Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
PAPAZLAR AZ DAHA SÜNNET OLACAKLARDI
Papayi yataginda bastilar
14. yüzyilda Papa Boniface, Fransiz Krali IV. Philippe ile ters düstü. Kralin emriyle Nogaret ismindeki bir Fransiz özel bir birlikle Papa'nin evini basarak esir almaya çalismis. Papa'nin yatak odasini basan Nogaret, kucaginda haçla yatan Papa'yi tartaklamis.
1294'de papa olan Bonifacius, Fransizlari sevmeyen bir papaydi. Roma geleneklerine bagliligi ile taninan bir Italyandi. 1300'de Roma'da dev bir günah çikarma töreni düzenledi. Törene binlerce haci katildi. Bazi tarihçiler o günü, "Papalik hazinesine o kadar çok para akiyorduki Aziz Petrus'un mezari üzerine birakilan paralari toplamak için iki adam ellerindeki küreklerle durmadan çalisiyorlardi" derler.
1302'de Papa VIII. Boniface, Fransa Krali IV. Philip ile ihtilafa düstü. Krali aforoz etmeye hazirlanan Papa, dogdugu sehirdeki ailesine ait Anagni Sarayi'nda Guillaume de Nogaret tarafindan tutuklandi. Nogaret, Fransa kralinin gönderdigi bir ajandi. Özel bir bir askeri birlikle hareket eden Nogaret, elinde bir haçla yatan Papa'nin odasina girdi, hakaretlerle tehditler savurdu. Amaci, Papa'yi alarak Fransa'ya götürmek ve orada bir kilise konsülünde yargilamakti.
Sehir halkinin müdahalesiyle kurtarilan Papa Boniface, Roma'ya döndü. Ne var ki Papa, bu kez de Orsini ailesi tarafindan esir edilmis. Ugradigi hakaretlere dayanamayan ihtiyar Papa 1303'de hayatini kaybetmis. Yerine ise Fransa kralinin Papa adayi V. Clementis seçilmis. Nogaret ve adamlari ise Kilise tarafindan afaroz edilmekten kurtulamislar.
Nogaret, daha sonra Fransa'da en yüksek düzeyde devlet adamligina kadar yükselmis. Ancak Nogaret hakkindaki aforoz karari sonraki papalar tarafindan da kaldirilmamis. Nogaret ayni zamanda Fransa'daki Tapinak Sövalyeleri'ne karsi baslatilan sorusturmalarin da savcisiymis.
Mezardan çikarip yaktilar
1329-1384 yillari arasinda yasayan Ingiliz ilahiyatçi John Wycliffe, Vatikan'in çürümüslügünü öne sürerek karsi harekete geçmis. Düsüncelerini yaymak için taraftarlarini her yere göndermis. Incili Ingilizce'ye tercüme ederek ruhban sinifindan olmayan insanlarin da Incil'i okuyup anlamalarini amaçlamis. Wycliffe'nin hareketi, Fakir Vaizler Tarikati olarak anilmis.
Kilise Wycliffe'in yazilarini yasaklayarak, taraftarlarina gözdagi vermis. Hareketin önünü alamayan Papa, Wycliffe'in yargilanmasi için Roma'ya getirilmesini emretmis. Wycliffe 1384'de Roma'ya hareket etmeden önce kalp krizi geçirerek ölünce bu yargilama gerçeklesmemis. Vatikanin ruhani otoritesini sarsan Wycliffe'nin etkisi ölümünden sonra da sürmüs.
Bu bakimdan Wycliffe, Martin Luther'in öncülü sayilir. 1425'de Constance'de toplanan Ruhani Meclis Wycliffe'nin kemiklerinin çikarilarak kitaplariyla birlikte yakilmasina karar verdi. Karar 1428'de Papa V. Martin'in emriyle Piskopos Fleming tarafindan yerine getirildi. 1227-1241 arasinda Papalik makaminda oturan IX.Gregory, mezhep ayrilikçilarini meydana çikarmak için "mezhep ayriliklarinin kötülüklerini sorusturma" adini tasiyan ve yargi hakkina sahip özel bir komisyon kurdurmus.
Engizisyon ve jüri ayni sey!
Komisyonun adi daha önce Normandiya'da kullanilmis bir yargilama usülünden gelen ve Latince adi inquisitio, yani sorusturma. Bu söz Ingiltere'deki jürinin de kaynagiymis. Papa'nin talimatiyla kurulan komisyon, herhangi bir sikayet ve suç duyurusuna bagli kalmadan, kendiliginden hareket etme yetkisine sahipmis.
Buna göre komisyon ayrilikçi oldugundan kuskulanilan kisileri yargiliyormus. Yargiçlar iskence hakkina sahiplermis, ayrica kendi memurlari ve kendi hapishaneleri varmis. Suçlanan kisi ya açikça tövbe edecek pismanligini açiklar, ya zindanda yatmaya yahut diri diri yakilarak öldürülmek ve mallarinin müsadere edilmesi cezasina çarptirilirmis. Martin Luther'i aforoz eden, 1585-1590 yillari arasinda Papalik yapan V. Sixtus Venedik Engizisyonu'nun baskanligi yapmis.
PAPA , MICHELANGELO'YU DÖVÜNCE 500 ALTIN ÖDEDI
Vatikan, Neron'un Hiristiyanlari öldürdügü Roma'nin Vatikan Tepesi'ne kurulmus. Ayni dönemde öldürülen Aziz Pietro'nun gömüldügü yerde, simdi San Pietro Kilisesi var. Kilise en eski en büyük ve en kutsal kiliseler arasinda sayiliyor. Vatikan'i koruyan Isviçreli muhafizlarin üniformalarin çizimi ise bir rivayete göre Rönesans'in ünlü sanatçilarindan Michelangelo'ya aitmis.
Sanatçi, Rönesans zamaninda yeniden insa edilen kilisesin restorasyonunda da görev yapmis. Sistina Sapel'in tavan fresklerini çizerken, Papa II. Julius, islerin ne zaman bitecegini sormus. Michelangelo da "benim için mümkün olan en kisa zamanda!" demis. Bunun üzerine Papa II. Julius sinirlenerek sanatçiya asasiyla vurmus. Isi birakan Michelangelo Roma'dan ayrilmis. Papa 500 düka altin ödeyince görevinin basina dönmüs.
Rönesans dönemi Roma'sinin en ünlü heykeltras, ressam ve fresk ustasi olan Michelangelo Bounarotti, 1475'de dogdu,1564'de öldü. Michelangelo, yasami boyunca IIV. Sixtus'dan IV.Pius'a kadar tam 13 papa görmüs. 1559 yilinda Papa IV. Paul, bir ressama verdigi emirle, Michelangelo'nun saheserlerinden sayilan Mahser Günü panosundaki çiplaklarin mahrem yerlerini kapattirmis.
Michelangelo, Papa II. Julius'un ölümünden sonra, hemen hemen bütün papalarin hizmetinde çalisti. Papa X. Leo için yaptigi San Lorenzo Kilisesi'nin freskleri ile VII. Clementi'nin ayni kilise için siparis ettigi Medici Sapeli'nin freskleri, Michelangelo'nun en güzide eserleri arasinda sayiliyor. Michelangelo cehennemi ve lanetlenmisleri tasvir eden bu fresklerden birinde habis ruhlu bir insani nefret ettigi bir kardinale benzetmis.
Kardinalin yakinlari durumu Papa VII. Clement'e bildirmisler. Papa, ünlü sanatçinin freski degistirmesi için birini göndermis. Michelangelo, görevliye, "Kudretim, bir insani dogru yola sevketmeye yeter, ama cehennemden çikarmaya degil. Varsin oldugu yerde kalsin" demis.
AZ DAHA SÜNNET OLACAKLARDI
Hz. Isa'dan sonra Hiristiyan cemaati, Yahudi-Hiristiyan cemaati ve Yahudi olmayan Hiristiyan cemaati olarak ikiye bölünmüs. Zamanla Yahudi-Hiristiyan cemaat etkisini yitirerek küçük bir grup olarak yakin tarihe kadar (ebionitler) varligini sürdürmüs. Bu cemaat, Isa'nin kardesi yahut teyzesinin oglu oldugu söylenen Kudüslü Yakup'tur.
Roma Kilisesi'nin kurucusu Petrus da cemaatin içindedir. Önceleri Yahudi bir haham olan Aziz Paul de faaliyetlerini Yahudi olmayan toplumlar üzerinde yürütmüs. Yahudi Hiristiyan temayüle ters düsen Paul, Yahudi seriatinin yeni Hiristiyan olan putperestlere uygulanamayacagi görüsüyle Kudüs cemaat reisi Yakup'a karsi çikmis.
Bu problemin çözümü için MS 52'de Kudüs'te bir konsül toplanmis. Ilk konsül olarak bilinen toplantiya havariler katilmis Petrus da toplantida önemli rol oynamis. Konsülde putlara kurban kesilen etlerin yenilmesi, kanin içilmesi, bogulmus hayvan etinin ve zinanin haramligi disinda kalan Yahudi seriatinin yerine getirilmesine gerek olmadigi tartisilmis. Yakup bu görüslere karsi çikmis.
Paul ise kendi görüsünde israr etmis. Sonunda Paul'un destekledigi görüse göre Hiristiyanlarin sünnet edilmelerine de gerek duyulmamis. Önce Paul'a muhalefet eden Petrus da daha sonra Paul'un görüslerine katilmis.
Vatikan papasinin anti papasi da varmis!
Fransa Krali'nin papa seçtirdigi V Clementis hiçbir zaman Roma'ya gitmemis. Fransa'daki Papaliga ait olan Avignon'daki saraya yerlesmis. Clementis ve halefleri 1377'ye kadar Katolik Ruhaniler Dünyasi'ni Avignon'dan idare etmisler. 1377'de XI. Gregorius, Roma'daki Vaticanus Sarayi'na dönmüs. O dönemde kardinallerin çogu Fransizdi, Vatikan'dan çok Avignon'un geleneklerine bagliydilar.
XI Gregorius 1378'de ölünce, bir Italyan olan VI. Urbanus papa seçildi. Muhalif kardinaller ise seçimi hükümsüz sayarak VII. Clementis'i papa seçmisler. Bu ikilige "Antipapa" ve "Büyük Nifak" adi verilmis.
Fransa ve Iskoç Krali, Portekiz ve bazi Cermen prensleri Avignon'daki anti-papayi desteklerken, Fransa'nin karsisindaki blokta yer alan Almanya, Ingiltere, Macaristan, Lehistan ve Kuzey Avrupa devletleri de Vatikan'a sahip çikmis. Her iki papa da birbirlerini ve taraftarlarini aforoz etmisler. Bu durum 1378'den 1417'ye kadar devam etmis. Italyanlar papanin Avignon'da oturmasina "Babil esareti" adini vermisler.
Avignon'daki Papalik Sarayi'nda V. Clement, XXII. Jean, XII.Benoit, VI. Clement, VI. Innocent, V. Urban, XI.Gregorius oturdu. Gregorius'un Vatikan'a dönüsü ve ölümünden sonra antipapalar VII.Clement ve XIII.Benoit 1423'e kadar Avignon Sarayi'nda oturmuslar. Avignon'da papalarin ikamet ettigi saray simdi "Palais des Papes" adiyla turistik otel olarak hizmet veriyormus.
Alinti
Selam Sevgi ve Dua Ile :)