Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
TAGUT
[H4]TAGUT[/H4]
Tagut kelimesi Kur’ani kerimde sekiz yerde, sekiz defa zikredilmistir. Bunlar:
“Bakara: 256” Bakara: 257, Nisa: 51, Nisa: 60, Nisa; 76, Maide: 60, Nahl: 36, Zümer: 17” ayetleridir.
Tagut kelimesi; taga, yetgi, tugyan, yetgu tugyanenden türemistir. Haddini asmis, yükselmis, küfürde ileri gitmis, isyanda haddini asmis manalarina gelir. Bu özelliklere sahip olan herkes tagut olarak isimlendirilir.
“Tagal mau ve’l bahr”; su ve deniz yükseldi denildiGinde, denizin dalgalari yükseldi manasina gelir. Had-dini asan her seye tagut denir.
Tagut kelimesi, hem tekil ve çoGul hem de disi ve erkek için kullanilir. Fa’lut kalibinda yani; tagyut seklindedir. Fakat (ye) harfi (gayn) harfinden önce gelmis ve fethali (üstünlü) okunmustur. Ondan önceki harf de fethali (üstünlü) olduGu için bu (ye) harfi (elif) harfine çevrilmis ve “tagut” kelimesi olusmustur.
[CODE]Tagutun çoGulu; “tavagit”dir. Hadiste söyle geçer: [/CODE]
“Babalariniz ve tagutlar (tavagi - tavagit) adina yemin etmeyin!”
Hadisteki tavagi kelimesi, tagiyenin çoGuludur. Bunlar ise müsriklerin ibadet ettikleri putlar ve baskalarina verdikleri isimlerdir. Devs tagiyesi, Hesam tagiyesi denildiGinde Devs ve Hesam kabilelerinin taptiGi putlar kastedilirdi.
Tavagi; küfürde haddini asan manasina da gelir. Bu durumda, Devs ve Hesam’in büyükleri ve ileri gelenlerine itaat kastedilir. (Lisanul Arap c: 15 s: 7)
[red]Ebu ishak söyle dedi: [/red] “Allah (c.c)’tan baska ibadet edilen hersey cibt ve taguttur... Allah (c.c) bu konuyla ilgili olarak söyle buyuruyor:
“Onlar, taguta ve cibte inaniyorlar.” (Nisa: 51)
[red]Ezheri söyle dedi: [/red]
“Ayetteki cibt ve tagut Hayy b. Ahtab ve Ka’b b. Esref’tir.... Bu mana tagutun lügat manasina zit deGildir. Çünkü o ikisinin emrine tabi olduklarinda Allah (c.c)’tan baska o ikisine itaat etmis olmaktadirlar.
[red]su’bi, Ata ve Mücahid söyle dediler: [/red]
“Cibt; sihirdir. Tagut ise; seytan, kahin ve dalalette bas olan herkestir.”
[red]
El Ahfes[/red]:
“Taguta kulluk etmekten kaçinarak...” (Zümer: 17) ayeti hakkinda söye dedi: “Tagut putlardan olabildiGi gibi cin ve insanlardan da olabilir.” ( Bu açiklamalarin hepsi Lisan’ul Arap’ta geçmektedir.)
[red]Vahidi söyle dedi: [/red]
“Bütün arapça dil alimleri tagutu, “Allah (c.c)’tan baska ibadet edilen hersey” olarak tarif etmislerdir.”
[red]Nevevi söyle dedi:
“Leys, Ebu Ubeyde ve El Kesai tagut hakkinda söyle dediler:[/red]
“Tagut; Allah (c.c)’tan baska ibadet edilen herseydir.” (serh Sahihi Müslim c: 3 s: 18)
[red]
Cevheri söyle dedi: [/red]
[H4]“Tagut, seytan ve dalalette bas olan herkestir.”[/H4]