Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
islam bilginlerinin yüzlerce icadi için istanbulda müze kurulacak
islam bilginlerinin yüzlerce icadi için istanbulda müze kurulacak
Müslüman bilim adamlarinin 800 icadini sembolik hale getirip Frankfurtta sergileyen Prof. Dr. Fuat Sezginin çalismasi, dünyayi hayran birakti. islam ilimleri Tarihi Müzesinin benzerini istanbul’da kurmak için harekete geçen Sezgin, Kültür Bakanindan destek aldi. Eserler, Süleymaniye Külliyesinde kurulacak müzede sergilenecek.
Bilimler tarihinin otorite ismi Prof. Dr. Fuat Sezgin, görenleri hayrete düsüren Frankfurttaki islam ilimleri Tarihi Müzesinin bir benzerini istanbulda kuracak. Müzede, bugün hiçbir yerde bulunmayan ve sadece islam bilginlerinin kitaplarinda kalmis matematik, astronomi, fizik, kimya, coGrafya, jeoloji ve mineraloji alanlarinda 800e yakin icat sergilenecek. GeçtiGimiz günlerde Kültür ve Turizm Bakani Atilla Koç ile Frankfurtta bir araya gelen Sezgin, kendisine yer gösterilmesi, maddi ve manevi destek verilmesi halinde istanbulda bir müze kurabileceGini söyledi. 81 yasindayim. Artik yaslandim, fazla vaktim yok. Bu isi kisa sürede bitirelim.
Hem böylece vatanima, milletime de vefa borcumu ödemis olurum. diyen Sezgin, Türkiye’de kurulacak bir müzenin DoGu ile Bati medeniyeti arasinda köprü vazifesi göreceGini belirtti. Sezginin bu sözleri üzerine Bakan Koç,Tamam. Biz haziriz. Süleymaniye Külliyesindeki Medresetür-Rabiyi bu müze için tahsis edebiliriz. dedi. Bakanin bu cevabi karsisinda duygulanan Sezgin, istanbulda kuracaGi müzenin projesini hazirlamaya koyuldu. Ünlü bilim adami daha önce çok istemelerine raGmen Goethe Üniversitesine vermeye kiyamadiGi 5 bin yazma eseri de istanbuldaki müzeye baGislayacak.
Biruninin pusulasi, Takiyüddin Efendinin su pompasi
islam bilginlerinin icat ettiGi; ancak günümüzde kimisi kaybolmus, kimisi teoride kalmis o çaGin teknolojik aletlerini yeniden üreten Prof. Dr. Fuat Sezgin, bunlari Frankfurtta açtiGi müzede sergiliyor. Aletler arasinda, 16. yüzyilda yasamis istanbul Rasathanesinin ilk kurucusu Takiyüddin Efendinin su pompasi ve saatleri, Biruninin bulduGu terazi ve onun tarifiyle yapilan pusula, Arap coGrafyacisi ibn Hauqalin gemisi, Hilfe Mamunun ünlü dünya haritasinin yer aldiGi dünya küresi, Sufinin ünlü gökküresi de yer aliyor.
Prof. Dr. Sezgin, modern bilimin temelinin islam bilginlerinin buluslarina dayandiGini savunuyor. Bati’nin pek çok icadi Müslümanlardan aldiGini ve bunlari gelistirdiGini söyleyen Sezgin,Bizden adam olmaz diyerek Batiya karsi küçüklük duygusu içinde olanlara da Müzeye gelin. UtanacaGiniz bir tarihinizin olmadiGini göreceksiniz,. çaGrisinda bulunuyor.
Prof. Dr. Fuat Sezgin islam ilimleri Tarihi Müzesinin Türk milletinin ve islam medeniyetinin yüksekliGini ortaya koyduGunu vurgulayarak, Avrupa ilimlerinin temelinde islam ilimleri yatiyor. Bu gerçek, bu müzeyle bir kez daha ispatlanacak. diyor. islam bilginlerinin icat ettiGi; ancak günümüzde kimi kaybolmus, kimi sadece teoride kalmis o çaGin teknolojik aletlerini yeniden üreten ve bunlari Frankfurtta açtiGi müzede sergileyen Sezgin, Goethe Üniversitesine baGli Arap-islam Bilimleri Tarihi Enstitüsünün direktörlüGünü de yapiyor. Enstitüyü, 1982;de islam
çok güzel bir haber..en kisa zamanda bu müzenin hizmete acilmasi temennisiyle..
paylastiginiz için tesekkür ederim..
Bugün, uzakdoGunun ve bati diye tabir ettiGimiz avrupa ve amerikanin bilim ve tekniGini asya'da hüküm süren medeniyetlerden aldiGini birçoGumuz biliriz. Ama nedense hep 18. yüzyildan berisini telaffuz ederiz. Nedeni basit. 18. yüzyila kadar islam dünyasinin ilim ve fende önde olduGunu kabullenememediGimiz için. Belki de sahiplenmek istenilmediGi için de olabilir. Halbuki Avrupalilar, Endülüst Emevilerinin Avrupada hakim olduGu yillarda, çocuklarini Kurtuba'da ki islam enstitülerinde okutmaya göndermislerdir. Osmanli devrinde de aynisi olmustur. Rönesansin doGusu bile uydurmadir. Bizansin yikilisiyla bizans bilginlerinin Roma'ya kaçisi ve fennin avrupada yayilisi sadece gerçekleri deGistirmeye yöneliktir. O devirlerde bizansin elinde sadece teknoloji olarak atesli oklari vardi. Ama buna karsilik Osmanli ecdadimizda ne vardi? Tabiki Fatih Sultan Mehmed Han'in bizzat çizdirdiGi ilk havan topu. ilmi Avrupaya yayan bu durumda bizans midir? yoksa ecdadimiz Osmanli mi?
kelimeler degil de iste bu görsel calismalar ve müzeler daha akilda kalici faalyietler olacaktir..
gidip görmek lazim
selam sevgi ve dua ile