Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


PisMAN OLMADAN ÖNCE

[DimGray][H2]PisMAN OLMADAN ÖNCE[/H2][/DimGray]
Samimi bir pismanliGi kalbinde hisseden kisi, hayatinin kendisine baGislanan ondan sonraki bölümünü Allah'in rizasina uygun olarak yasar ve Allah'i baGislayan ve esirgeyen olarak bulmayi umar. sartlar deGistiGinde ve kendisine yeni bir firsat tanindiGinda asla eski tutumuna geri dönmez. Çünkü böyle bir nankörlüGün, Allah'in, ayetlerinde belirttiGi gibi, kendi aleyhine olacaGini bilir.
insan dünyada zaman zaman maddi-manevi çesitli aci ve sikintilarla karsilasir. Ancak bunlar arasinda öyle bir his vardir ki bu, belki de hiçbir fiziksel aci ile kiyaslanamayacak kadar siddetlidir. insanin ruhunda büyük bir sikinti olusturur. BahsettiGimiz bu his, "pismanlik"tir.
Ancak pismanliGin iki farkli sekli vardir. Allah'a iman eden insanlarin yasadiklari pismanlik ile, yukarida tarif ettiGimiz ve inkarci insanlarin yasadiklari pismanlik birbirlerinden son derece farklidir.
Müminler her olayin Allah'in bilgisi ve izniyle gerçeklestiGini, baslarina ne gelirse gelsin Allah'in dilemesiyle olduGunu kesin olarak bilen insanlardir. Bu yüzden de en önemli özelliklerinden biri tevekküllü oluslaridir. inanan bir insan zorlukla da karsilassa, çok rahat bir ortamda da bulunsa, hiç yapmak istemediGi bir hatayi da islese tevekküllü davranir. EGer hatali bir tavir gösterdiyse hemen tevbe eder ve Allah'in kendisini baGislayacaGini umar. Bu yüzden de yasami boyunca sikintili ve uzun süreli bir pismanlik hissine kapilmaz. Müminin hissettiGi pismanlik, onu, hatalarini düzeltmeye, tevbe ederek böyle bir tavri bir daha tekrarlamamaya yöneltir. Yani kendisini düzeltmesine, eksikliklerini tamamlamasina vesile olur ama asla sikintili, olumsuz bir ruh haline sokmaz, sevkini, heyecanini, imani coskusunu azaltmaz, vesvese ve bunalima sürüklemez.
Allah'a iman etmeyen insanlarin yasadiklari pismanlik duygusu ise son derece sikintili ve kalicidir. Tevekküllü olmadiklari, için karsilastiklari zorluklarda, yaptiklari bir hatada müthis bir iç sikintisi yasarlar. Hayatlari boyunca pek çok olayda "keske" kelimesini kullanirlar; "keske yapmasaydim", "keske söylemeseydim", "keske gitmeseydim"…

[DimGray]AHiRETTEKi PisMANLiK[/DimGray]
Ancak bundan daha önemli bir konu vardir ki, dünyadayken yasadiklari bu sikintili pismanliktan çok daha büyüGü ahirette karsilarina çikacaktir. Dünyada iken dinden uzak yasayan insanlar, ahirette dünyada geçirdikleri her dakikanin an an pismanliGini duyacaklardir. Çünkü dünyada çoGu defa uyarilmis, doGru yola davet edilmislerdir. Kendilerine verilen süre içerisinde düsünebilecekleri ve doGruyu bulabilecekleri çok fazla zamanlari olmustur. Ancak bu anlari hep göz ardi etmis, uyarildiklarinda dinlememis ve dünya hayatinin hiç son bulmayacaGi gibi bir hisse kapilarak ahireti unutmuslardir. Ne var ki, cehennem ile karsilastiklarinda artik geri dönüp telafi etme imkani bulamayacaklardir.
insan hayati bir tehlike ile yüz yüze geldiGi zaman, vicdani, sasirtici bir hizla her seyin muhasebesini yapmaya baslar. Dünyada geçirdiGi ömrünü ve bu süre içinde yaptiGi isleri bir bir deGerlendirir. EGer bu kisi dünyada iyi isler yapmamis, Allah'in dinine uymamis bir kisi ise, o an içini büyük bir pismanlik kaplar. Çünkü dünyadaki yasami boyunca hiç düsünmediGi gerçekler, bir anda tüm açikliGiyla gözünün önünde beliriverir. Belki de hayatinda ilk defa, ölümün gerçekte çok yakin olduGunun farkina varir. Dünyadayken cenneti hak edecek bir yasam sürmediGini ve yasadiGi pismanlik hissinin de bundan kaynaklandiGini düsünüp anlar. Allah'a karsi gösterdiGi nankörlüGü fark etmistir ve bu tavrinin karsiliksiz kalmayacaGini da vicdaniyla çok iyi hissedebilmektedir. O ana kadar hiç yasamadiGi yoGun bir korku içini kaplar. içinde bulunduGu durumdan kendisini yalnizca Allah'in kurtarabileceGini anlar. EGer kurtulursa artik bundan sonra bu yasadiklarini kesinlikle hiç unutmayacaGina, Allah'a çok sükredeceGine ve hayatinin geri kalan kismini bu gerçeklere göre düzenleyeceGine dair sözler verir. O anki tehlikeden kurtulabilmek için yalvara yalvara Allah'a dua eder. Yeter ki kurtulsun ve eline bir daha yasama firsati geçsin...
[DimGray]
NANKÖRLÜGÜN FARKiNA VARMAK[/DimGray]
Ama çoGu insan, içinde bulunduGu tehlikeyi atlattiktan sonra, Allah'a verdiGi sözüne sadik kalmaz. Allah'in kendisini kurtarmasi ile birlikte bir anda eski ruh haline geri döner. DuyduGu pismanlik ve teslimiyet, yerini bir anda eski nankörlüGüne birakir. Ölümle burun buruna geldiGinde düsündüGü ve farkina vardiGi gerçekleri bir anda unutur. Tehlikeyi atlatmanin verdiGi güven içinde, sanki Allah'a dua eden ve o pismanliGi yasayan kendisi deGilmis gibi Allah'tandan yüz çevirir. Eski yasamina kaldiGi yerden, belki de dünyaya daha da baGlanarak devam eder.
insanlar, bir sikintiyla karsilastiklari an Allah'a yönelirler. Ancak tehlikeden kurtulduktan sonra bir anda Allah'a verdikleri sözü unutarak nankörlük ederler. Buradan da anlasilmaktadir ki, yasadiklari pismanlik, tehlike anindaki çaresizliklerinden kaynaklanmaktadir.
[DimGray]
GERÇEK PisMANLiK[/DimGray]
Oysa en basta da belirttiGimiz gibi inanan insanlara has, fayda getiren pismanlik böyle deGildir. Gerçek pismanlik, bir anda unutulmayan, insani harekete geçiren, hatta kimi zaman insanda köklü deGisiklikler meydana getirebilen bir duygudur. Samimi bir pismanliGi kalbinde hisseden kisi, hayatinin kendisine baGislanan ondan sonraki bölümünü Allah'in rizasina uygun olarak yasar ve Allah'i baGislayan ve esirgeyen olarak bulmayi umar. sartlar deGistiGinde ve kendisine yeni bir firsat tanindiGinda asla eski tutumuna geri dönmez. Çünkü böyle bir nankörlüGün, Allah'in, ayetlerinde belirttiGi gibi, kendi aleyhine olacaGini bilir.
insanin bunlari düsünmesi ve doGru bir karar almasi için mutlaka tehlike içinde olmasi gerekmez. Hatta böyle bir tehlikeyle karsi karsiya olmadiGi için kimse aldanmamalidir. Bugün böyle bir duruma hiç düsmeyeceGini düsünen bir insan, belki çok yakin bir zamanda benzeri bir olay yasayacaktir. Veya belki de hayatinin sonuna kadar böyle bir olayla karsilasmayacaktir. Ama kesin olan bir sey vardir ki, kendisi için takdir edilen ölüm ani gelip çattiGinda, bir anda ölüm meleklerini yaninda bulacaktir. Ve ölümün gerçekliGini gördüGü anda, eGer Allah'in rizasina uygun bir yasam sürdürmediyse mutlaka pismanliGini hissedeceGi seyler olacaktir.
iste bu pismanlikla dünyada da, ahirette de sonsuza kadar karsilasmamak için yapilacak tek sey, Allah'a yönelmek, O'ndan korkup sakinmak, O'nun Kuran'da bildirdiGi emirlerini yerine getirmektir. Ölüm çok yakindir. O halde insan, yapacaklarini hiçbir sekilde ertelememeli, aldiGi samimi kararlari da sabir ve irade göstererek uygulamaya geçirmelidir. Allah'a olan yakinlik ve samimiyetinin ölçüsü ise, çaresizlik ve tehlike aninda Allah'a katiksizca yönelip dönen bir kimsenin eristiGi yakinlik ve samimiyet derecesinde olmalidir. Bu yakinlik ve samimiyeti de geri kalan tüm hayati boyunca sürdürmelidir.


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com