Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
AMEL EDiLMEYEN HADiSLER
[navy]AMEL EDiLMEYEN HADiSLER
Hadis Tarihi ve Hadis Usulü eserlerinde,Ehl-i Hadis'e mensup,Fikih nosyonuna sahip olmayan birçok alimin, hadislerle amel noktasinda özellikle müteariz hadislerin çoklugu ve Fikhu'l-hadis konusundaki birikimlerinin azligi dolayisiyla yasadigi tikanikligi Fikih imamlarina basvurmak suretiyle astigini anlatan önemli anekdotlar vardir.Bu durum,belli bir sisteme dayanmadan hadislerle amel ameliyesinin saglikli bir sekilde gerçeklestirilemeyeceginin çarpici bir göstergesidir.Yine bu sebepledir ki,birkaçi hariç büyük Hadis imamlari, Müçtehid imamlarin birisinin mezhebini iltizam etmislerdir.
Bir hadisin "ma'mulun bih" (amele konu edilebilir) olmasi için senet ve metin açisindan sihhat/hüsn mertebesinde bulunmasinin yeterli olmayacagi, neshten ve muarazadan salim bulunmasi ve içerdigi hükme nüfuz kabiliyeti yaninda, geçmiste kendisiyle amel edilegelen bir rivayet hüviyetinde bulunmasi gerektigi açiktir. Özellikle günümüzde iki kesim, "yeni metodoloji" arayisi içinde bulunanlar ve "hadisle amel" çagrisi yapanlar için önemli bir "problem"dir bu.
Bir hadisle amel edebilmek için onun sihhathüsn sartlarini tasimasinin yeterli oldugu düsüncesi, konu hakkindaki bilgi ve birikim eksikliginin ifadesi olmaktan öte bir anlam tasimaz. Bir diger deyisle, her sahih hadis, ayni zamanda ma'mulun bih degildir.
Hz. Peygamber(s.a.v)'in, Medine'de herhangi bir korku yagmur veya sefer durumu olmaksizin ögle ile ikindi ve aksam ile yatsi namazlarini birlestirerek (cem ederek) kildigini, sabah ve aksam namazlarinda kunut okudugunu, cenaze yikayan kimsenin gusletmesi ve cenazeyi tasiyanlarin abdest almasi gerektigini, kabrin üzerine türbe yapilmasini,tas dikilmesini ve kabrin kireçlenmesini yasaklayan,kan alanin da aldiranin da orucunun bozulacagini,Cuma günü gusletmenin ergenlik çagindaki her müslümana vacip oldugunu... bildiren hadisler konu hakkinda verilebilecek örneklerden sadece birkaçidir.
(Konu hakkinda Abdüssel