Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Yirmi Prensip
[navy]Yirmi Prensip
Birinci Prensip
"islam hayatin bütün yönlerini kusatan kapsamli bir nizamdir. Su halde :
1) Hem devlet ve vatan, hem hükümet ve ümmettir.
2) Hem ahlak ve kuvvet hem rahmet ve adalettir.
3) Hem kültür ve kanun hem ilim ve hüküm vermedir.
4) Hem madde ve servet hem kazanç ve zenginliktir.
5) Hem cihad ve davet hem ordu ve fikirdir.
6) Hem dogru bir inanç hem de ayni sekilde sahih bir ibadettir."
ikinci Prensip
"islam'in hükümlerini tanimada Kur'an-i Kerim ve pak sünnet her Müslümanin yegane müracaat kaynagidir."
"Kur'an-i Kerim ise Arapça dil kurallarinin göz önünde bulundurulmasi halinde zorlanmadan rahatlikla anlasilir. Pak sünneti anlamada ise güvenilir hadis alimlerine müracaat edilmelidir."
Üçüncü Prensip
"Sadik bir iman, sahih bir ibadet ve mücahede için Allah (c.c.)'in kullarindan dilediklerinin kalbine verdigi bir nur ve halavet vardir.
Ancak ilham, hayal, kesif ve rüya, ser'i hükümlerin delillerinden degildir ve ancak dini nass ve hükümlerle çatismamalari sartiyla bunlara itibar edilir."
Dördüncü Prensip
"Muskacilik, muska, nazar boncugu takmak, falcilik, müneccimlik, kahinlik, gaybi bilmeyi iddia etmek ve bu kabilden her hurafe kendilerine karsi savasilmasi gereken münkerlerdir. Ancak Kur'an-i Kerim'den bir ayet veya sünnetten bir dua ile yapilan okuma (rukye) müstesnadir."
Besinci Prensip
"Hakkinda delil bulunmayan konularda, degisik sekillerde anlasilma ihtimali tasiyan meseleler ve mesalihi mürsele konularinda ser'i bir kaideyle çelismedikçe imamin veya vekilinin görüsüyle amel edilir. Bunlar sartlara, örf ve adetlere göre degisebilir.
ibadetlerde aslolan mana ve hikmetlere bakmaksizin kulluk yapmaktir. Adetlerde ise sir, hikmet ve maksatlara önem verilir."
Altinci Prensip
"Günahlardan korunmus Peygamber (s.a.s.) disinda herkesin sözü alinabilir de, terk edilebilir de. Selefi salihinden (Allah hepsinden razi olsun) Kitap ve sünnete muvafik olarak gelen her seyi kabul ederiz. Muvafik olmadigi taktirde Allah\'in kitabi ve Resulü\'nün sünneti tabi olmaya daha layiktir. Fakat ihtilaf olunan konularda sahislari hedef alip yakisiksiz söz ve ayiplamalarda bulunmayiz. Onlari niyetleriyle bas basa birakiriz. Cünkü onlar yaptiklarina ulasmislardir."
Yedinci Prensip
"Fer'i hükümlerin delilleri konusunda içtihat derecesine ulasmayan her Müslümanin din (mezhep) imamlarindan birine tabi olmasi gerekir. Bununla beraber hükümlerin delillerini bilmek için gücü yettigince çalismasi daha iyidir.
irsadinda ehliyet ve güven sahibi olanin irsadini da delili olduktan sonra kabul etmelidir. Eger ilim sahibiyse içtihat derecesine ulasincaya kadar ilmi noksanliklarini tamamlamaya çalismalidir."
Sekizinci Prensip
"Ayrintilar (furuat), üzerindeki fikhi görüs ayriliklari dinde ayriliga düsme sebebi olamaz, kin ve düsmanliga itemez. Her müçtehide ecri verilir. Üzerinde ihtilaf olan konularda, Allah için sevmenin ve hakikate ulasma konusunda yardimlasmanin gölgesinde art niyetten uzak bir ilmi arastirma yapmanin önünde hiçbir engel yoktur. Ancak bunun kinanmis gösterise ve tarafçiliga yöneltmemesi gerekir."
Dokuzuncu Prensip
"Üzerine bir amel bina edilmeyen her mesele ve bu tür bir meseleye dalinmasi tekellüftür ki biz ser\'an böyle bir seyden nehyolunmusuzdur.
Fiiliyatta olmayan çok degisik ayrintilara dair hükümler ortaya atmak bu tarz bir davranistir.
Kur'an-i Kerim'in haklarinda herhangi bir ilim ulasmayan ayetlerinin anlamlarina dalmak da böyledir.
Sahabilerin birbirlerine üstünlükleri ve aralarindaki ihtilaflar üzerinde konusup durmak da böyledir. Onlarin her birinin Resulullah (s.a.s.)'a arkadas olmaktan dolayi bir üstünlügü ve niyetine göre bir ecri vardir. Yorumlamalarda bir genislik vardir."
Onuncu Prensip
"Sani yüce olan Allah'i tanimak, onun birligini ve her türlü eksiklikten münezzeh oldugunu bilmek islam akaidinin en yüce esasidir. Sifat ayetleri ve konuyla ilgili sahih hadisler her türlü karisikliktan, kapaliliktan uzaktir. Bunlara herhangi bir te'vile gitmeden ve geçersiz kilmadan iman ederiz. Bu konuda alimler arasinda çikan ihtilaflara itiraz etmeyiz. Resulullah (s.a.s.)'in ve ashabinin söyledikleri bize yeter. "ilimde derinlesmis olanlar ise "Bunlara iman ettik. Hepsi Rabbimizin katindandir" derler." (Ali imran, 3/7)"
Onbirinci Prensip
"ister dinden bir sey eksiltme ister ona bir ilavede bulunma seklinde olsun, insanlar nefislerine hos geldiginden benimseseler de, Allah\'in dininde asli olmayan her bidat, kendisine karsi savasilmasi ve ondan daha kötü bir duruma sebep olmayacak en güzel metotlarla ortadan kaldirilmasi gereken bir sapikliktir."
On ikinci Prensip
"ilave veya terk seklindeki bidat, mutlak ibadetlerdeki baglilik (yani insanin bazi nafile ibadetleri kendi sahsi için baglayici bir görev edinmesi) konusu fikhi ihtilaf konusudur. Herkesin bu konuda kendine göre görüsü vardir. Fakat delil ve kesin dayanakla dogruyu ortaya çikarmaya çalismanin bir sakincasi yoktur."
On Üçüncü Prensip
"Salihleri sevmek, onlara saygi duymak ve güzel amellerinden dolayi onlari övmek sani yüce olan Allah'a yakinlasmadir.
Yüce Allah'in: "Onlar iman edip de Allah'a karsi gelmekten sakinanlardir" (Yunus, 10/63) sözünde sözü edilenler velilerdir.
inançla ilgili ser'i sartlarin bulunmasi ve gerek hayatlari, gerekse ölümlerinden sonrasi için bir çikar gözetmemeleri ve ayrica bununla baskalari için bir sey kaçirmamalari halinde onlardan keramet hasil olmasi sabittir."
Ondördüncü Prensip
"Rivayetlerde bildirildigi sekilde kabirlerin ziyaret edilmesi mesru bir sünnettir. Ancak, kim olurlarsa olsunlar kabirlerdekilerden yardim isteme, bu amaçla onlara çagrida bulunma, uzakta veya yakinda onlardan ihtiyaçlarini karsilamalarini isteme, onlar için adakta bulunma, kabirlerin üstüne binalar yapma, üstlerini örtülerle örtme, mum yakma, el yüz sürme; Allah'tan baskasina yemin etme ve bunlarin etrafinda olusan bidatlar kendilerine karsi savasilmasi gereken büyük günahlardir. Eksikleri örtmek için bunlari te'vil etme yoluna gitmeyiz."
On Besinci Prensip
"Allahu Teala'ya yalvarirken, O'nun yarattiklarindan birini vesile edinerek dua etmek, üzerinde ihtilaf edilen fer'i meselelerdendir. Akide meselelerinden degildir."
On Altinci Prensip
"Hatali bir örf, ser'i ibarelerin tasidigi manalari degistiremez. Din ve dünyanin bütün alanlarinda kelime oyunlarindan kaçinmak gerektigi gibi ser'i ibarelerle kastedilen manalarin sinirlarini da kesin bilmek ve o sinirlarda durmak gerekir. Esas olan isimler degil isimlerle kastedilenlerdir."
On Yedinci Prensip
"inanç amelin temelidir. Kalbin amelleri, diger azalarla yapilan amellerden daha önemlidir. Her ne kadar talebin her iki derecesi farkli ise de, her iki çesit amelde de kemali elde etmek ser'an istenen bir seydir."
On Sekizinci Prensip
"islam insan aklina düsünme hürriyeti verir, onu kainata bakip tefekkür etmeye tesvik eder, ilmin degerini yüceltir; her seyin faydalisini ve iyisini kabul eder. Hikmet müminin yitigidir; nerede bulursa baskalarindan daha fazla onu almaya layiktir
On Dokuzuncu Prensip
"Ser'i degerlendirme ile akli degerlendirme bazen bir digerinin sahasina girmeyen (farklilik arz eden) seyler içerebilir. Ancak kesin olan hususlarda asla ihtilafa düsmezler. Bu itibarla kesinlik arz eden ilmi bir gerçek sabit bir ser''i kuralla çelismez. (Celisme durumunda) kesinlik arz etmeyen (zanni olan) kesinlik arz edene göre tevil edilir. Her ikisinin de kesinlik arz etmemesi (zanni olmasi) durumunda, akli olan ispat edilse de geçersiz kilinsa da ser'i olana uyulmasi daha uygundur (yani ser'i olan akli olani desteklediginden dolayi onun sabitlesmesi söz konusu olsa da, aralarinda çeliski olmasi sebebiyle akli olan geçersiz kilinsa da yine ser'i olan esas alinir)."
Yirminci Prensip
"Kelime-i sehadet getirip onun icabini yerine getiren ve farzlari ifa eden bir Müslümani, bir görüsünden veya bir günah islemesinden dolayi tekfir etmeyiz. Ancak eger küfrü gerektiren bir söz söylerse, dinde zorunlu olarak bilinen bir seyi inkar ederse, Kur'an'in açik bir ifadesini yalanlar ya da Arap dilinin kurallarina göre çikarilmasi mümkün olmayan bir anlam çikarirsa yahut küfürden baska bir seye yorumlanmasi mümkün olmayan bir fiil islerse o zaman kafir olur."
Alinti[/navy]
Selam Sevgi ve Dua ile :)