Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Evinde dururken peşin olarak Allah rızâsını kazandıracak bir şey
Halis ECE
Evinde dururken peşin olarak Allah rızâsını kazandıracak bir şey
FARZLAR VE NÂFİLELER
İmâm-ı Rabbânî kuddise sırruh hazretleri, müntesiplerinden/bağlılarından Molla Tâhir Bedahşî’ye yazdığı mektupta nâfile ibâdetlerle alâkalı olarak şu îkazlarda bulunuyor:
“Haberde geldi ki, ‘Allah Teâlâ’nın kuldan i’râzının (kulu sevmemesinin) alâmeti; onun, mâlâyani (mânâsız-faydasız-boş şeyler) ile meşgul olmasıdır.” Farz ibâdetlerden bir farzdan yüz çevirip onu ihmâl veya terkederek, nâfilelerden herhangi biri ile meşgul olmak da, mâlâyaniye sınıfına girer.
“Bu takdirde sana düşen; meşgûliyetinin neyle yani farzla mı, yoksa nâfileyle mi olduğunu bilmen için, hâlini teftiş-kontrol etmendir. Zira nice haramlar vardır ki, nâfile haccın edâsında işlenir. O bakımdan sana yakışan; durumu dikkatli ve etraflı bir şekilde yeniden gözden geçirip düşünmendir.
“Akıllı olana bir işâret yeter.”(1)
***
Yine aynı zâta yazdığı bir başka mektupta ise İmâm-ı Rabbânî hazretleri, şu dikkat çekici açıklamalarda bulunmaktadır:
“Ey dost! Hac yolculuğu için izin talep edip sefere çıkacağın zaman, vedâ esnasında, ‘İhtimâl ki, bu seferde-yolculukta size katılırım’ demiştim. Lâkin her ne zaman niyet ettimse, istihâreler uygun düşmedi. Bu hususta bir cevâz (yani bu ömre ziyaretinin câiz olacağına dair bir şey) anlaşılamadı. Ben de ister istemez kalmayı tercih ettim, gelmedim.
“Başta da, bu gidişinizde, fukarâ (dervişler) için bir fayda yoktu. Ama şevkinizi (şiddetli istek ve arzunuzu) gördüm de, açıktan mâni olmadım. (...) Önemli işleri-hizmetleri bırakıp, zarûri olmayanlarla (önemsiz işlerle) meşgul olmak münâsip olmaz. Anlatılan bu hususu, daha önce de ben size defalarca yazdım; size ulaştı veya ulaşmadı... Söylenecek söz budur; artık gidip gitmemekte serbestsiniz, (ötesini siz bilirsiniz).”(2)
***
İmâm-ı Rabbânî Müceddid-i Elf-i Sânî Ahmed Fârûkî es-Serhendî (k.s.), mü’minleri böyle uyarıyor. Okuyup ders almak da bize düşüyor.
SERVET ŞÜPHELİ YOLLARDAN KAZANILIRSA...
Velhâsıl bütün bu ikazları;
- Ömre-ömre deyip duranların...
- Bilmem kaçıncı haccını îfa edip, tekrar gitmek için yanıp tutuştuğunu söyleyenlerin...
- Etraflarındaki farz olan bir yığın mâli hizmetleri-yardımları gözardı edenlerin...
- Kezâ, hac esnasında nice haramların işlendiğini bile bile, vekil göndermek yerine, bizzat kendisi gitmekte ısrar eden hanımların şuur ve idraklerine/anlayışlarına havâle ediyor ve son olarak da sözü İmam Gazâlî hazretlerine bırakıyoruz:
“Servetini şüpheli işlerden kazananlar, yoksul ve muhtaçlara verirken, kalabalık yerleri gözetirler; fakirlerden de, aldığını etrafa söyleyeni tercih ederler. Gizli ve görülmeyen yerlerde vermezler. Aldığını söylemeyen fakirleri nankörlükle ithâm ederler. Çok defa, komşularının durumunu bildikleri halde, onları açlık-sefâlet ve ihtiyaç içinde bırakırlar. Servetlerini, tekrar tekrar hacca gitmekle ömre yolunda harcarlar. Çünkü bunu, herkes görür ve bilir.
“İbn-i Mes’ûd (r.a.) şöyle demiştir:
‘Âhir zamanda sebepsiz, yani farz olmadığı halde hac yapanlar çoğalır. Yollarda yaptıkları ticaretleri ile kazançları artar, hac işi onlara kolay gelir. Ancak, ecirden mahrum ve sevaptan soyulmuş olarak geri dönerler. Kumlu ve susuz çöllerde binitleri onları dolaştırır da, yanıbaşındaki komşusunun hâlini-hatırını sormazlar.’
“Ebû Nasrettemâr’ın (rh.) bildirdiğine göre, adamın biri hacca gitmek üzere Bişr bin Hâris hazretlerine vedâ etmeye geliyor ve ona:
- Ben hacca gidiyorum, bir emriniz var mı? diyor.
Hz. Bişr:
- Ne kadar harçlığın var? diye sorunca, adam:
- İki bin dirhem harçlığım var, diye cevap veriyor.
Bişr hazretleri:
- Hacca gitmekle zühdü mü, Kâ’be’ye olan aşkını mı, yoksa Allah rızâsını mı kastediyorsun? diye tekrar sorunca, adam:
- Allah rızâsını kastediyorum, diye cevap veriyor.
Bunun üzerine Hz. Bişr:
- O halde evinde dururken, peşin olarak Allah rızâsını kazandıracak bir şeyi sana söylersem yapar mısın? diye soruyor. Adam:
- Evet, yaparım, deyince, Hz. Bişr:
- O zaman sen bu iki bin dirhemi; borcunu ödeyemeyen bir fakire, yiyeceği olmayan bir yoksula, nüfusu kalabalık ve geçimi dar olan bir âileye, yetimi sevindiren bir yetim bakıcısına ve bunlar gibi on kişiye 200’er dirhem olarak dağıt; hatta istersen hepsini bunlardan birine ver. Zira Müslüman’ı sevindirmek, düşkünlere el uzatmak, sıkıntıyı gidermek ve zayıflara yardım etmek, nâfile olarak yapılan yüz hacdan daha sevaptır. Kalk da dediğim gibi yap. Şayet böyle yapmak istemiyorsan, asıl kalbinde olanı bana söyle, dedi.
Adam:
- Doğrusu kalbimde hacca gitmek tarafı kuvvetlidir, dedi.
Bunun üzerine Bişr hazretleri gülümseyerek adama döndü ve şöyle buyurdu:
- Servet, şüpheli şeylerden kazanıldığı takdirde, nefis kendi arzularından birinin yerine getirilmesini ister. Bununla arzusu, sâlih ameller yaptığını göstermektir. Halbuki Allah Teâlâ, yalnız müttakîlerin, ihlâs sahiplerinin amelini kabul eder, gösteriş ehlinin değil.”(3)
DİPNOTLAR
(1) el-Mektûbât, İmâm-ı Rabbâni, Fazilet Neşriyat, İstanbul, yyy., c. 1, m. 123.
(2) el-Mektûbât, İmâm-ı Rabbâni, Fazilet Neşriyat, İstanbul, yyy., c. 1, m. 124.
(3) İhyâu Ulûmiddîn, (Terc. Ahmet Serdaroğlu) Bedir Yay. İstanbul, 1974, 3, 869-70.
HALİSECE kardeşim Allah razi olsun.. Konu ne kadar açık "Allah Teâlâ’nın kuldan i’râzının (kulu sevmemesinin) alâmeti; onun, mâlâyani (mânâsız-faydasız-boş şeyler) ile meşgul olmasıdır.” Farz ibâdetlerden bir farzdan yüz çevirip onu ihmâl veya terkederek, nâfilelerden herhangi biri ile meşgul olmak da, mâlâyaniye sınıfına girer."
Cenabı Allahımız bizi malayaniyle meşgul etmesin.
Teşekkür ederim ENDERDENİZ kardeşim...
Rabbim cümlemizden râzı olsun.
Nafileleri ifa ederken farzları ihmal gibi bir noksanlıktan bizleri vikaye buyursun... Mâlâyâni ile iştigâlden uzak tutsun.
Selam ve dualarımla...
Hocam konuyu yine oldukça güzel izah etmişsiniz.
Hanımların haccı konusunda da güzel açıklamalarınız vardı. Konu hakkında detaylı bilgi almak isteyenler olursa Hocamızın yazdığı "Hanımların Haccı" başlıklı yazıya göz atabilir.
Tekrar selam ve sevgiler...
hocam gene çok güzel bir şekilde mevzuyu ele almış veizah etmişsiniz elinize sağlık Rabbim ilminizi ziyadeleştirsin.
Buzamanda biz hanımların hacca gitmesi caiz değil bunu biliyoruz, fakat hocam ekser insanlarda umreye gidene hac kesin farzdır gibi bir inanış var,bu doğrumudur? bizleri aydınlatırmısınız?
ALLAHa emanet olunuz
Teşekkür ederim sevgili Ankebut57 ve Tunahanhakan...
Ankebut kardeşimizin sözünü ettiği yazı sanırım Mollacami'de yok. Ama google'dan bulunabilir herhalde...
Tunahanhakan kardeşimizin söylediği husus ta, içtihadi bir meseledir, farklı görüşler de mevcut. Kişi kendi vaziyetine göre durumunu ayarlayabilir.
Mukabil selam ve sevgiler...
Fî emânillâh...
Zira Müslüman’ı sevindirmek, düşkünlere el uzatmak, sıkıntıyı gidermek ve zayıflara yardım etmek, nâfile olarak yapılan yüz hacdan daha sevaptır.
bu maddeleri beyinlerimize kazımak lazım ve her fırsatta kaçmak yerine uygulamaya çalışmak gerekiyor.
100 hac sevabı ne para ne sıhhat nede başka bir şey ile mümkündür
işte islam dinin güzellikleri
ADIGÜZEL
İçten ve güzel değerlendirmelerin için tebrik ve teşekkürler sevgili hemşehrim...
Müslümanlar olarak işte bu şuur ve idrâke sahip olduğumuz gün, pek çok şeyin müsbet yönde farklılaştığını göreceğiz. Allah yolundaki insani-İslami hizmetler kat be kat inkişaf edecek, daha yaygın, daha mütekâmil ve verimli hale gelecek.
Kısacası dünya-ahiret dengesini kurabildiğimiz ve bu muvazeneyi sürdürebildiğimiz ölçüde yapılan hizmetlerin de semeresinin arttığına şahit olacağız Allah'ın izniyle...
Dediğin gibi bu erişilmesi fevkalâde güç, hatta imkânsız gibi gözüken hedefe, basit fedakârlıklarla kavuşabilmemiz mümkün. İşte yukarıdaki kısa makalede, İslâm büyüklerinin bize anlattıkları ortada... Çok net, hemen herkesin anlayabileceği kadar açık bir prospektüs mahiyetinde... Bize düşense, anlatılanları uygulamaktan öte bir şey yok. Bu da zor olmasa gerek. Tabii şeytanın, nefs-i emmare'nin, şeytanlaşmış ins ve cinnin gösterdiği yan yollara sapmamak kaydıyla...
Rabbim bizlere, iltimâs-ı ilahiyesiyle Habib'i ve sair sevdikleri hürmetine afv u mağfiret ve rahmetiyle muamele buyursun.
Selam ve dualarımla...
HOCAM ALLAH RAZİ OLSUN.. İNŞALLAH MÜSLÜMAN KARDEŞLERİMİZ UYANIRLARDA ÖMRE ZİYARETLERİNE HARCADIKLARI PARACIKLARINI YANIBAŞLARINDAKİ MUHTAÇLARA VE ALLAH YOLUNDAKİ HİZMETLERE HARCAYIP BİR YERİNE 100 HAC SEVABINI ALIRLAR. AMA ONLARI ÖMRE ZİYARETLERİNE TEŞVİK EDEN HOCLARA NE DEMELİ BİLMİYORUM.. HERALDE ONLARIN Bİ BİLDİKLERİ VARDIRMI DİYELİM BİLMEMKİ..YOKSA VEBALIN BÜYÜGĞÜNÜ ONLARMI YÜKLENİYOR ORASIDA VAR..İNŞ.DÜŞÜNÜRLERDİR..
ALLAHU TEALA BİLİNCİMİZİ ARTIRSIN..
cok saol halis hocam.elınıze saglık
-------------------------------------------------------------------------------------------------
“..İmamı Rabbani evlatları güzeldir, imanlar güzeldir, kalpleri güzeldir.."
Teşekkür ederim değerli kardeşim...
Rabbim sizlerden de razı olsun.
Dualar eder, dualarınızı beklerim...
Selamlarımla...
TEŞEKKÜR EDERİM HOCAM.. ALLAHU TAALA TÜM MÜMİNLERE BİLİNÇLİ DAVRANABİLMEYİ NASİBETESİN..
Sağolasın engindeniz kardeşim...
Evet, Hz. Mevla'dan niyazımız; mü'minlerin özellikle de havas zümresine dahil olanların şuur ve idraklerini tezyid eylesin.
Selam ve dualarımla...