Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Zinhar yalan.Tevessül etmeyin.Microsoft para neyim dagitmiyor.

[navy]Zinhar yalan.Tevessül etmeyin.Microsoft para neyim dagitmiyor..Ayrintisi asagida :)

internette son zamanlarda Microsoft'un para ödülü dagittigina dair zincir mail gönderme olayiyla ilgili Microsoft'tan gelen cevap asagidadir.

Lütfen bilgi amaçli çevrenizdekilere gönderin.Bu türde mail adresi toplamaya çalisan kisilerin baslattigi zincir maillere eslik etmek bu dolandiricilarin ekmegine yag sürmekten baska bir ise yaramiyor malesef:(
Konuya gereken özeni göstermeniz dilegi ile..

ilgili mesajin dogruluk payi yoktur. Microsoft Corporation gönderdiginiz e-postada iddia edilen bir çalisma içerisinde kesinlikle degildir. Bu mesajlar "Yemleme" (Phishing) olarak adlandirilir. Yemleme (Phishing) terimi, Bilisim Sözlügü 2005''te (Bülent Sankur, Pusula Yayincilik), "Yasal bir kurulus görüntüsü altinda kullanicilara sahte elektronik mesajlar yollayip, daha sonra çalinti kimlik olarak kullanma amaciyla kisisel özel bilgileri toplama." olarak tanimlanmaktadir. Microsoft, yemleme ile küresel mücadele girisiminde tüketicileri egitmek, suçlularin yasal takibini saglamak ve yemleme tehdidine karsi teknolojiler gelistirebilmek için yasal merciler, çok sayida sektör ve hükümetle bir arada çalismaktadir.

Asagida belirtilen e-posta yasal kurum ve kurulus görüntüsü altinda geliyor gibi gözükerek mümkün oldugunca fazla e-posta adresine dagitimin saglanmasina ve bu yolla toplanan kisisel kimlik bilgilerinizden ana dagiticinin kötü niyetle çikar saglamaya çalistigi sahte zincir e-postalara bir örnektir.

Bu tür sahte e-postalar bir firsattan mümkün oldugunca fazla yakininizi faydalandirmaya yönelik insani içgüdünüzden faydalanip sosyal aglari kullanarak mümkün oldugunca fazla e-postaya ulasmaya çalisirlar. Bu yolla toplanan e-postalar yigin e-posta (SPAM) göndermekte kullanilabilecegi gibi kisisel bilgilerinizden biri olan e-postanizin farkinda olmadan kötü niyetli kisilerin eline geçmesine neden olabilir.

Sizin bu konuda yapabilecekleriniz:

Zincir e-postalari iletmeyin. E-posta adresinizin kimler tarafindan görülecegini denetleyemeyeceginiz gibi, asilsiz haberlerin veya virüslerin yayilmasina katkida bulunabilirsiniz. Ayrica, istenmeyen posta gönderenlerin zincir e-postalar baslatarak e-posta adreslerini toplamaya çalistiklarini bildiren raporlar bulunmaktadir. Bir iletinin asilsiz olup olmadigindan emin degilseniz, http://hoaxbusters.ciac.org/ gibi bir siteden yararlanabilirsiniz.

internet güvenligi konusunda egitim ve bilinçlenmenin önemine inanan Microsoft, kullanicilarini bu konu hakkinda web siteleri üzerinden sürekli bilgilendirmeyi amaçliyor. Bilgi için

http://www.microsoft.com/turkiye/athome/security/default.mspx veya http://www.microsoft.com/turkiye/guvenlik/default.mspx sayfalarina göz atabilirsiniz.

Yigin e-posta (Spam) ve Yemleme yöntemiyle dolandiriciliklarda (phishing) e-posta kimlik tespitinin önemine inanan Microsoft, bu dogrultuda sektör liderleri ve bagimsiz kuruluslar ile isbirligine gidiyor. Daha fazla bilgi için:

http://www.microsoft.com/mscorp/safety/default.mspx ve

http://www.truste.org/about/sender_id_industry_letter.php

Yazim ve gramer yanlislari ile biraz degistirilmis bir Web adresi: Aldatici yazim degisikligi yalnizca dikkatlice bakilarak görülebilir. Örnegin, www.microsoft.com su sekillerde görünebilir: www.micosoft.com, www.mircosoft.com

,www.microsoft-tr.com veya www.microsoft.com.

Okuduklariniz gerçek olamayacak kadar iyi seyler vaat ediyorsa, büyük olasilikla gerçek degildir.

Uyarici iletiler : Suçlular, düsünmeden yanit vermeniz için bir acil durum hissi olusturmaya çalisir.

E-posta veya anlik ileti adresinizi paylasirken dikkatli olun: Birincil e-posta adresinizi yalnizca tanidiginiz kisilere verin. E-posta adresinizi büyük internet dizinlerinde ve is bulmaya yönelik Web sitelerinde listelemekten kaçinin. Hatta, asagida açiklandigi sekilde gizlemeden, Web sitenizde bile yayimlamayin.

Yalnizca Web islemleri için kullanmak üzere bir e-posta adresi olusturun. Birincil e-posta adresinizi gizli tutmak için ücretsiz bir e-posta hizmeti kullanmayi düsünün. Bir hizmette çok fazla istemeyen posta almaya basladiginizda, birakin ve yeni bir hizmete geçin.

Cözülmesi zor bir e-posta adresi adi olusturun. Harf, rakam ve diger karakterlerden olusan bir birlesim kullanin. Örnegin, Can2Etik9@example.com veya 0ya_K0c@example.com ("O" harfi yerine sifir kullanilmis). Arastirmalar, bu gibi adlar kullanan kisilerin daha az önemsiz e-posta aldigini göstermektedir.

E-posta adresinizi bir haber grubu, sohbet odasi, bülten tahtasi veya baska bir ortak Web sayfasina gönderirken gizleyin. Örnegin, CanEtikan @ example NOKTA com. Bu sekilde, bir insan adresinizi anlayabilir ancak istenmeyen posta gönderenlerin kullandigi otomatik programlar genellikle anlayamaz.

Önceden isaretlenmis onay kutularina dikkat edin. Cevrimiçi alisveris yaptiginizda, sirketler bazen e-posta adresinizin diger taraflara satilmasini veya verilmesini kabul ettiginizi belirten onay kutularini önceden isaretlenmis olarak gösterirler. Sizinle iletisim kurulmasini istemiyorsaniz onay kutusunu temizleyin.

Banka, alisveris, bülten gibi Web tabanli hizmetlere kayit olurken, farkinda olmadan gizli bilgileri paylasmayi kabul etmediginizden emin olmak için e-posta adresinizi vermeden önce gizlilik ilkesini dikkatle okuyun. Gizlilik ilkesi, sitenin size ait bilgileri paylasip paylasmayacagi veya nasil paylasacagi ile ilgili kosullari ve durumlari açiklamalidir. Bir Web sitesinde bir gizlilik bildirimi yoksa, isinizi baska bir siteyle yapmayi düsünün.

Feyyaz Macit
2001-El Ezher[/navy]

Selam Sevgi ve Dua ile :)


Serbest Kürsü

MollaCami.Com