-lediği ölçülerin dışına çıkarak, Allah’ın belirlediği kanunların, yasaların dışında kanun koyarak insanların Allah kanunlarını bırakıp kendi kanunlarına uymaya zorlayan ve böylece haddini aşan kişi tâğuttur.
Allah’a karşı isyan edip, azgınlaşıp, zorla veya gönül rızasıyla insanların kendisine ibâdet ve itaat etmelerini isteyen gerek şeytan, gerek insan, gerek put, gerek müessese ve kurumların hepsi tâğut-tur. Kanunları, görüşleri, hükümleri Allah kanunlarının önüne geçirilip, onları putlaştırıp insanların ona boyun bükmeleri istenilen her varlık Firavun gibi, Nemrut gibi tâğuttur.
İnsanları Allah yolundan uzaklaştırmak isteyen, insanları Allah dinini öğrenmekten men eden, yâni din eğitimini yasaklayan her program, her sistem tâğuttur.
Allah’ın insan hayatı için belirlediği kulluk yasalarından habersiz olarak, kitap ve sünnete müracaat etmeyerek kendi hayatını belirlemeye kalkışan, kendi kendine bir hayat programı belirleyen herkes tâğuttur.
Allah karşısında bilgi iddiasında bulunan; Allah bilirse biz de biliriz. Bizim de bilgimiz var. Bizim de aklımız var. Bizim de keyfimiz var. Biz de biliriz kılık kıyafetin nasıl olacağını. Biz de biliriz eğitimin nasıl olacağını. Biz de biliriz nereden kazanıp nerelerde harcayacağımızı. Biz de biliriz nasıl bir hukuk yapacağımızı. Biz de biliriz nasıl bir hayat programı belirleyeceğimizi, diyerek Allah karşısında bilgi iddiasında bulunan her insan tâğuttur. Sen öyle diyorsan, biz de böyle diyoruz. Sen kılık kıyafetiniz şöyle olsun diyorsan, biz de böyle olacak, diyoruz. Sen mîrasınız şöyle olsun diyorsan, biz de böyle olmalı, diyoruz, diyerek Allah karşısında bilgi iddiasında bulunan herkes tâğuttur.
Ya da Allah karşısında güç iddiasında bulunalar da tâğuttur. Allah varsa biz de varız. Allah’ın gücü varsa bizim de gücümüz var. Allah’ın cehennemi varsa bizim de kodeslerimiz var. Allah’ın melekleri varsa bizim de silahlılarımız var. Biz de asar keseriz. Biz istedik mi asarız. Biz istedik mi keseriz. Biz istedik mi açarız. Biz istedik mi kestiririz, diyerek Allah karşısında güç ve kuvvet iddiasında bulunanlar da tâğuttur.
Allah’a ve Allah’ın emirlerine isyan edip, kendi kendine uyup, kendi hevâsını, kendi düşüncesini ve aklını putlaştırıp, kendi kendisini mâbud yapmış kişi de tâğuttur.
"Kendi hevâ ve hevesini İlâh edineni görmedin mi?..."(Câsiye: 23)
Kendi hevâsını, havasını putlaştırıp arzuları ve keyifleri istikâmetinde bir hayat yaşayarak Allah’ın kitabına ve Resûlü’nün sünnetine karşı müstağnî davranan, ihtiyaçsız ve eyvallahsız davranan kişi de tâğuttur. Parasına, malına, makamına, çevresine, kredisine güvenerek kendi kendine yeteceğine zanneden; ben bana yeterim. Benim malım, mülküm, makamım, koltuğum, çevrem, kredim var. Benim hiç kimseye ve hiç bir şeye ihtiyacım yoktur. Kitaba da, sünnete de, dine de, diyânete de ihtiyacım yoktur. Ben kazanmayı bilirim. Ben harcanacak yerleri bilirim. Ben hangi mesleği seçeceğimi bilirim. Ben ev tefrişini bilirim. Ben çocuklarımı nasıl eğiteceğimi pekâlâ bilirim. Ben hayatımı nasıl yaşayacağımı bilirim. Başka hiç bir şeye ihtiyacım yoktur, diyerek kendisini putlaştıran insan da tâğuttur.
Nâziât sûresinin 37-40 âyetlerinde ifade edildiğine göre dünyayı âhirete tercih eden, hayat programını dünya hayatı adına yapmaya çalışan, yâni programını dünyada bitecek biçimde ayarlayan, hayat programında âhiretin yeri olmayan kişi de tâğuttur.
Yine aynı âyetlerin ifadesiyle hayatında Allah’ı değil de toplumu düşünen, Allah karşısında kötü bir konuma düşmekten korkmazken, toplum karşısında, el âlem karşısında, âdetler karşısında, töreler karşısında, ağa patron karşısında, konu komşu karşısında kötü bir konuma düşmekten korkan ve utanan kişi de tâğuttur. Evet tâğut deyince, onu hep dışımızda aramayalım. Bakın bazen biziz değil mi tâğut? Bakın Kâlem sûresinde müslüman oldukları halde kendilerini hayata etkin zannederek, yapacakları bir iş konusunda "inşallah" demeyen yâni böylece hayatlarında Allah’ı diskalifiye edenlerin de tâğut oldukları anlatılır.
"Dediler ki eyvah! Meğer biz tâğutluk etmişiz!" (Kâlem 31)
Eyvah bize. Yazıklar olsun bize ki; biz tâğutluk etmişiz. Biz yapacağımız işler konusunda Allah’ı ekarte etmişiz. Biz hayat programımızı Allah’a sormadan Allah’ın kitabına, peygamberin sünnetine sormadan kendimiz çizmeye kalkışmışız. Biz hayata kendimizin etkin olduğunu sanmışız. Ne yapacağımızı, nasıl yapacağımızı kendimiz belirlemeye kalkmışız. Hayatın programını kendimiz belirlemeye kalk-mışız. Ve böylece tâğutluk yapmışız diyorlar. Vallahi bizler adına gerçekten çok korkunç.
Ya biz? Biz neyiz? Biz ne durumdayız bu konuda? Yâni bizim hayat programımızı kim belirliyor? Çocuğumuzun mektebine ilişkin, eğitimine ilişkin programı kim belirliyor? Malımıza ilişkin, mesleğimize ilişkin, dükkanımıza ilişkin, gündüzümüz gecemize ilişkin, kılık kıyafetimize ilişkin, ekonomimize, hukukumuza ilişkin programları kim belir-liyor? Allah mı belirliyor yoksa başkaları mı? Ya da kendimiz mi? Hayatımızın kaçta kaçına Allah karışıyor kaçta kaçına Zerdüşt karışıyor? Eğer hayatımızın pek çok bölümünü Zerdüşt dolduruyor da onun gaflet edip boş bıraktığı, ya da doldurmaya gücü yetmediği boşluğu da biz dinle doldurmaya çalışıyorsak başka yerde tâğut aramaya gerek yoktur sanırım.
Küfürle tuğyanın, kâfirle tâğutun, fâsıkla tâğutun arasını şöyle bir ayıralım inşallah. Allah’a isyan üç şekilde olabilir:
1- Bir kimse Allah’a inanır, Allah’ın emirlerine ve Allah’ın haya-tına karışma yetkisine inanır, Allah’ın kulu olduğunu kabul eder ama pratik hayatında Allah’ın emirlerini uygulamadığı gibi onların aksini yaparsa bu kişiye fâsık denir.
2- Bir kimse Allah’a inanmaz, Allah’ın kendi hayatına karışacağını reddeder ve Allah’ın hayata karışma birimleri olan kitabı ve peygamberleriyle ilgilenmez ve böylece Allah’la irtibatını koparıp başka birilerine bağlanırsa bu kişi kâfirdir.
3- Eğer kâfir olup Allah’a isyan eden kişi, Allah’ı inkâr eden kişi yâni kâfir olan kişi bir de insanları kâfir olmaya ya da kendisine boyun eğmeye, kendi kanunlarına, kendi düşüncelerine boyun eğmeye zorlarsa o zaman bu kişi tâğuttur.
Tâğut bazen insan, cin, şeytan, hayvan, ağaç, taş, kadın, moda, kurum, müessese olabileceği gibi, bazen de Allah’ın kanunlarının dışında kanun koymaya kalkışan zâlim bir diktatör veya zâlim bir grup da olabilir.
İnsanları Allah’ın emirlerini uygulamaktan alıkoyan her türlü program da tâğuttur. Meselâ namaz vaktine denk getirilmek istenen ve insanları namaz kılmaktan engelleyen tüm programlar ve bu programların yapıcıları tâğuttur.
(Alâk sûresi)
Başka neler engeller namazı? Tefrikalar engeller, dedikodular engeller, oyun ve eğlenceler engeller, baba ana engeller. Çocuklarına namaz eğitimi vermeyerek onların namaz kılmalarını engelleyen, çocuklarını sabah namazına kaldırmayan tüm babalar ve analar bu mânâda tâğutturlar.
Ya da Firavunun yaptığı gibi dini tekeline alarak insanların onunla tanışmasına imkân vermeyen, din eğitimini kısıtlayan tüm zâlim idareciler tâğuttur. Hani Firavun iman etmek isteyen sihirbazlara karşı:
"Ben size izin vermeden ona iman ettiniz ha!"
(A’râf 123)
Demiş ve onlara işkence mekânizmalarını çalıştırıvermişti. İşte tâğut budur. O izin verecekti hain. Şu âyetler okunsun şunlar okunmasın! Şunlar şunlar gündeme getirilebilir ama şunları şunları gündeme getirmek yasaktır! Şu kadar anlatılsın! Filanlar anlatsın! Ama falanlar anlatamaz! Diyerek dine müdahale etmeye kalkışan herkes tâğuttur. Bakın Firavun "Benden izin almadan iman ettiniz ha!" Halbuki sizi ben çağırmıştım! Sizi ben görevlendirmiştim! Sizin maaşınızı ben verecektim! Sizler benim memurlarımdınız! Sizi ben tayin etmiştim! Sizler benim adamlarımdınız! Beni savunmalıydınız! Benim sözümden dışarı çıkmamalıydınız! Şimdi sizler benim memurlarım olduğunuz halde bana danışmadan iman ettiniz ha? Bana danışmadan benim mescidlerimde bunları konuştunuz ha? Bana danışmadan hutbe okudunuz ha? Benden izin almadan müslüman oldunuz ha? Bana danışmadan benim konuşulmasını yasak kıldığım konuları konuştu-nuz ha???
İşte ağızlara kelepçe vurarak Allah’ın kullarının inandıkları dinin kurallarını açık açık anlatmalarına, konuşmalarına ve uygulamalarına izin vermemeye çalışan, imanlarını vicdanlarına hapsederek pratiğe dökmelerini yasaklayan tüm zâlim idareciler tâğuttur.
İşte kim ki içindeki ve dışındaki tüm tuğyanları, tüm tâğutları reddeder ve de Allah’a inanırsa:
"O kopması olmayan sağlam bir kulpa tutunmuştur. Allah işitici ve bilicidir."
Hak ve bâtıl, iman ve küfür, Allah ve tâğutlar, Allah’a kulluk ve tâğutlara kulluk, Allah’a kulluğun sonucu ve tâğutlara kulluğun sunuşları bütün delilleriyle insanlara tanıtıldıktan sonra, her şey açık ve net olarak ortaya konulduktan sonra, artık kim aklını başına alır da tüm tâğutları reddedip, Rabbi tarafından arş’tan, kürsîden, uzatılmış kopmaz, kırılmaz, pörsümez ipine sımsıkı sarılırsa, Allah’ın ipine tutunursa, yâni İslâm’a girerse, Kur’an’a tutunursa, hidâyeti tercih ederse, yâni bu ipe ilk el atma anlamına kelime-i tevhidi söylerse ve söylediği bu kelimenin muhtevasına uygun bir hayat yaşamaya karar vererek, böyle bir hayatı devam ettirerek, bu ipi hiç bırakmamaya çalışırsa işte o, kesin kurtulmuştur.
Aklı başında olan herkesin mutlak yapması gereken şey işte budur. Aklı başında olan kişi bugün var, yarın yok olan, gelip geçici olan, fâni olan, bâtıl olan, gölgeden ibaret olan, ölümlü olan, bir gün kırılıp dökülecek olan, kendisine tutunanları, kendisine yaslananları, kendisine bel bağlayanları bir gün ölümüyle düşürüp, kırıp, bırakıp gidecek olan tâğutların, Firavunların, Nemrutların ve çağdaş tâğutların, kendi görüşlerini, kendi düşüncelerini Allah kanunlarının önüne geçirmeye çalışan tüm sahte mâbudların kulplarına yapışmayı reddederek, "Hayyu Kayyum" olan, ezelden ebede hep var ve diri olan, hiç ölmeyecek ve kendisine tutunanları hiç kırıp dökmeyecek olan, hayal kırıklığına düşürmeyecek olan, her şeyin var edicisi ve varlığını devam ettiricisi olan, bir an bile varlıklarından gafil olmayan, onları asla ihmal etmeyen, şaşmaz, yanılmaz, uyumaz, uyuklamaz olan Allah’a ve onun dinine sarılmak zorundadır.
Aklı başında olan herkes göklerin ve yerlerin mülkünün tamamı kendisinin olan, gökte ve yerde ne varsa hepsine egemen olan, iz-ni olmadan huzurunda kimsenin söz söylemeye, şefaatte bulunmaya cesaret edemeyeceği, her şeyi bilen, bilgi kendisinden olan, o bildirmedikçe kimsenin ilminin mahiyetine erişme imkânı olmayan, kürsîsi gökleri ve yerleri kuşatmış olan, haberi olmadan bir yaprak bile düşmeyen, gökler ve yerler kabza-i kudretinde olan ve de bu özelliklere kendisinden başka sahip olmayan Allah’ın kulpuna tutunur ve lâ İlâhe illallah der. Aklı başında olan birinin bundan başkasını yapması mümkün değildir. Çünkü sayılan şu özelliklere sahip başka birisi yok ki onu da İlâh bilelim ve onun da kulpuna tutunup ona da kulluk yapalım.
Allah’ın kanunları, tâğutların kanunları. Allah’a kulluk ya da tâ-ğutlara kulluk. Allah’ın dini, tâğutların dini. Allah’ın sistemi, tâğutların sistemi. Mü'min Allah dışındaki tüm tâğutların kulplarını reddeden ve Allah’ın kopmayan ipine kulpuna sarılan ve sadece Allah’a kulluk eden kişidir.
Hayatının bütün bölümlerinde Allah’ın arzularını uygulayan hayatında tâğutlara karışma alanı bırakmayan kişidir.(Besairul Kur'an Tefsiri)