Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Selamlaşma Adabı

SELÂMLAŞMA ÂDÂBI

Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz buyuruyorlar ki:

'Binekli olan, yaya yürüyene selâm verir. Bir topluluktan birisi selâm verince, diğerlerine de kâfi gelir.'

Selâm vermek sünnet, almak ise farzdır. Selâm vermenin sünnet oluşu, muhtelif hadîs-i şeriflerle sâbittir. Almanın farz oluşu ise, 'Size bir selâm verildiğinde, siz ondan daha güzeli ile (alın) selâmlayın. Yahut onu, aynen o selâmla karşılayın' (S. Nisâ, 86) meâlindeki âyet-i kerime ile sâbittir.

Ebû Hüreyre (r.a.)'den rivâyet olunan bir hadîs-i şerifte Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuşlardır: 'Selâmı küçük büyüğe, binekli olan yürüyene, yürüyen oturana ve az olan kalabalık olana verir.'

Amru'bnü Atâ (r.a.)'nın oğlu Muhammed (rh.) anlatıyor:

'Abdullah ibnü Abbas (r.anhümâ)'ın yanında oturuyordum. Onun huzuruna Yemen halkından bir adam girdi ve 'es-Selâmü aleyküm ve rahmetullâhi ve berakâtüh' diyerek selâm verdi. Sonra bir şeyler daha ilâve etti. O zamanlar gözleri a'mâ olan İbnü Abbas (r.a.):

' Bu kim? diye sordu. Oradakiler:

' Bu sana gelen bir Yemenli'dir, diye onu kendisine tanıttılar. Bunun üzerine İbnü Abbas (r.a.):

' Selâm, bereketle tamamlanır, buyurdu.

Yani selâm, 'Ve berakâtüh' sözü ile tamamlanmış olur. Bundan başka bir şey ilâve edilmez.

Enes ibnü Mâlik (r.a.) anlatıyor:

'Ömer ibnü Hattâb (r.a.)'ı dinledim. Bir adam ona selâm verdi. O da selâmını aldı. Sonra adama:

' Nasılsın? diyerek hâlini-hatırını sordu. O da:

' Allâh'a hamdolsun, diye karşılık verdi.

Bunun üzerine Hz. Ömer (r.a.):

' İşte, senden istediğim budur, buyurdu.'

Bu sözüyle Hz. Ömer (r.a.); mü'minin başta akıl, sıhhat-âfiyet nimetleri, İslâm nîmeti ve Ümmet-i Muhammed'den olma nimetlerini kendisine meccânen ihsân eden Allah Teâlâ'ya hamdetmesi, ona şükretmesi gerektiğini anlatmak istedi.

Alıntı: Fazilet Takvimi


" Selam Kelamdan Önce Gelir.."

EPEY BİR ARADAN SONRA İLK KEZ SİZİN YAZINIZA KATKIDA BULUNMAK VE YORUMDA BULUNMAK İÇİN YAZI YAZMIYA ÇALIŞIYORUM.GERÇİ ARADA BİR İHYAYA GELEREK SADECE BAZI YAZILARI OKUYORDUM.BU GÜN İSE İLGİMİ ÇEKEN BU YAZI OLDU.SEBEBİ İSE BİR ORTA ASYA SEYEHATİMDEN MÜŞAHEDE ETTİKLERİMDİ.
KARDEŞİMİZ GÖKSULTAN GÜZEL BİR KONUYU İŞLEMİŞ EFENDİMİZİN MUBAREK FEM-İ SAADETLERİNDEN DÖKÜLEN İNCİ TANELERİ GİBİ SÖZLERİ VE ONUN ERAFINDA PERVANELER GİBİ DOLAŞAN GÜZİDE SAHABESİNİN ÖRNEK DAVRANIŞLARI. SELAMIN NASIL VE NEREDE KAÇ KİŞİNİN KAÇ KİŞİYE BİNEKLİNİN BİNEĞİ OLMIYANA GİBİ BİLİNMESİ GEREKEN LERİ ÇOK GÜZEL ANLATIVERMİŞ.ELLERİNE SAĞLIK KARDEŞİM GÖKSULTAN.
BENİM KATKIM VEDE ÖĞRENMEK İSTEDİĞİMDE BİR ŞEY VAR .İŞDE AZ ÖNCE BAHS ETTİĞİM ORTA ASYA SEYEHATİMDE UĞRADIĞIM ÖZBEKİSTAN ÜLKESİNİN İNANÇLI İNSANLARININ BOL OLDUĞU VE İSLAMI GÜZEL YAŞAMAYI KENDİNE BEND EDİNMİŞ HER NEKADAR 70 KÜSÜR YIL RUS EMPERYALİZMİN İÇİNDE BASKI ALTINDA KALMASINA RAMEN BAŞINDAKİ ÖRTÜSÜNÜ AÇMAMAKDA DİRENMİŞ,AYNI ZAMANDA HEMDE HANIMLARIN BİLE SELAM VERMESİNİ YAYGINLAŞTIRMASINI ENGELLEYEMEMİŞ,ÖYLEKİ ÖZBEKİSTANDA HANIMLAR BİLE HER AN BİRBİRLERİNE SELAMUN ALEYKUM DERLER.HATTA ERKEKLERE BİLE SELAM VERMEKDEN ÇEKİNMEZLER.BİZ ORADA YABANCI OLMAMIZA RAMEN BİZE BİLE SELAM VERMİŞLERDİ.SIRADAN YOLDAN GEÇERKEN.DÜKKANA GELDİĞİNDE DÜKKANDAN ÇIKARKEN AYRILIRKEN.

GÜZEL BİR SÜNNETİ İŞLEMENİN YANISIRA BİR ŞEY SANKİ BİLEREK ONLARA UNUTTURULMUŞDU. BELKİ DE O ZAMANKİ YÖNETİM TARAFINDAN KASITLI OLARAK ÇÜNKÜ SELAM VERMEK SÜNNET AMA ALMAK İSE FARZDIR. İŞDE BÖYLE BİR VEBALE SOKMAK İÇİNMİDİR BİLMİYORUM AMA SELAM ALAN YOK .

SELAM VERENE KARŞIDAKİ DE SELAM VERİYOR. O KADAR.TABİ İŞİN MEZHEPLER YÖNÜNÜ ARAŞTIR MADIM.
EĞER DİĞER HAK MEZHEPLERE GÖRE DE SELAM KONUSU BİZİM GİBİ İSE VEBAL ALTINDALAR. O MÜSLÜMAAN KARDEŞLERİMİZ.VE ONLARIN UYARILMASI VE BİLGİLENDİRİLMESİ GEREKİR.
İNŞEALLAH MEVLA ORALARADA ANADOLU MUZDAN HAKİKATLERİ ANLATACAK İLİM ERBABI KARDEŞLERİMİZZ GİDERLERDE FAİDELİ OLURLAR.EĞER BENİM BİLDİKLERİMİN DIŞINDE BİLDİKLERİ OLANLAR VARSA FAİDELENMEK İSTERİM.
ALLAHA EMANET OLUNUZ....

Allah Razı Olsun kardeşim.. Benim bildigim kadarıyla bu selam konusunda mezhepler arasında farklılık yok.. Selam Allahın selamı bir tanedir.. Yukarıda anlatıldıgı gibi verene sünnet alana farzdır...


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com