Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Vesvesenin insana verilmesindeki hikmetleri nelerdir?
Vesvesenin insana verilmesindeki hikmetleri nelerdir?
"Ben, biraz kuskucu insanim.Sükürler olsun ki bu özelligim takinti hastaligina dönüsecek kadar kuvvetli degil.Yersiz kuskulara kapildigimda aklim ve iradem ile kendimi çabuk toparlayabiliyorum.Fakat bir gerçek var ki; kuskulari birçok zayifliklarla beslenerek ileri derecelere varan,vesvese hastasi olan kardeslerimizin bulunmasidir.Benim merak ettigim; Yüce Allah’in,kulunu bu kadar yoran-sikan kuskuyu,baska bir deyisle vesveseyi ona vermesindeki hikmet, ya da hikmetler nelerdir? Bizi yaniltan bu vesveseyi neler beslemekte?"
***
Insan,yasamindaki davranislarini zihninde olusan kararlar dogrultusunda olusturur; ama zihin,her defasinda gerçegi etrafli sekilde kavrayamaz ve rahat karar veremez.Bunun neticesinde,insanin elini,kolunu baglayan,davranisini engelleyen süphe; bilgilerin yerine oturmamasi,iki seyden birinin önem farkinin bilinmemesi ve tereddüt meydana gelir.Süphe ve tereddütlerin ortak noktasi gerekli ve dogru bilginin eksikligidir.Ancak bilgiye ulasildigi zaman zihin,en dogru karari verecektir.Bilgi geciktigi müddetçe bu iki duraganligi, kalbe düsen evham,kuruntu; yani vesvese körükleyecektir.Isin içine asli esasi olmayan yanlis gerekçeler ilave olacaktir.
Kisacasi; vesveseyi besleyen,bilgisizlik ve geçegin kavranamamasidir.Kisi, konular üzerinde ne kadar çok ve köklü bilgili ise,o kadar az vesvese hisseder.Vesvese,insanin net bir sekilde bildigi ve kuvvetle inandigi imanî konularda da kendini gösterebilir.Bu durum ise,kuvvetli inançtan rahatsizlanan seytanin,imani zayiflatip insani gaflete düsürme isteginden kaynaklanir.
Bunu örnegin Sahabîler bile yasamislardir.Onlar ki; Resulullah (sas)’i görmüs, isitmis,O’na dokunmus kisiler olmasina ragmen kalplerine vesvese dokunmus ve bir gün Hz. Peygamber’e su soruyu sormaktan kendilerini alamamislardir:
“Içimizden öyle seyler geçiyor ki,herhangi birimiz onlari söylemeyi bile suç sayiyor.”
Hz.Peygamber,“Gerçekten böyle bir sey hissettiniz mi?” diye sordugunda;“Evet Ya Resulallah”dediler.Resullulah(sas),“Iste sarih,açik, açik iman budur” buyurdular.Her seyde bir hikmet oldugu gibi,sevimsiz görünmekle beraber vesvesenin; zarar veren hastalik boyutuna gelmesi önlendigi sürece, insan için hikmetleri vardir:Vesvese öncelikle,insani düsünmeye; bilgilerin yeniden gözden geçirilmesine sebep olur.Bu husus,Kur’an’da da islenmistir.(Araf,/201) Kontrol altindaki vesvese, insani sürekli uyanik, ayik bir sekilde tutar; gevseyip gaflete düsmesini, hata yapmasini önler.Vesvese duyulan noktada -bu inanç konusunda da olabilir- kisi,yeni arastirmalar sonucu çok daha bilgili ve bilinçli olacagindan vesvese,pek güzel islere kaynaklik ederek çok hayirli, islere sebep olabilir.
Vesvese,insani pek çok kere daha ciddî; olaylar ve görevler açisindan daha titiz,daha istekli olmasina zemin hazirlayan olur.Böylece kisi,lakayt olmaktan; duyarsiz ve miskinlikten kurtulup daha canli ve çaliskanliga kavusur.Kisacasi; vesvese,korkulacak bir durum degildir.Yeter ki,onu kontrol altinda tutabilmek,gerekli tedbirleri almak yetenek ve bilgisine sahip olabilelim.Yüce Allah(cc),hepimize vesvesenin hayirlarini yasamayi nasip eylesin (amin)…
JALE SIMSEK
Selametle
ben hiç böyle düşünmemiştim.Gerçekten farklı bir bakış acısı oldu benim için.Teşekkür ederim.HZ.ALLAH RAZI OLSUN.
İfrata varmamak, hem galebe çalmamak şartıyla, asl-ı vesvese teyakkuza sebeptir, taharrîye dâîdir, ciddiyete vesîledir; lâkaydlığı atar, tehâvünü(aldırış etmeme) def’ eder. Onun için, Hakîm-i Mutlak, şu dâr-ı imtihanda, şu meydan-ı müsâbakada, bize kamçı-yı teşvik olarak, vesveseyi şeytanın eline vermiş, beşerin başına vuruyor. Şâyet ziyâde incitse, Hakîm-i Rahîme şekvâ etmeli, Rahmetten kovulmuş şeytandan Allah’a sığınırım. (Buhârî, Bed’ul Halk: 11, Edeb: 76.; Müslim, Birr: 109; Ebû Dâvud, Salât: 18; Tirmizî, Mevakît: 65.) demeli. (Risale-i Nur'dan)
_____________________________________________________________________
«Rabbimiz Allah'tır» deyip sonra da dosdoğru yaşayanlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.(Ahkaf,13)