Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
saka ve Alay
ALLAH KORKUSUYLA AĞLAMAK
- Abdullah İbnu'z-Zübeyr radıyallahu anhüma'nın anlattığına göre, "Kendilerinin müslümanlığı kabul etmeleri ile, Allah'ın onları azarladığına dair (şu) ayetin inmesi arasında dört yıldan fazla zaman olmamıştır."
"Onlar, daha önce kendilerıne kitap verilen ve zaman geçtikçe kalpleri katılaşan kimseler gibi olmasınlar. Çünkü onların çoğu yoldan çıkmış kimselerdi" (Hadid 16).
Hz. Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resülullah aleyhissal
Orjinal olarak yazan gurbetci 67
saka ve Alay
(Her seyin bir tohumu vardir. DüsmanliGin tohumu da saka ve alaydir) derler. Ebul-Feth-i Besti der ki:
(Bir is yaparken içine bikkinlik gelir, aGirlik çökerse o zaman o yaptiGin seyi, bir müddet terket, kendini dinlendir, azicik sakalas, bu suretle kendini biraz neselendir.
Fakat sakalasmayi o derece ayarla ki, yemeGe atilan tuz gibi olsun. Yani yemeGe atilan tuz, çok olunca yemeGin hakiki lezzetini nasil giderirse, saka da ayni durumdadir. Fazlasi zararlidir. Gayet az olursa gönlümüzün nesesi yerine gelmez.
saka, gönlümüzdeki donukluGu ve o ise karsi doGan bikkinliGi giderecek kadar olmalidir.)
Said bin As, oGluna der ki:
;Ey oGul, az saka yap! Çünkü mizahin gereGinden fazlasi, insanin deGerlerini giderir ve kötüleri, aleyhine cesaretlendirir.
sakayi tamamen terk etmek de dost ve sevdiklerinin buGzetmesine ve samimiyetinin kesilmesine yol açar.
Buna göre dostlarina, arkadaslarina karsi sohbet, ülfet ve medeni münasebetleri devam ettirmeye sebep olacak vasiftaki sakayi terk etme, lakin bu siniri asmaktan da daima sakin!
Çok gülmek de, çok saka yapmak gibi zararlidir, makbul degildir.
Özellikle idareciler için çok gülmek münasip deGildir. Çünkü çok gülmek, kisilerin heybet ve vakarlarini giderir, edebini azaltir. sunlara önem ver:
1- Sonunda güçlükler bekleyen islerin baslangicinda görünen kolayliGa aldanma!
2- Yerine getiremeyeceGin seyi vaat etme!
3- Ansizin karsina çikiverecek islere karsi dikkatli ol! Yani nice isler var ki, karsina ansizin çikiverir. Daima dikkatli ve basiretli ol!
4- Ceza ve mükafatlari zamaninda ver! Bu hususta ihmalkar davranma... Çünkü ihmalkar davranmak, bu hususlarda bazi engellerin meydana çikmasina sebep olabilir.
5- Söz verince sözünde dur, sözünde durmamaktan sakin, vaat ettiGin seyi yerine getir! Çünkü sözünde durmamak ve vaat ettiGini yapmamak, idareciyi helake götürür.
Kendi görüsünde direnen kisi bir baska fikre muhtaç olmaktan kendisini hiçbir vakit kurtaramaz.
Danisma yolunu benimseyen kisi ise helakten korunmus olur.
Hikmet ehli buyuruyor ki:
istisare, doGru yolu bulmanin ta kendisidir! Her kim ki, kendi görüsünü beGenip baskasi ile istisareye muhtaç olmadiGini düsünse ve müsavereye lüzum görmese elbette yapacaGi iste hata meydana gelir.;
islerinde güçlükle karsilasirsan akilli kisilerin görüslerine müracaat et. istisareden kaçinma!
Kendi görüsünle bas basa kalip pismanlik duymaktan elbette daha çok iyidir