Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Nevruz'u kutlamak caiz
Nevruz'u kutlamak caiz
Diyanet Dergi'nin mart sayisinda Osmanli Seyhülislami Ebussuud Efendi'nin, "Nevruz Mecusi adeti degildir. Senliklerle kutlanmasinda dinen bir sakinca yoktur" fetvasi dayanak gösterilerek Nevruz'un sölenlerle kutlanabilecegi belirtildi.
Diyanet Isleri Baskanligi Nevruz'un senliklerle kutlanmasina yesil isik yakti. Diyanet'in aylik yayin organi Diyanet Dergi'nin Mart sayisinda Nevruz'un eski dogu geleneklerinin devami oldugu belirtilerek, kutlanmasi ile ilgili Osmanli döneminde verilmis bir fetva hatirlatildi.
Din Isleri Yüksek Kurulu Uzmani Zafer Koç'un kaleme aldigi yazida Osmanli Seyhülislami Ebusuud Efendi'nin "Nevruz Mecusi adeti degildir. Nevruz Sultani'dir, eglence ve senliklerle kutlanmasinda dinen bir sakinca yoktur" fetvasi dayanak gösterilerek sölenlerle kutlanabilecegi belirtildi.
Kutlanmasi yararli
Nevruz bayrami ile elde edilebilecek bazi kazançlara ve günümüze yönelik pratik yararlari olacagina dikkat çeken Koç, makalesinde söyle dedi: "Birlik, beraberlik, kaynasma ve dayanisma gibi daha nice güzelliklere vesile olan ve olmasi gereken Nevruz'un geçmiste birtakim iç ve dis mihraklarin oyunlariyla zedelenmeye çalisildigi malumdur.
Ancak tüm bu kötü niyetler çok gerilerde kalmis, milletimiz basiret ve engin hosgörüsüyle bu tür oyun ve hileleri bosa çikarmistir. Bugün Türk dünyasinin hemen her kösesinde merasim ve eglence ile kutlanan Ergenekon veya
Nevruz Bayrami, milli birligi güçlendiren, yardimlasma ve dayanisma duygularini gelistiren ve kardesligi simgeleyen yönleriyle ülke genelinde ve hatta ülke sinirlarini da asarak evrensel bir bayrama dönüstürülmesinde hiç kuskusuz büyük yararlar olacaktir."
Kültürümüzün parçasi
Nevruzun Türk kültürünün bir parçasi oldugunu belirten Koç, su bilgileri verdi: "Nevruz Osmanlilarda sayili günlerden biri olarak kutlanmistir. Nevruziye denilen bir macun veya tatli yemek adetti. Nevruz'da padisahlara, vezirlere ve diger mevki sahiplerine sunulan bütün hediyelere, kaside ve medhiyelere de Nevruziye denmistir.
Istanbul'da sadrazam basta olmak üzere devlet ileri gelenlerinin padisaha armaganlar sunmalari kanun idi. Sibirya'nin kuzeyinde, Müslümanlikla hiç tanismamis Yakut Türklerinde, Hiristiyan Çavuslarda, Gagavuzlarda, Musevi Karay Türklerinde, Dogu ve Bati Türkistan'da, Idil-Ural ve Kafkasya Türklerinde 'Nevruz=Yenigün' senlikleri bütün canliligiyla yasamakta, yasatilmakta ve binlerce yildir kutlanmaktadir."
YAKUP BULUT / ANKARA
Yenisafak
Selam Sevgi ve Dua Ile :)