Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
On ayda yüz binlerce ölü: Felaketler neden artiyor?
[navy] On ayda yüz binlerce ölü: Felaketler neden artiyor?
Dev dalgalar Sri Lanka'yi, Malezya kiyilarini, Sumatra Adasi\'ni, Banda Açe\'yi hatta saatler süren yolculuktan sonra Dogu Afrika kiyilarini vurdu. Bir çok kenti yikti, kasabayi yok etti, köyü haritadan sildi. Binlerce, on binlerce insani yuttu. Deniz binlerce insani alip götürdü.
Siddetli kasirga, Katrina; Meksika Körfezi'ni vurdu. Gemiler kayboldu, petrol kuyulari kapandi, kiyidaki rafineriler yikildi. Kiyi kentleri metrelerce yükseklikte sular altinda kaldi. Sayisi bilinmeyen insan hayatini kaybetti. Bölgeye günlerce su, gida ve saglik yardimi ulastirilamadi.
Stan kasirgasi ayni sekilde Orta Amerika'yi, Guatemala'yi vurdu. Toprak kaymalari binlerce can aldi, köyler toprak altinda kaldi, insanlar sel sularina kapilip kayboldu. Orta Amerika, Dogu Asya kiyilari sayisiz kasirga ve tayfuna yenik düstü. Tsunami, Katrina ve Stan gibi büyük felaketlerin hepsi son on ayda yasandi. Yüz binlerce insan sadece son on ayda öldü.
Atlas Okyanusu, Hint Okyanusu ve Büyük Okyanus insanogluna agir bedeller ödetiyor. Depremler, kasirgalar, seller, yeryüzünün her kösesinde giderek daha etkili oluyor, daha fazla can ve mal kaybina yol açiyor. Dünya bir felaketten digerine sürükleniyor. Amerika'da bitiyor Cin'de basliyor, Banglades'te bitiyor, Hindistan'da basliyor. Bazilari medyanin yogun ilgisini çekerken bazilarindan öylesine söz ediliyor. Ama bir gerçek var ki, felaketlerin sayisi ve etkisi her geçen gün daha da artip güçleniyor. insanoglu'nun tabiata verdigi zarar felaket olarak geri dönüyor ve insanoglundan intikam aliyor.
Ormanlari yok eden, küresel isinmayi tetikleyen her seyi yapan, tabiata hükmetmek için onu acimasizca sömüren, atmosfere müdahale eden, deniz dalgalarinin gücünü silaha dönüstürmeye çalisan, suni depremler üzerinden çalisan, deniz dibinde nükleer denemeler yapan, yerkürenin dengesini bozacak her girisimde bulunan insanoglu, felaketler karsisinda ne kadar da savunmasiz kaliyor.
1940-45 arasinda Tsunami dalgalarini silaha dönüstürme üzerinde çalisildi. Calisma, Yeni Zelanda açiklarinda Auckland Ünivarsitesi uzmanlari öncülügünde yapildi. 1999'da bu gizli çalismalari içeren arsiv belgeleri serbest birakildi. 25 Eylül 1999'da The New Zeland Herald gazetesinde yayinlanan Eugene Bingham imzali yazida, büyük bir askeri sir olan Tsunami bombasi'ndan söz ediliyor. 1973'te Avustralya'da ölen Prof. Thomas Leech, ABD'nin sualti patlamalar ve dalgalar projelerinde çalisir. Amaçlari su altinda tsunami dalgalari olusturmaktir. Bu çalismalar 1940'larda yapildigina göre bugün ulasilan teknoloji çok daha ileri düzeyde olmali.
Tsunami, kasirga, deprem ve atmosferik olaylara insan müdahalesi artik mümkün. Deprem de olusturabilirler, tsunami de, kasirga da Ama bu gerçek, yasanan felaketlerin insan ürünü oldugu anlamina gelmiyor.
ingiliz Guardian gazetesi, felaketlerdeki artis oranini istatistiklerle verdi. Geçen yil dünya genelinde 128 büyük sel felaketi, 121 kasirga ve tayfun, 42 deprem ve tsunami meydana geldi. Orman yanginlari gibi diger felaketler da katildiginda 2004 yilinda resmi rakamlara göre 360 dogal felaket yasandi. 1995'ten 2004'e kadar felaketlerde 901 bin 177 kisi hayatini kaybetti. Bundan önceki on yilda bu sayi 643 bin civarindaydi. istatistik, Afrika'nin bir çok bölgeden daha güvenli oldugunu gösteriyor. 95-2004 arasi dogal felaketlerden Afrikada 48 bin kisi ölürken Avrupa'da 64 bin kisi öldü. Yani Avrupa daha çok tehlike altinda.
Tsunami'de yasadigimiz aciyi simdi Pakistan'da yasiyoruz. Binlerce insan, çogu çocuk, ögrenci hayatini kaybetti. Resmi rakamlar daha az ama ölü sayisinin 50 bini geçtigi belirtiliyor. Okul enkazlarindan çok sayida çocuk cesedi çikiyor. Mesela, Batagram bölgesinde bir okul enkazindan 100 çocugun cesedi çikarildi. Yine bir baska bölgede bir baska okulda 100 kiz ögrenci enkaz altinda kurtarilmayi bekliyor.
Fakirlik, çaresizlik, kimsesizlik Kesmir halki bütün dünyadan ama özellikle Müslüman dünyadan yardim bekliyor. Türkiye'den çok sayida kurtarma ekibi, görevlisi bölgede. Yardim kuruluslari bölgede. Hem kurtarma çalismalari yapiliyor hem yiyecek, barinma ve saglik yardimi yapiliyor.
Uluslararasi insani Yardim Teskilati iHH, 50 personeli ile bölgede. Muzafferabad'da sicak yemek verilen 2 asevi kurmus. Bir mobil saglik ekibi var. Üç bölgenin ihtiyaçlari iHH tarafindan karsilaniyor. 650 ailenin kalacagi üç çadir kent kuruyor. Yine islamabad'da 2 bin 500 kisiye iftar veriyor. Depremin vurdugu Kuzey Pakistan'da bulunan bir bölgede 600 kisiye yemek dagitiyor. Cadir, battaniye, saglik ve gida yardimlari yapiyor.
Pakistan halkina, Kesmir'e kardes oldugumuzu, yanlarinda oldugumuzu gösterelim. Onlar bunu yapti
Alinti[/navy]
Selam Sevgi ve Dua ile :)