Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


ÖGlen uykusu hafizayi koruyor

Harvard Üniversitesi bilim adamlarina göre; gün ortasinda uyumak insan vücudu için çok yararli.Ayrica gün içerisinde 60-90 dakika uyumanin; beyni 8 saatlik gece uykusuna kadar dinlendirdiGi belirtiliyor. Bilim adamlari, öGle uykularinin beyni dinlendirmesinin yani sira öGrenme yeteneGini de artirdiGini ifade ediyor. Arastirmalardan çikan sonuçlara göre; günde 60-90 dakika uyuyanlarin test sonuçlarinin uyumayanlara oranla çok daha basarili olduGu tespit edildi. Ayrica bilim adamlari, yapilan testler sonucunda gündüz uykusunun hafizayi güçlendirdiGini saptadi. Arastirmada ayrica erkeklerin gündüz uykusuna, kadinlardan çok daha yatkin olduGu da ortaya çikti.

tesekkür ederiz

ÖGlen uykusu (kaylule) Peygamber efendimizin(S.A.V) de sünnetidir.

güzel bir konu ögle uykusu sünettir imkan dahilinde yapmak lazim..

2

Refet, âyet-i celilesindeki kelimesinin mânâsını merak edip sorması münasebetiyle ve hapiste sabah namazından sonra sairler gibi yatmasından gelen rehavet dolayısıyla, elmas gibi kalemini atâlete uğratmamak için yazılmıştır.

Uyku üç nevidir.

BİRİNCİSİ: Gaylûledir ki, fecirden sonra, tâ vakt-i kerahet bitinceye kadardır. Bu uyku, rızkın noksaniyetine ve bereketsizliğine hadisçe sebebiyet verdiği için, hilâf-ı sünnettir. Çünkü rızık için sa'y etmenin mukaddemâtını ihzar etmenin en münasip zamanı, serinlik vaktidir. Bu vakit geçtikten sonra bir rehavet ârız olur. O günkü sa'ye ve dolayısıyla da rızka zarar verdiği gibi, bereketsizliğe de sebebiyet verdiği, çok tecrübelerle sabit olmuştur.

İKİNCİSİ: Feylûledir ki, ikindi namazından sonra, mağribe kadardır. Bu uyku ömrün noksaniyetine, yani, uykudan gelen sersemlik cihetiyle, o günkü ömrü nevm-âlûd, yarı uyku kısacık bir şekil aldığından, maddî bir noksaniyet gösterdiği gibi, mânevî cihetiyle de, o gün hayatının maddî ve mânevî neticesi ekseriya ikindiden sonra tezahür ettiğinden, o vakti uykuyla geçirmek, o neticeyi görmemek hükmüne geçtiğinden, güya o günü yaşamamış gibi oluyor.

ÜÇÜNCÜSÜ: Kaylûledir ki, bu uyku sünnet-i seniyyedir.3 Duhâ vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziretü'l-Arabda, vaktü'z-zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir tatil-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i seniyyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku hem ömrü, hem rızkı tezyide medardır. Çünkü yarım saat kaylûle, iki


--------------------------------------------------------------------------------

Yirmi Sekizinci Lem'a - s.739

saat gece uykusuna muadil gelir. Demek, ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati, ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor.

Said Nursî

peygamber efendimizin sünnetine sarılsak her işimiz güzel ulur....


Sağlıklı Yaşam Köşesi

MollaCami.Com