Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
liberya - 1
Amerika’dan özgürlestirilmis köleleri getirerek Amerika tarafindan kurulan Afrika kitasinin en eski baGimsiz ülkesi Liberia 14 yillik sivil savasin ardindan simdi de mülteci problemleri karsi karsiya.
Geçen yilki devlet baskanliGi seçimlerinde Ellen Johnson-Sirleaf’i seçerek Afrika kitasinin ilk kadin devlet baskanini da çikaran liberya’da güvenlik problemi hala devam ediyor. Liberya’daki iç savas Fildisi Sahilleri’ni, Sierre Leone’yi ve özellikle de Gine ve Gana’yi etkilemis ve etkilemeye devam ediyor. Uzun süren iç savas ülkenin altyapisini, üstyapisini mahvetmis ve ülkeyi dis yardima muhtaç hale getirmis. Ülke su anda yüzde 85 issizlik oraniyla dünyadaki en kötü durumda olan ülke. En eGitimli kesim ülkeden kaçmis durumda.
3 milyonun üzerindeki nüfus 16 yerel etnik grubu ve çesitli yabanci azinliklari barindirmaktadir. Kepple kabilesi en büyük etnik gruptur. Ameikali Liberyalilar ise nüfusun yüzde 5’ini olusturmaktadirlar.
120 binin üzerinde Gine’ye, 150 binin üzerinde Fildisi Sahillerine, 30 bini Sierre Leone’ye ve siniri olmamasina raGmen 15 bini de Gana’ya olmak üzere 350 binin üzerinde Liberyali evlerini terkettiler. Nijerya ve Senegal’e de gidenler oldu.
Gana’daki Buduburam kampindakiler de dönmeyi istiyorlar ama dönseler ne olacak ki. Döndükleri zaman yeni bir devlet baskanlari olacak ama yeni bir evleri olmayacak. Kimisinin akrabalari öldürülmüs kimisinin evleri yakilmis durumda. Güvenlik olmadiGindan dolayi dönmek istemiyorlar ve ülkenin sakinlesmesini bekliyorlar. BM ise kamptakileri dönmeye ikna etmek için çalisiyor. Kamptakilerin istekleri ise silahli kisilerin silahlarini birakmalari. Özellikle çocuk askerler ülkenin kanayan yarasi. BM verilerine göre 100 binin üzerinde kisi silahsizlandirildi ama hala silahli kisiler var. Bunun 11 bini çocuk askerlerdi. Çocuklar sadece asker olarak deGil insan ticaretinin de unsurlari burada. Ülkenin kendi mülteci problemleri yetmemis gibi simdi de Fildisi Sahillerinden gelen sikintilarla karsi karsiya.