Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Namaz kildikca Allahtan uzaklasiyor muyuz?
imandan sonra islamiyetin en büyük rüknü, kafirlerle müminleri - iman ile küfrü ayiran, bina-i islamin direkleri mesabesinde, en azili düsmanlarin yaptiklari düsmanliklara bile dua ederek karsilik veren merhamet Peygamberinin bir savasta, müsrikler yüzünden geçmesi nedeni ile beddua ettiGi tek husus olan, Cenab-i Allahin yerlere göklere takdim ettiGi zaman titreyerek korkarak bu aGir yükü almaktan kaçindiklari namazin faziletini zikretmeye hangi beser güç yetirebilir?
Bir takim varsayimlarla yola çikalim. Mesela hakkiyla kilamasak da kilmaya gayret ettiGimizi varsayalim. içindeki ve disindaki sartlari en güzel sekilde yerine getirdiGimizi mesela tahareti güzelce yaparak, en güzel elbiselerimizi giyerek, en faziletli vakitte ve hatta Kabede kildiGimizi da varsayalim. Peygamberimizin, en büyük hirsizlik olarak nitelendirdiGi rüku ve secdelerden çalmadan hakkiyla tadili erkanina riayet ettiGimizi de varsayalim. Fakat bunlar ekmel olduGu halde husuya riayet edilmediGi takdirde kilinan namazin hiçbir kadr-ü kiymetinin olmayacaGini ayet ve hadisi seriflerden açik bir sekilde anlamaktayiz.Onun için namazin olmazsa olmaz bir parçasi olan husuyu çok iyi kavramali ve yasamaliyiz.
Husu sadece namaza mahsus bir hal olmamakla beraber ayet ve hadislerde namazla zikredildiGi için namazla bütünlesen bir kavram olarak zihinlerde kalmistir. Asil husu nerede olursan ol, Hz Allahin sana muttali olduGunu, seni her an gözetlediGini zihninden çikarmayarak alçakgönüllülük ve tevazu içerisinde bulunmaktir.Namazda husu hakkinda ulemaca bir takim izahatlar yapilsa da en doGru olani: husunun aslinin kalpte tezahürünün (alametinin) ise bedende olarak ikisini de kapsamasidir.Kalb cihetinden husu Huzurullahta olduGunu bir an bile aklindan çikarmadan, zihnini masiva ile mesgul etmeden, azamet ve celal-i Rabbani karsisinda kendi küçüklüGünü göstererek ve bu duygudan baska bir duyguya iltifat etmeden kalbin son derece bir saygi hissi içinde bulunmasidir.Beden(zahir) cihetinden husu ise Yukaridaki duygunun bir tezahürü olarak bedende sükünetin hasil olmasi, saGa sola iltifat etmemek, gözlerin secde yerine bakmasi hatta yanindaki kimsenin kim olduGunun bile farkina varamamaktir.
Kuran-i Kerimde namazla ilgili ayeti kerimeler bazen ibare bazen ise isaret manalariyla ama illaki hep husu ile ifade edilmistir. Taha suresinin 14. ayeti kerimesinde Musa a.s.a hazreti Allah Beni zikretmek için namaz kil buyurmaktadir. 'Nimetüllah Nahciv
paylasiminiz için tesekkür ederiz kardesim...-
Allah razi olsun..
Rabbim namazini hakkiyla eda edenlerden eylesin cümlemizi...
HZ.Mevlamiz insaallah hakkiyla namaz kilanlardan eylesin.Namaz kilmayan kardeslerimizede hz.Mevlamiz gönüllerine namaz suurunu yerlestirsin.
Rabbim kabul eylesin...veyl deresinden bizleri muhafaza eylesin...