Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
SiYONiSTLER AZiTTi
SiYONiSTLER AZiTTi
Yahudi dünya hakimiyeti projesi çerçevesinde istanbul'da bugün baslayan "2. Baris ve Tolerans Konferansi" programinda Fener Rum Patriki Bartholomeos için "Ekümen Patrik" ibaresi kullanildi. Bu günlere gelinmesinde ortami hazirlayan, insanlari tepkisizlestiren en etkili kisi Fethullah Gülen oldu.
------ yahudi haber ajansi iHA'nin HABERi -----------
Avrupa Komisyonu Baskani Jose Manuel Barosso, Fener Rum PatriGi Bartholomeos ve merkezi New York'ta bulunan Appeal of Conscience Baskani ve Bashahami Arhur Schneier'in himayelerinde, Swissotel'de yapilan konferansta ingilizce bir konusma yapan Diyanet isleri Baskani Prof. Dr. Ali BardakoGlu, hosgörüsüzlük ile diyalog ve anlayis eksikliGinin, insanliGin günümüzde yüz yüze geldiGi problemler arasinda yer aldiGini belirtti.
Problemlerin tek bir medeniyeti ya da ulusu deGil tüm insanliGi tehdit ettiGini söyleyen BardakoGlu, ''inaniyorum ki bu tür sorunlarin çözümünde en etkili yöntem dinler ve kültürler arasinda güçlü bir diyalogdur. islam dininde böyle samimi bir diyalog için hiçbir engel bulunmamaktadir. Çünkü islam en basindan beri dinler arasi diyalogu kabul etmistir. islam, baslangicindan beri tüm bireyler, toplumlar ve kültürler arasinda saGlikli iliskileri cesaretlendirmistir. Çok iyi biliyorum ki diGer dinlerin diyalog konusuna yaklasimi da islam dininden farkli deGildir. Ayrica güçlü bir sekilde inaniyorum ki olumsuz sonuçlari doGuran dinlerin kendisi deGil, onun farkli yorumlaridir'' dedi.
Dinin siddet eylemlerine alet edilebildiGine de ifade eden BardakoGlu, ''KaynaGi ne olursa olsun din adina yapilan her türlü radikal harekete ve siddet eylemine karsi olmaliyiz. Ancak bugün üzüntüyle dini sembollerin ve retoriGin bütün dünyada bu tür bazi kötü eylemleri hakli çikarmak için kullanildiGina sahit oluyoruz. Biz dini liderler olarak, dinin siddeti hakli göstermediGini güçlü bir sekilde açiklamaliyiz. Dinin terörizmin aktörleri tarafindan kullanilamayacaGinin altini çizmek bizim görevimiz olmali. Toplumun çok kültürlü ve çok dinli yapisinin radikalizme ve siddete karsi en güçlü kaynak olduGunun bilinmesi gerekir. Dini ve kültürel gelenekler ancak baris sayesinde sürdürülebilir" diye konustu.
Konferans programinda ''ekümenik patrik'' ibaresiyle yer alan Fener Rum PatriGi Bartholomeos da tüm Müslümanlar'in Ramazan Bayrami'ni kutladi. Konferansin verimli olmasi dileGinde bulunan Bartholomeos, ilki 11 yil önce düzenlenen konferansin sonuç bildirgesinde, dinin çatismalara taraf olmamasi için çaba gösterilmesinin gerektiGinin vurgulandiGini hatirlatti. iki topluluGun çatismaya girmesi durumunda, bu toplumlarin dini liderlerinin de söz konusu yönde sürüklenmelerinin neredeyse kaçinilmaz olduGunu dile getiren Bartholomeos, bu dini liderlerin ''vatan haini'' gibi çesitli suçlamalarla karsi karsiya kalabileceGini söyledi.
"DiNi LiDERLER DÜNYA SORUNLARiNA YABANCi KALMAMALiDiR"
Çatismalarin her zaman taraflar için yipratici olduGunu, ancak dini liderlerin soGukkanliliklarini ve tarafsizliklarini korumalari gerektiGini vurgulayan Bartholomeos, söyle devam etti:
"Hiçbir zaman için bu hareketlerin Tanri'nin isteGi olduGu konusunda yalin fakat her zaman doGru olmayan bir kaniyla hareket etmemeleri gerekir. Tabii ki her çatismada, herkes kendi tarafinin tezinin doGru olduGu konusundaki yanilgiya düsmemelidir. Çünkü, Tanri herkesin Tanrisidir. Siyasi deGerlendirmelerimizi hiçbir zaman için Tanri'ya mal etmeyelim. Tabii, asirlardir bunun tam tersi bir taktikle hareket edilmistir. Bunun hemen deGismesi çok zordur. Kutsal kitaplardaki sureler, bizi her zaman baris, kardeslik konularinda yönlendireceklerdir. Tanri'nin istediGi yönde ilerlememiz için ortak noktalarimizi bulmamiz lazim. Çünkü hep birlikte baris içinde yasamamiz gerekiyor. inanan ve inanmayan insanlara doGruyu göstermemiz gerekir. Onlara bu sekilde yardimci olabiliriz."
Türkiye Musevileri Hahambasisi isak Haleva da, Türkçe yaptiGi ve "Kentlerin kraliçesi istanbul'un bir sakini ve 40 asra dayanan Musevi dininin mütevazi bir temsilcisi olarak sizleri yürekten selamliyorum" diyerek basladiGi konusmasinda, konferansin, hosgörü ve anlayisa en fazla ihtiyaç duyan iki bölgeyi tema olarak almasi nedeniyle tarihe geçebilecek önemde olduGunu söyledi. Hahambasi Haleva, "Silahlarin saban demiri olarak kullanilacaGina, uluslarin savas sanatini öGrenmeye gerek duymayacaGina umudu olan bir inanç disiplininden gelen ben, bu umutlarin gerçeklesmesini yürekten temenni ediyorum" diye konustu.
Yunanistan EGitim ve Din isleri Bakani Marietta Giannakou ise, önemli olanin sadece yasal düzenlemeler deGil, halklarin bir arada yasamalari yönünde eGitilmeleri olduGunu belirterek, "Bu konuda dini liderler, siyasetçilere kiyasla çok daha önemli çabalar harcayabilirler. Patrik hazretlerinin, diGer dini liderlerle üstlendiGi bu girisim, çok önemli bir araç. Biz, Yunanistan olarak bu çabalari her sekilde desteklemeye devam edeceGiz. Pek çok Avrupali politikaci da emin olun ki size bu çabalarinizda destek olacaktir. Çünkü, siz dini liderler, bazen politikacilarin yapamadiGini yapiyorsunuz. Siz dini liderlik yaparak halkinizi etkileyebiliyorsunuz. Dolayisiyla sizlerin çabalari son derece önemlidir'' dedi.
Gürcistan Katolik PatrikliGi Baspiskoposu Elias ii de, Kafkaslar bölgesinde bugün ne baris ortaminin, ne de tam bir çatisma ortaminin söz konusu olduGunu, ancak bu durumun gelecekte düzeleceGine inandiGini söyledi. Elias ii, dini liderlerin dünyadaki sorunlara göz yumamayacaGini ifade etti.
Kafkas Müslümanlar Konseyi Baskani seyh Allahshukur Pasazade ise, konusmasinda, din aleminin baslica görevinin, bütün insanliGa hayir getiren yollar aramak olduGunu vurguladi.
"BARis VE HOsGÖRÜ MESAJLARi SON DERECE ÖNEMLi"
iskenderiye PatriGi Teodoros da, bütün Afrika'da din, dil, renk ayrimi yapmadan, hiçbir dini fanatizme kapilmadan halklar arasinda barisin saGlanabilmesi için ellerinden gelen çabayi gösterdiklerini vurguladi. Konusmalarin ardindan konferansa gönderilen mesajlara yer verildi.
Papa 16. Benedictus'un, Avrupa Komisyonu Baskani Jose Manuel Barosso, Fener Rum PatriGi Bartholomeos ve merkezi New York'da bulunan Appeal of Conscience Baskani ve Bashahami Arhur Schneier'in himayelerinde, Swissotel'de düzenlenen ''2. Baris ve Tolerans Konferansi''nin açilisina gönderdiGi mesaj, Papalik Hiristiyanlar Arasi Birlik Kurulu (PHABK) Baskani ve Benedictus'un sözcüsü Kardinal Walter Kasper tarafindan okundu.
16. Benedictus, farkli dinler arasi kaynasmayi destekleyen dini liderleri tebrik ettiGi mesajinda, ''Baris ve hosgörü mesajlari, davranislarin gittikçe katilastiGi dünyada son derece önemli mesajlardir'' dedi. Papa, mesajinda sunlari kaydetti:
"EGer çözüm bulmak istiyorsak, diyalog kurmamiz gerekir. Ancak diyalog sayesinde dünya barisçi ve yasanabilir bir yer olabilir. Herkes barisçi ahenge yönelik katkida bulunmali ve bunu yaparken manevi deGerlerini insanlarin hizmetine sunmalidir. Her insanin hayatina saygi duyulmalidir. Bütün insanlar esit haklara sahiptir. istikrarli barisi ancak demokrasi saGlayabilir. Dolayisiyla milliyetçilik, demokrasinin çabalarina yardimci olmuyor. insanlara doGruyu öGretmek, onlari eGitmek ve gerçek diyalog fikrini benimsetmek çok önemli. Tanri, barisin yolunu bizlere göstermektedir. Kardeslerim, bu toplanti vesilesiyle sizlere sunu söylemek isterim ki Katolik Kilisesi halklar ve dinler arasindaki isbirliGi ve diyalog için çalisacaktir."
Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan da mesajinda, tüm dini liderlerin BM'nin müttefikleri, dostlari olduklarinin altini çizdi. Annan, mesajinda, su ifadelere yer verdi:
''EGer amaçlariniz konusunda kararliysaniz BM size destek olacaktir. BM, hem dine inananlari, hem inanmayanlari, yani bütün insanlari bir araya getirmeyi amaçlamaktadir. Dinlerin, farkli olanin özündeki ortak deGerleri arastirmalari gerekir. Bizim taahhüdümüz, insanliGin refahini korumaktir ve deGisik kültürler arasi diyalogu desteklemek amacindayiz. Bu, günümüzde her zamankinden daha önemlidir. Çünkü günümüzde, amaci insanlar arasinda yanlis anlamalara yol açmak olan siddet eylemleri gerçeklesmektedir. Bunlara karsi çikis, bu gibi toplantilarla saGlanabilir.''
ABD Baskani George Bush da mesajinda, esitliGin tüm insanlar için geçerli bir prensip olduGunu vurgulayarak, ''Biz tüm insanlar sahit oluyoruz. Biz dini liderlerin birarada, baris içinde yasamasini istiyoruz. Toplumlar arasinda düsmanliGin bulunmamasini istiyoruz. insanlar arasindaki kini ve anlayis eksikliGini isbirliGiyle yok edebiliriz. Dini hosgörü ABD'nin temelini olusturan öGedir. Atalarimiz bu topraklara bunun için gelmistir. Bizce, böyle bir diyaloga ev sahipliGi yapacak Türkiye'den daha ideal bir ülke olamazdi. Çünkü Türkiye, kültürler arasinda köprü kuran bir ülkedir. Konferansta bulunan herkese, göstermis olduklari çabalar için tesekkür ediyorum'' ifadelerine yer verdi.
(kaynak: yahudi haber ajansi iha )