Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Islama kuresel savas
Islama kuresel savas
SALDIRI SLOGANLARI
DEMOKRASI ... ÇOÐULCULUK ... INSAN HAKLARI ... PAZAR POLITIKALARI ...
Doksanli yillarin basinda Sovyetler Birligi’nin yikilip parçalanmasi, devlet olarak yikilmasindan öte dünya bazinda bir ideolojinin yikilmasi, evrensel ve devletlerarasi olarak sona ermesi demektir.
Ikinci Dünya Savasi’nin hemen ardindan Amerika'nin liderliginde Bati blogu ile Sovyetler Birligi’nin liderligi altinda Dogu blogu arasinda çatisma basladi. "Soguk Savas" olarak isimlendirilen bu çatisma, yalnizca iki blok arasinda devletlerarasi bir çatisma olmayip ayni zamanda Kapitalizm ve Sosyalizm ideolojileri arasindaki ideolojik çatisma özelligine de sahipti. Ayrica bu çatisma sadece Avrupa'yi degil bütün dünyayi kapsamaktaydi.
Sovyetler Birligi’nin yikilip birçok devlete bölünmesi, Marksist Sosyalist ideolojinin sistem ve metod olarak bölge halklarinin yasantilarindan uzaklasmasi ve Marksist Sosyalizmin devletlerarasi arenada ve dünya bazinda sona ermesi ile bu iki blok arasindaki çatisma da sona erdi.
Amerika ve genel anlamda Bati blogunun, bu çökü sü sistem ve yasam biçimi olarak kapitalist ideolojinin zaferi saymalari ve Japon Filozof Fokoyama'nin tarihin sona ermesi seklinde bir ifade kullanacak kadar bu zaferi Kapitalizme inananlarin ne kadar önemli bir mesafe katettiklerinin göstergesi kabul etmeleri gayet dogaldi.
Ancak ideolojiler; ideolojiye inanan devletlerin çöküsleri ile -ki bu çöküs Devleti’n parçalanmasina ve topluluklara ayrilmasina yol açsa bile- sona ermez. Halklar ve ümmetler ideolojiye olan inançlarini terkettikleri ve baska ideolojilere inanmaya, hayatlarini yeni inançlarina göre düzenlemeye basladiklari zaman ancak ideolojiler sona erer.
Marksist Sosyalizmde ise bu olay yasandi. Zira Dogu blogunu meydana getiren bütün halklar ve milletler Marksist Sosyalizmden vazgeçerek Kapitalizme döndüler ve hayatlarini kapitalizme göre kurdular.
Marksist Sosyalizm ile Isl