Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


NUSRET MAYiN GEMiSi VE 18 MART ZAFERi

. Çanakkale savaslari deyince akla ilk gelen ve bu savaslarin simgesi olan kahraman Nusret Mayin gemisidir. 18 Mart Deniz Savasi'nda Müttefik Donanmasini daGitan, Müttefik Komutanlarini saskinliGa uGratan, Türk askerine moral, Türk Milleti'ne sevinç kaynaGi olan 26 mayinla bir yazginin deGismesine sebep olan bir kahramanlik hikayesidir Nusret Mayin Gemisi.

Nusret Mayin Gemisi'nin basarisi o kadar büyümüstür ki destansi özellikler katilarak menkibe kitaplarinda bas köseyi almistir. ÇoGu kaynakta "17 Mart'i, 18 Mart'a baGlayan gece" diye baslar Nusret'in serüveni. Bu verilen tarih doGru olmamakla birlikte, olayin dramatik yanini artirmasi açisindan kullanilmistir. Nusret'in kahramanlik hikayesi çok önceden baslar; Nusret Mayin Gemisi BoGaz sularina 3 Eylül 1914'te geldi.


Teoman Erbay arsivinden Nusret Mayin Gemisi


Almanya'da özel olarak insa edilmis bu tekne, dar alanlarda kolayca manevra yapabiliyor ve az su çektiGinden mayin alanlari üzerinde güvenle dolasabiliyordu.

Nusret Mayin Gemisi'nin künye bilgileri söyledir :



Tipi Mayin Gemisi
insa Yeri Almanya
Tonaji 360T
Hizmete Girisi 1912
Boyu 40 m
Eni 7,4 m
ÇektiGi su 2 m
Silahlari 1 adet 7,5/40 Top, 2 Adet 4,7 Top, 2 mk. 5b.
Sürat 15 mil
Hizmet Disi 16.06.1957
Akibeti


Müttefik donanmasinin boGazlardaki tabyalari bombalamaya baslamalari (subat 1915) ile birlikte Mart ayina kadar geçen süre içinde, dünyanin en büyük donanmasi boGaz önünde toplaniyor, kesif uçuslariyla mayin alanlari belirleniyor, mayin arastirma ve kesif gemileri boGazin içlerine kadar girip mayinlari temizliyorlardi. Nusret'in mayinlarini döktüGü Karanlik Liman önündeki mayin hatlari ise tamamen temizlenmisti.

Uzun süreli bu temizlik çalismalarinin ardindan Müttefik donanmasinin boGazi geçme girisiminde bulunacaGi kesinde. Bunun üzerine Müstahkem Mevkii komutanliGi daha önceden düsündüGü gibi, bir Alman subayinin da teklifiyle elde kalan son 26 Mayini Karanlik Liman'a dökme karari aldi.

Bu olayin içinde yasayan Müstahkem Mevkii Kurmay Baskani Selahattin Adil anilarinda söyle yazmaktadir :
"Düsman kesin saldirisinin birkaç gün içinde yapilacaGi belli oluyordu. Deniz islerine bakan ve izleyen tecrübeli, sevimli, uysal bir ihtiyar olan Alman Amirali Menter Pasa'nin teklifine uyularak, geride kalan yedek mayinlarin atilmasina karar verilmis ve 30 kadar mayin Nusret gemisinde hazirlanmisti."

Böylece Müstahkem Mevkii Komutani Cevat Pasa'nin da görevlendirilmesiyle, Yüzbasi Tophaneli Hakki Bey komutasindaki Nusret Mayin gemisi 7/8 Mart gece yarisindan az sonra göreve çikiyordu. Müstahkem Mevkii Mayin Grup Komutani Yüzbasi Hafiz Nazmi (Akpinar) Bey'de Nusret Mayin Gemisi'ndeydi.

7/8 Mart gece yarisindan az sonra sisli bir havada Çanakkale'den ayrilan Nusret Mayin Gemisi bütün isiklarini söndürmüs, kivilcim atmasin diye ocaklarini bastirmislardir. Daha önceden dökülmüs olan mayinlarin arasindan, Nazmi Bey'in kilavuzluGunda geçerek karanlik Liman'a doGru ilerlemeyi sürdürürler. Kiyiya paralel olarak 100'er metre araliklarla ve suyun 4,5 metre altinda 26 mayin da sessizlik içinde dökülür. Görev tamamlandiGinda yine ayni sessizlik ve dikkatle geriye dönen Nusret Mayin Gemisi, bir savasin kaderini deGistirecek 26 Mayinlik imzasini birakmistir geride.

Ertesi günlerde, Müttefikler tarafindan yeni kesif uçuslari ve mayin taramalari yapilmistir. Takdiri ilahidir ki, bu 26 sürpriz mayin kendilerini saklamayi basarmistir. Hatta Karanlik Koy'da mayin bulunmadiGina dair rapor veren ingiliz Pilot, bu sürpriz mayinlarin basarisindan bir gün sonra kursuna dizilmistir.

18 Mart günü yasananlar Türk tarihinde gerçek bir zaferdir. Bu zaferde Nusret Mayin Gemisi'nin basarisi tartisilmazdir. Winston Churchill 1930'da ""Revue de Paris" dergisinde bu olayi söyle yorumluyordu.
"Birinci Dünya Harbi'nde bu kadar insanin ölmesine harbin aGir masraflara mal olmasina, denizlerde 5,000 tane ticaret ve savas gemisinin batmasina baslica neden, Türkler tarafindan bir gece önce atilan ve incecik bir çelik halat ucunda sallanan 26 adet mayindir."

GörüldüGü gibi Nusret Mayin Gemisi ve 18 Mart Zaferi bütünlesmis ve bu zaferle birlikte anilan bir destana dönüsmüstür.
Nusret Mayin Gemisi 2000 yili itibariyle hala Mersin'de bulunmakta, batmamasi için vakiflar ve gönüllüler yardimi ile içindeki su bosaltilmaktadir. Belki Yavuz ve Midilli gibi jilet olmayacaktir, ama bu kaderi paylasmamak için yardima ihtiyaci vardir.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com