Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
TÜRK SOYU ve TÜRK DiLi
TÜRK SOYU ve TÜRK DiLi
Bugün Türk denince Türkiye Cumhuriyeti sinirlari içinde yasayan ve ana dili Türkçe olan insanlar akla geliyor. Halbuki yeryüzünde ana dili Türkçe olup da bizim sinirlarimizin disinda yasayan milyonlarca insan vardir.
Demek ki, Türklerin bugünkü Türkiye' ye gelmeden önce de bir tarihleri vardi. Bu tarih boyunca çok çesitli ülkelere yayilmislar, oralarda devletler kurmuslardi. Ancak bütün bu Türkler' in ortak atalari kimlerdi? ilk Türkler nerede yasamislar, sonra nerelere daGilmislardi? Türk Dünyasi denince hangi ülkeleri, hangi topluluklari anlamaliyiz?
ilk Türkler, yani bizim en eski atalarimiz bugün Orta Asya diye bilinen yerde, Tanri DaGlari ile Altay DaGlari arasinda yasiyorlardi. Tarih öncesi insanlar ve kültürlerle uGrasan bilim adamlarinin bu bölgelerde yaptiklari kazilardan elde edilen bilgilere göre, Türkler beyaz ve genis kafali (brakisefal), orta boylu insanlardi. Burasi Çin' le sinir olan bir ülke idi; bu yüzden Türkler' in eski tarihlerine ait bilgilerin pekçoGunu Çin tarihinden öGreniyoruz. Çin tarihleri Milat' tan önce 2000-1000 yillari arasinda ilk Türk hükümdarlarindan bahsediyorlar. Böylece Türklerin bilinen tarihi, dört bin yillik bir tarihtir. Türk Dili' nin üç bin yil öncesi bilinmiyor. Türkler o zamanlarda hem soy, hem dil bakimindan yakin komsularindan, yani Çinliler' den ve MoGollar' dan farkli idiler.
Asil geçim kaynaklari hayvancilikti. Bu yüzden hep hareket halinde bir hayat sürüyorlar, çok iyi at kullaniyorlardi. Son derece çevik süvari birlikleri sayesinde komsu ülkeler üzerinde hakimiyet kurabiliyorlardi. Çin' de bile zaman zaman hükümdarlik, Türk ailelerin eline geçiyordu.
Eski Çin tarihleri Türk hükümdarlarinin ve devletlerinin adlarini hep Çince yazdiklari için, bu isimlerin asil Türkçe' deki karsiliklarini iyice bilmiyoruz. Bizim atalarimiz o çaGda "Türk" adiyla anilmiyordu. "Türk" kelimesi bir millet halinde deGildi. Boy ve asiretler halinde yasiyorlardi ve her asirettin ayri bir adi vardi.
Türk adi çesitli Türk boylarindan birinin adi idi. Bu kelimenin asli "Türük" olup kuvvetli anlamina gelir. Milat' tan sonra Altinci yüzyilda ana dili Türkçe olan bütün boylarin herbiri deGisik bir isimle anilmakla birlikte, bunlarin hepsine birden "Türk" denilmeye baslanmistir. Demek ki en eski atalarimiz ayni dili konusmalari sayesinde bir tek millet olduklarini anlamislar ve Türk Dili onlarin birlik saGlamalarinda baslica rolü oynamistir. Bugün biz de Türkçemiz sayesinde hepimizin ayni milletin çoçuklari, yani kardes olduGumuzu anliyoruz.
Dilimizin tarihi, milletimizin tarihi kadar eskidir. Türkçe dünyadaki çesitli dil guruplari arasinda Ural-Altay dil gurubunun Altay Dilleri' nden biridir. Finliler' in ve Macarlar' in dili Ural Dillerindendir. Altay Dilleri arasinda ise Türkçe ile birlikte MoGol, Mançur ve Kore dilleri vardir. Türkler soy bakimindan MoGollar' dan ve Koreliler' den ayridir ama dilleri onlarinkiyle ayni kökten çikmistir. Bu diller sonradan birbirinden iyice ayrilmis aralarinda sadece eski bir akrabalik kalmistir.
Bugün Ural- Altay adi altinda anilan milletler ve diller Turan kavimleri ve Turan dilleri diye de anilir. Eski iranlilar Türkler' in yasadiklari ülkelere "Turan" adini veriyorlardi. Meshur iran sairi Firdevsi' nin seh-name adli kitapta sözü edilen Turan kavimlerinin sakalar (veya iskitler) olduGu sanilmaktadir. Turan hükümdari Afrasiyab' in ise Alp Er Tunga olduGunu söyleyenler vardir. Sakalar' in Türk olup olmadiklarini iyi bilmiyoruz. Saka Devleti, belki Türkler' in hakim olduklari ama içinde birçok yabanci kavimlerin de bulunduGu bir devlettir.
NOT: Bazi arastirmalara göre "Türk" kelimesi, "Töre" kelimesinden türetilmis bir kelimedir ki, "Törük' ten bozularak "Türk" haline gelmistir. "Törük", "Töreli, Töre sahibi" demektir. Eski Türklerde Töre, kaynaGini "Türk Dini" diyebileceGimiz eski Türk inanç ve telakkilerinden alan topluluk hayatini tanzim eden hukuk normlarindan ibarettir. Hükümdarlar siyasi iktidarlarini (kut' larini) iste bu hukuk çerçevesinde kullanabilirler, tabii birbirleriyle ve devletle olan münasebetlerini yine bu hukuk çerçevesinde tanzim ederlerdi. Buna uyanlar "Törük" (yani Töreli), uymayanlar ise "Kazak" (yani asi, töreden çikmis) olurlardi. "Türk" ün kuvvetli manasina gelmesi de, herhalde Töre çerçevesinde saGlanan "birlik" le ilgili olmalidir. Nitekim "Birik kuvvettir" anlayisi tarih boyunca her devirde Türk devletleri ve topluluklari için geçerli olmus bir anlayistir. (Ötüken)
KAYNAK:Tarihte Türkler-Prof.Dr. Erol Güngör
Bizi bu konuda bilgilendirdiGiniz için tesekkürederiz