Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Çocuk yetistirmenin püf noktalari
Çocuk yetistirmenin püf noktalari (2)
Dün baslamistik "Çocuk yetistirmenin püf noktalari"ni yazmaya. Bugün biraz daha gelistirmeye çalisalim?
Aileyi televizyona kilitlemeyin, her aksam sohbet etmek için firsatlar icat edin. Sohbet aile bireylerini birbirine baglar.
Bazen aile oyunu oynayacaginizi söyleyerek tüm aileyi bir odaya toplayin. Herkese birer kagitla kalem verin?
Ve nasil bir ailede yasamak istediklerini yazmalarini söyleyin. Çocuklarinizin yazdiklarinda bazen, ana-baba olarak kendi hata ve noksanlarinizi bulacaksiniz.
Zaman zaman (özellikle kutsal gecelerde) tüm aile birlikte namaz kilin, tüm aile birlikte diz çöküp el açin ve dua edin. Böylece hem duanin ve ibadetin rahatlatici atmosferini hissedeceksiniz, hem ailece ayni Yaraticiyi tanimanin ortak huzurunu yasayacaksiniz, hem de moral degerleri ayni anda paylasmanin mutlulugunu duyacaksiniz.
Istemediginiz davranislarini abartarak elestirmek yerine, iyi ve dogru davranislarini ölçülü bir biçimde övün. Çocuklar aptal degildir: Övmediginiz davranislarin yanlis davranislar oldugunu anlayacaklardir.
Çocuklariniza baska çocuklari örnek göstermeyin. Baska çocuklari övmeyin. Övülen çocugun, annesinin sevgisini çaldigini düsünür ve övülen çocuga düsman olur.
Çocuk yanlis yaptigi zaman bagirip çigirmayin, hemen kizip köpürmeyin. Önce onu dinleyin. Sonra yanlisin niçin yanlis oldugunu açiklayin?
Ayrica yanlislarina ve hatalarina ragmen onu sevmeye devam ettiginizi söyleyin. Mesel
Çocuk yetistirmenin püf noktalari
"Bes, dokuz ve onalti yaslarinda üç çocuk annesiyim. Çocuklarimin en küçügü kiz. Zaman zaman hepsiyle, ama en çok en büyük oglumla iletisim kurmakta çok zorlaniyorum. Esim ise geç saatlere kadar çalisiyor.
Eve erken gelse de pek fark etmiyor, çünkü evdeki tüm zamanini televizyona ayiriyor. Bu durumda çocuklarimla nasil iletisim kurabilirim? Onlari dogru düzgün yetistirmek için neler yapabilirim. Yardimci olursaniz sevinirim."
Zonguldak'tan Ayça Yesildirek'in mektubuna benzer pek çok mektup aldigimi hemen belirtmeliyim. Anneler çocuk yetistirme konusunda yalniz gibi. Mektupta da belirtildigi gibi, babalarin hem isleri var, hem de televizyonlari! Annelere yardimci olamiyorlar.
Anneler ise çocuklariyla iletisim kurmakta zorlaniyorlar. Özellikle ergenlik çagini süren çocuklarla iletisim kurmak gerçekten de zordur. Çünkü uyumsuzlasirlar. Her seye ve herkese tepeden bakmaya, hatta yargilamaya baslarlar?
Ergenlik çagina kadar "Annem babam her seyi bilir" seklinde düsünen çocuk, o çagda "Annem de babam da hiçbir sey bilmiyormus meger, beni anlamiyorlar, anlamak da istemiyorlar, kendimle yalnizim" seklinde argümanlar gelistirmeye baslar.
Aslinda daha önce hissetmedikleriyle ve kendinde gözlemlemedikleriyle (ruhsal ve bedensel olarak) karsilasmaktan dolayi paniklemistir. Ama bunu hissettirmek istemediginden kendini sürekli bastirir. Bu da zaman zaman patlamalar yasamasina yol açar. Evdeki herkese toslar.
Bu durumdaki çocuklara anlayis göstermek ve sabretmek l
Çocuk yetistirmenin püf noktalari (3)
Çocuk yetistirmenin bazi püf noktalari var: Anne ve babalar bunlari bilirlerse, bunlara bakip benzer püf noktalari da gelistirebilirler.Bu konuda iki gündür yazdiklarimiza sunlari da eklemem l
Genc bir yazarin bizzat uyguladigi cocuk terbiyesi ile ilgili hususlarin ozeti soyledir:
Cocuk terbiyesinin onemi
1- Cocuga dert ve sikintilar soylenmemeli, nese ve sevincimizi anlatabiliriz.
2- Cocugu aileden birisi azarlarsa, digeri ona arka cikmamali.
3- Onun yaninda hep guler yuzlu olmaya calismali. Uzuntulu isek cocuk hemen etkilenir.
4- Onu baskalarinin yaninda azarlamamali.
5- Kusurlarini kabul etmesi ogretilmeli. Kusurlarini bilip yapmamaya calismasi hayatta basarili olmasina sebep olur.
6- Cocugu yalancilikla suclamamali.
7- Kardesler arasinda ayirim yapmamali.
8- Kibrin kotulugu anlatilip kibirlenmesi onlenmeli.
9- Cocugun yanlislari olur. Hemen cezalandirmamali. Yanlisi izah edilmeli, zarari anlatilmali.
10- ''Sen adam olmazsin'', ''Senden koy kasaba olmaz' gibi suclamalardan kacmali. Bunlar, cocugun kendine guvenini azaltir, kisilik sahibi olmasini engeller.
11- Cocuk buyukleri taklit eder. Bunun icin onlara iyi ornek olmali.
12- Cocugun sevilmeye, oynamaya ve sohbete ihtiyaci vardir. Cocuk kendisine soguk, sert, kaba ve kirici davranan buyuklerinin kendisini sevmedigini zannedip bunalima girer. Bu sebeple onlara sefkatli, guler yuzlu davranmali.
13- Cocuga nasihat vermek yerine bizzat uygulamali is yaptirmak daha uygun olur. Mesela yemekten once ellerini yika diye yuz defa demektense, birkac defa, hadi ellerimizi yikayalim diyerek birlikte yapmaya calismak daha etkili olur.
14- Ona verilen isi takip etmeli, yapip yapmadigini kontrol etmeli ki, takip edildigini bilsin.
15- Cocugun yapmayacagi bilinen seyleri soylememeli. Yapacagi seyleri de artik yapmaz.
16- Evliya menkibeleri, cocugun zekasinin gelismesinde ve onlardan alacagi derste rolu buyuktur. Bunlar hassas sekilde secilip anlatmali. Dine aykiri olmamasina dikkat etmeli. Argo ifadeler cikarilmali.
17- Yerine getiremeyecegimiz sozu vermemeliyiz. Bunlar soz verir yapmaz dedirtmemeli.
18- (Kisinin dini arkadasinin dini gibi olur) hadis-i serifi esas alinmali, iyi arkadas edinmesi saglanmali.
19- (Cocuktan al haberi) sozunu unutmamali, sirlarimizi cocuga duyurmamali.
20- Cocuga karsi ne kadar sabirli ve anlayisli olursak o kadar basarili oluruz.
21- Sozlerine onem verilmeyen veya surekli elestirilen cocuk; suskun, icine kapanik, guvensiz, huysuz ve saldirgan olur.
22- Onun yaninda baskalari kotulenmemeli.
23- Hep siddet kullanilarak cocugu yonlendirmeye calisan ana baba; cocugun korku icinde asab