Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Rızıklar ve Tevekkül
İbrahim b. Edhem ile Şakik-i Belhi Mekke'de karşılaşır. İbrahim Şakik'e "Seni bu hale getiren nedir?" der. O da, "Çölden geçerken kıraç bir yerde yatan iki kanadı da kırık bir kuş gördüm ve kendi kendime, "Bakalım bu kuşu kim doyuracak" dedim ve kuşun karşısına oturdum. birde ne göreyim gagasında bir çekirge bir kuş çıka geldi. Kanatları kırık kuşun gagasına koydu. kendi kendime dedim ki: "Bu kuşu sakat kuşa hizmet ettiren Allah(c.c.) nerde olursam olayım benide rızıklandırır." Böylece kazanç elde etmeyi bırakıp ibadetle meşgul olmaya başladım. İbrahim b. Edhem şöyle demiştir: "Niçin senin daha faziletli bir insan olmanı sağlayacak şeyi yaparak sakat kuşu doyuran sağlam kuş olmuyorsun? Zira "Üstteki el alttaki elden (veren el alan elden) daha hayırlıdır." hadisini işitmedin mi?. İnanan bir kişi serbest bırakıldığında iki şeyden, derece bakımından daha yüksek olanını tercih etmelidir ki, iyiler derecesine ulaşabilsin.
Bu cevabı alan Şakik-i Belhi (r.a) İbrahim b. Edhem(r.a)'in elini tutup öptü ve ona , "Ey Ebu İshak! sen bizim hocamızsın" dedi.
İnsan sebeplere sarılınca sebeplere takılıp kalmamalı; bilakis bakışlarını hedefi, emeğinin amacı Allah(c.c.) olmalıdır. Bu konuda o dilencileri örnek almalıdır. Nasıl ki insanlar, onun elindeki kaba para vb. koyarlar, ancak bu esnada o, kendisine yardım eden insanların yüzlerine bakar, fakat para koyulan kaba bakmaz. Hadis-i Şerif de şöyle buyurulmuştur:
"İnsanların en zengini olmak kimi sevindirirse, elindekilerden daha çok Allah katındakine güvenmelidir."
Tevekkül etmek iki türlüdür:1.''Tevekkül-i tenbelane.''Yani,meşiet-i İlahiyyeye riayet manasındaki sebeplere teşebbüsü terk eden tenbel adamın tevekkülü.
2.''Tevekkül-i mü'minane'' Yani,sebeplere teşebbüsten sonra,neticeyi Allah'tan bekleme mnasındaki tevekkül ki,asıl tevekkül budur.Bu hususta Bediüzzaman Sözler isimli eserinde şöyle der:
''Fakat, yanlış anlama! Tevekkül, esbâbı bütün bütün reddetmek değildir. Belki, esbâbı dest-i kudretin perdesi bilip riâyet ederek; esbâba teşebbüs ise, bir nevi duâ-i fiilî telâkkî ederek; müsebbebâtı yalnız Cenâb-ı Haktan istemek ve neticeleri Ondan bilmek ve Ona minnettar olmaktan ibârettir.(23.Söz)
________________________________________________________________
Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyetinde,gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecektir.
Allah razı olsun öz gardaşım.. Ellerin dert görmesin.. Bizlerde İnşaallah Rabbimin izniyle veren eller olacagız. Haktan alıp , yetimlere gariplere verecegiz inşaallah..
------------------------------------------------------------
" Ruhunu Kaybeden Cihanı Kazansa Ne Çıkar!!! "