Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
iYi Ki ARiNC VAR
[navy]iYi Ki ARiNC VAR
Milletin inanç ve degerlerine saldirilarin yogunlastigi bir dönemde, TBMM Baskani Bülent Arinç, dün Meclis kürsüsüne çikti ve "milletin hissiyati"ni dile getiren bir konusma yapti
Türkiye Büyük Millet Meclisi Baskani Bülent Arinç, "Devlet kamusal alanda herkes için geçerli olan haklari bir kesime yasaklayamaz ya da sinirlayamaz" dedi. TBMM'nin açilisinin 86. yildönümü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Cocuk Bayrami sebebiyle özel gündemle toplanan TBMM Genel Kurulu'nda açis konusmasini yapan Arinç, Türkiye'deki laiklik tartismalarina degindi.
TARTiSMALAR FARKLi YORUMLARDAN KAYNAKLANiYOR
Türkiye'de en çok tartisilan konulardan birinin laiklik oldugunu belirten Arinç, "Anayasamizin degistirilemez maddesi olan laiklik ilkesine, karsi çikan kimse yoktur" dedi. Yapilan tartismalarin bu ilkenin farkli yorumlanmasindan kaynaklandigini anlatan Arinç, "Bu yorum farki nedeniyle kamusal alanda her dönemde farkli uygulamalar yapilmis ve tartisma yasanmistir. Kamusal alan, yurttaslarin ortak meselelerini esit ve özgürce tartistigi alandir. Dolayisiyla her bireyin ayrim yapilmadan haklarinin korundugu, haklardan yararlandigi ve kendilerini özgür hissettigi bir alandir. Bu alani güvence altina almak ve tüm yurttaslarina esitçe kullanim hakki saglamak devletin görevidir. Kamu yarari devletin degil, halkin yararina dogru genisletilmelidir" diye konustu.
KAMUSAL ALANDAKi HAKLAR, BiR KESiME SiNiRLANAMAZ
"Devlet kamusal alanin sahibi degil, koruyucusudur" diyen Arinç, söyle devam etti: "Bu koruyuculuk; oradaki esitligin, adil paylasimin ve hizmetlerin her birey tarafindan kullanilmasini saglamaktir. Kamusal alandaki özgürlüklerin ve haklarin bir gruba, bir kesime kaymasi aninda devlet koruyuculugu devreye girer ve haksizligi önler. Devlet kamusal alanda herkes için geçerli olan haklari bir kesime yasaklayamaz ya da sinirlayamaz."
iBADET HÜRRiYETiNi SAÐLAMAK, LAiKLiK iLKESiNiN GEREÐi
Arinç, günün sartlarina göre laiklik taniminda yapilan yorum farkliliklarinin ortadan kaldirilmasi gerektigini belirterek, "Dünyada birçok örnegi olan laiklik uygulamasinin, Türkiye'dekine benzer tek örnegi sadece Fransa\'da vardir. Orada bile laiklikten yola çikarak hak ve özgürlükler bizdeki kadar kisitlanmamistir. Laikligi bir toplumsal baris ve uzlasi mekanizmasi olarak algilamak gerekir. Laiklik, devletin inançlar karsisinda tarafsizligini zorunlu kilar. Bütün inançlarin kendisini ifade etmesine imk