Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Martin Lings ve Shakespeare

Martin Lings ve Shakespeare

Daha çok Martin Lings adiyla bilinen Ebubekir Siraceddin geçen hafta bu alemden göçtü. Geleneksel ekolün en önemli temsilcilerinden biri olan Martin Lings entelektüel ve metafizik anlamda yogun bir ömür sürdügü dogdugu topraklarda Ingiltere'de vefat ettiginde 96 yasindaydi. Hikmet pesinde bir bilge olarak sufice yasadi ve münzevi biçimde göçtü.

Ilk gördügümde bende uyandirdigi pir-i fani durusunun arkasinda gizlenen bilge bir kisilik hemen belli oluyordu. Artik beyaza çalan sari sakallari ve uzunca sayilabilecek saçlarinin çevreledigi ince çehresindeki pak alnin hemen altinda parildayan mavi gözlerindeki bilgelik karsisindakini ister istemez etki altina aliyordu. Gerçekten de, Istanbul'a geldiginde Eyüp'ü ziyaret ederken orada karsilastigi insanlarin, dilini bile bilmedikleri bu yabancinin elini öpmek için siraya girdikleri, dua etmesini istedikleri nakledilmisti.

Martin Lings'in anlamli bir hatira olarak kitaplarim arasinda yerini alan "Book of Certainty" isimli eserini Arapça Ebu Bekir Siraceddin olarak imzalamis olmasinin sembolik anlamini önemsemisimdir. Istanbul'a geldiginde kendisiyle bir konusma yapmis (saniyorum Türkçede baska da bir röportaji yayinlanmadi) ve Yeni Safak 'ta yayinlamistim.

Oxford Üniversitesi'nde Ingiliz edebiyati egitimi aldi. Protestan olarak yetismesine ragmen gençliginde dinden uzaklasti, ateizmi benimsedi. Hakikat arayisini sürdürerek dünya dinlerini arastirmaya basladi. 1930'larin sonlarinda Cezayirli mutasavvif Seyh Ahmed Allavi es-Sazeli ile tanisti ve Müslüman oldu. Ve ömrü boyunca hayati ve düsüncesiyle bir sufi olarak kaldi.

Daha sonra Misir'a geçerek Kahire Üniversitesi'nde 12 boyunca Shekespeare üzerine dersler verdi. Kahire'deki hayatini anlamli kilan tarafi geleneksel (tradisyonel) ekolün en önemli ismi Rene Geunon'la kurdugu temas olmustur. Geunon'nun Kahire'deki hayati sirasinda görüstügü çok az kisiden biri oldugu biliniyor Lings'in. Entelektüel olusumunu, Islam anlayisini belirleyecek olan bu iliski özellikle Batili Müslümanlarin Islam inanç ve düsüncesinin sekillenmesinde etkili olacaktir.

Daha sonra Londra'ya dönecek, Londra Üniversitesine bagli SOAS 'tan Arapça sertifikasi alacaktir. Ayni zamanda ders de verdigi Gai Eaton'la arkadasligi Onun da Islami seçmesiyle neticelenecektir. Uzun yillar British Library'nin dogu elyazmalari bölümünün yöneticiligini yapti.

Yazdigi eserlerden bir kismi Türkçe'ye çevrildi. Bunlarin basinda "Antik Inançlar ve Modern Hurafeler", "HZ.Muhammedi'ni Hayati", "Yirminci Yüzyilda Bir Veli" ilk akla gelenler.

Bugün Amerika ve Avrupa'nin degisik ülkelerinde entelektüel kesimde belli bir etkiye sahip olan geleneksel ekolün en önde gelen isimlerinden biri sayiliyordu. Entelektüel olarak Shakespeare üzerinde yazdigi eserler Ingiliz edebiyati çalismalarinda kendisine önemli bir yer açti. Özellikle geçen yil sonbaharda Londra'da Shakespeare's Globe Theatre sundugu tebligde Shekespeare'in tasavvuftan etkilendigini savunmasi Ingiltere'de önemli tartismalara neden oldu.

Shakespeare'in oyun ve siirlerinde mordern dünyanin normlariyla açiklanamayacak kadar sufi düsüncenin isiginda anlasilabilecek boyutlara sahip oldugun savunan Martin Lings'in söyedikleri Observer gazetesinde (24 Ekim 2004) Islam'in Ingiliz kültürü üzerindeki etkisini ele alan bir yorumla aktarilirken su sözlerini öne çikarilmisti; "Ortaçagin bitip ateizmin dogdugu bir dönemde, modernitenin esiginde Sheakspeare gelenegin son temsilcisiydi."

Ebu Bekir Siraceddin bir asra varan ömrünü hikmet ve bilgi pesinde tamamladi. Bir Batili olarak kaldi ama münzevi kösesinde zihni ve kalbi derinlesmeyi hiçbir zaman terk etmedi, hepsinden öte hayata bir sufi gibi yaklasti. Kitabina verdigi isim kendisi için de geçerli; yirminci yüzyilda bir veli gibi göçtü…

A.Emre

Selam Sevgi ve Dua Ile :)


Serbest Kürsü

MollaCami.Com