Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
OSMANLiYi ANLAMAK...
OSMANLiYi ANLAMAK...
1967 yilinda Paris’te Yahudilik Kongresi yapilmisti. Bu kongrede söz alan bir delege zabitlara geçen su sözleri sarf etmisti: “Evet bugün baGimsiz bir devletimiz var. Ama mesut muyuz? Samimiyetle ve hepimizin içinden geçenleri dile getirdiGime inanarak söylüyorum ki; Hayir!.. Bizim bu dünyada huzurlu ve emniyetli yasamamiz, Osmanliyi yeniden kurmaya baGlidir...”
Bu özlem gerek bizde gerekse diGer milletlerde dün vardi bugün de var yarin da olacaktir. insaf ehli hakki hak sahibine teslim edendir. Bu ölçü beseriyetteki bütün insanlar için geçerlidir. insaf ehli bir insan Osmanli Sultanlarini arastirdiGinda onlarin ne derece adalet sahibi, ne kadar basarili bir devlet adami olduklarini görür ve kabul eder. Bedel ödemek Günümüzde Orta DoGu, Kuzey Afrika, Avrupa, Anadolu, Kafkasya ve bütün dünyada çekilen sikintilar, Osmanliya ihanetin bir bedelidir.
Size Enderun nedir diye sorsam, çoGumuz ne olduGunu dahi bilmeyiz. Sarayda eGitim ve öGretim yapilan mekteb olarak özetleyebileceGimiz Enderun’u bizleri idare edenlerin de birçoGu bilmiyor. Oysa Osmanli Arsivlerini inceleyen 1000’e yakin ABD’li ve 100’e yakin israilli uzman tarihçi yillarca çalismis ve konu hakkinda ortaya sayisiz eser koymustur. Hatta ABD’de “Enderun Okulu” hakkinda hazirlanan 350 tane doktora tezi ve eser vardir. Dün, bugün, yarin... 1992 yilinda “Genç Akademi” dergisinde Misirli Profesör Muhammed Harb’in su sözleri Osmanliyi anlamak için herkese rehber olmalidir:
“... Tarihçiler bilirler ki, bir devletin ömrü, onun medeniyette yüksekliGiyle doGru orantilidir. Osmanli günümüzde dahi parmak isirtan medeniyetini, sarildiGi inançla tesis etmistir. Osmanli Devleti, tarihin en uzun ömürlü devletidir. Devletlerin ömrü ise ancak medeniyet bakimindan güçlü olmasiyla mümkündür. Osmanlilari, Misir’a bizim