Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Yozlasmanin çaresi güzel ahlaki yasamak'
[navy]Yozlasmanin çaresi güzel ahlaki yasamak'
3. Ulusal Risale-i Nur Kongresi\'nde 'ahlak' konusu ele alindi. 60 akademisyenin katildigi sempozyumda, "Ahlakin kaynagi Kur'an-i Kerim'dir." görüsünde birlesildi.
Baris ve mutlulugun ancak faziletli bir toplumla mümkün olabilecegine dikkat çeken akademisyenler, ahlaki tutumun egemen kilinabilmesi için vahiy ve sünnete basvurmak gerektigini kaydetti. Kongrenin sonuç bildirgesinde, özellikle reklamlarda kadin istismarinin engellenmesi gerektigi vurgulandi. "Ahlaksizliga gösterilecek en iyi tepki, güzel ahlaki hakkiyla yasamaktir." denilen bildirgede, kulluk bilincinin birey, aile ve toplumu zirveye çikaracagi belirtildi.
Sempozyum, 5 ayri masada yapildi. 'Kamusal alanda ahlak ve degisim' konusunun ele alindigi masada, kamusal alanin sosyolojik bir kavram olduguna ve bu anlamda kamunun devlet olmadigina isaret edildi. "Devletin kamusal alandaki görevi özgürlükleri korumak ve kamu düzenini saglamaktir." ifadelerine yer verildi. Yeni Asya Gazetesi imtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, "Bütün dünyanin bugünlerde en fazla muhtaç oldugu ahlak ele alinarak sorunlara çözüm üretildi." diye konustu. Önceki gün baslayan ve masa çalismasi seklinde yürütülen '3. Ulusal Risale-i Nur Kongresi' dün düzenlenen bir panelle sona erdi. Kongrenin Lütfi Kirdar Kongre Merkezi'nde yapilan ikinci bölümünde ele alinan 'ahlak' konusunun sonuçlari açiklandi.
Mehmet Kutlular, yaptigi açilis konusmasinda, yasanan ahlaki çözülmelere karsi bir reçete yazilmasi gerektigini, Bediüzzaman Said Nursi'nin de yüzyila yakin bir zaman önce bu reçeteyi ve çözüm yollarini açikladigini söyledi. Bediüzzaman'in 2. Said döneminde 6 bin sayfaya varan Risale-i Nurlar'la her türlü sikintiya Kur'an eczanesinden ilaçlar yazdigini dile getiren Kutlular, "Üstad'in 50 yil önce dikkat çektigi sikintilari simdi yasiyoruz." dedi. Kutlular, "Üstad'in uyarilarina kulak tikayanlar sorunu öyle bir duruma getirdi ki biz, çocuklugumuzda Kur'an'i gizli ögrendik. Zamanla imam hatip liseleri açildi ve millet dinini rahatça ögrenmeye basladi.
Ancak 28 Subat krizi bu okullarin kapisina mühür vurdu. Gerekçeleri ise irtica. irtica olarak adlandirilan ise dindir." ifadelerini kullandi. Ahlaki degerlere vurgu yapan Kutlular, ahlaki degerlerden mahrum kimselerin her türlü kanunsuzluga bulasacagini dile getirdi. Mehmet Kutlular, toplumdaki ahlaki bozulmada medyanin büyük rolünün bulundugunu dile getirdi. Kongrede, Üstad'in talebelerinden Mustafa Sungur da konustu. Sungur, ahlakli bir nesil için Risale-i Nurlar'in okullarda ders olarak okutulmasi gerektigini söyledi. Konusmalarin ardindan panele geçildi. Panelde konusan gazeteci-yazar Ali Bulaç, yolsuzluk olaylarinin en fazla yasandigi ülkelerin basinda islam ülkelerinin geldigini kaydetti.
Bulaç, "Cürümüs ve ikiyüzlü bir toplumda yasiyoruz. Vitrinde ahlaktan bahsediliyor; ama herkes kendi ölçeginde ahlaksizlik ve sömürücülük yapiyor." seklinde konustu. Alaninda uzman yaklasik 60 akademisyen, aydin ve yazarin katildigi masa çalismalari 'Ahlakin kaynagi', 'Kamusal alanda ahlak ve degisim', 'Kisisel hayat ve ahlak', 'Bilim ve ahl