Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


HZ.SÜLEYMAN VE SEBE MELiKESi

HZ. SÜLEYMAN VE SEBE MELiKESi

Ona: "Köske gir" denildi. Onu görünce derin bir su sandi ve (eteGini çekerek) ayaklarini açti. Süleyman Dedi ki: "Gerçekte bu, saydam camdan olma düzeltilmis bir kösk-zemindir." Dedi ki: "Rabbim, gerçekten ben kendime zulmettim; (artik) ben Süleyman'la birlikte alemlerin Rabbi olan Allah'a teslim oldum." (Neml Suresi, 44)


Kuran'da yer alan Hz. Süleyman ve Sebe Melikesi'nin bulusmasi ile ilgili tarihsel kayitlar, Güney Yemen'deki eski Sebe ülkesinde yapilan incelemeler sonucunda gün isiGina çikti. Kalintilar üzerinde yapilan incelemeler MÖ 1000 ile 950 seneleri arasinda burada bir "melike"nin (kraliçe) yasadiGini ve kuzeye (Kudüs'e) bir yolculuk yaptiGini gösteriyordu.



iki hükümdarin aralarinda geçenler, ülkelerin ekonomik ve siyasal gücü, yönetim sekilleri ve bazi detaylar Neml Suresi'nde anlatilmistir. Neml Suresi'nin büyük bölümünü kapsayan kissa, Hz. Süleyman'in ordusuna dahil olan Hüdhüd'ün Hz. Süleyman'a haber vermesiyle birlikte, Sebe Melikesi'nden söz etmeye baslar. Hüdhüd, Hz. Süleyman'a su bilgileri verir:


Derken uzun zaman geçmeden geldi ve dedi ki: 'Senin kusatamadiGin (öGrenemediGin) seyi, ben kusattim ve sana Sebe'den kesin bir haber getirdim. Gerçekten ben, onlara hükmetmekte olan bir kadin buldum ki, ona herseyden (bolca) verilmistir ve büyük bir tahti var. Onu ve kavmini, Allah'i birakip da günese secde etmektelerken buldum, seytan onlara yaptiklarini süslemistir, böylece onlari (doGru) yoldan alikoymustur; bundan dolayi onlar hidayet bulmuyorlar. Ki onlar, göklerde ve yerde sakli olani ortaya çikaran ve sizin gizlediklerinizi ve açiGa vurduklarinizi bilen Allah'a secde etmesinler diye (yapmaktadirlar). O Allah, O'ndan baska ilah yoktur, büyük Ars'in Rabbidir. Süleyman: 'Durup bekleyeceGiz, doGruyu mu söyledin, yoksa yalancilardan mi oldun?' dedi. (Neml Suresi, 22-27)



Hz. Süleyman, Hüdhüd'den bu bilgileri aldiktan sonra ona su talimati verir:
Bu mektubumla git, onu kendilerine birak sonra onlardan (biraz) uzaklas, böylelikle bir bakiver, neye basvuracaklar? (Neml Suresi, 28)


Kuran'da bundan sonra Sebe Melikesi'nin mektubu almasindan itibaren gelisen olaylardan da bahsedilir:


(Sebe Melikesi) Dedi ki: 'Ey önde gelenler gerçekten bana oldukça önemli bir mektup birakildi. Gerçek su ki, bu, Süleyman'dandir ve süphesiz Rahman ve Rahim olan Allah'in adiyladir. Bana karsi büyüklük göstermeyin ve bana müslüman olarak gelin' diye (yazilmaktadir). Dedi ki: 'Ey önde gelenler, bu isimde bana görüs belirtin, siz (herseye) sahidlik etmedikçe ben hiçbir iste kesin (karar veren biri) deGilim.' Dediler ki: 'Biz kuvvet sahibiyiz ve zorlu savasçilariz. is konusunda karar senindir, artik sen bak, neyi emredersen (biz uygulariz).'

Dedi ki: 'Gerçekten hükümdarlar bir ülkeye girdikleri zaman, orasini bozguna uGratirlar ve halkindan onur sahibi olanlari hor ve asaGilik kilarlar; iste onlar, böyle yaparlar. Ben onlara bir hediye göndereyim de, bir bakayim elçiler neyle dönerler.' (Elçi hediyelerle) Süleyman'a geldiGi zaman: 'Sizler bana mal ile yardimda mi bulunmak istiyorsunuz? Allah'in bana verdiGi, size verdiGinden daha hayirlidir; hayir, siz, hediyenizle sevinip övünebilirsiniz' dedi. 'Sen onlara dön, biz onlara öyle ordularla geliriz ki, onlarin karsi koymalari mümkün deGil ve biz onlari ordan horlanmis-asaGilanmis ve küçük düsürülmüsler olarak sürüp çikaririz.' (Elçinin gitmesinden sonra Süleyman) 'Ey önde gelenler, onlar bana teslim olmus (müslüman)lar olarak gelmeden önce, sizden kim onun tahtini bana getirebilir?' dedi. Cinlerden ifrit: 'Sen daha makamindan kalkmadan, ben onu sana getirebilirim, ben gerçekten buna karsi kesin olarak güvenilir bir güce sahibim.' dedi.

Kendi yaninda kitaptan ilmi olan biri dedi ki: 'Ben, (gözünü açip kapamadan) onu sana getirebilirim.' Derken (Süleyman) onu kendi yaninda durur vaziyette görünce dedi ki: 'Bu Rabbimin fazlindandir, O'na sükredecek miyim, yoksa nankörlük edecek miyim diye beni denemekte olduGu için (bu olaGanüstü olay gerçeklesti). Kim sükrederse, artik o kendisi için sükretmistir, kim nankörlük ederse, gerçekten benim Rabbim Gani (hiçbir seye ve kimseye ihtiyaci olmayan)dir, Kerim olandir.' Dedi ki: 'Onun tahtini deGisikliGe uGratin, bir bakalim doGru olani bulabilecek mi, yoksa bulmayanlardan mi olacak?' Böylece (Belkis) geldiGi zaman ona: 'Senin tahtin böyle mi?' denildi. Dedi ki: 'Tipki kendisi. Bize ondan önce ilim verilmisti ve biz müslüman olmustuk.' Allah'tan baska tapmakta olduGu seyler onu (müslüman olmaktan) alikoymustu.

Gerçekte o, ink


Kuran. Kerim ve Tefsir

MollaCami.Com