Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Bilgi yarışmasına buyurun!...(3)

Ashâbtan Muğîre b. Şu'be (r.a.)' den rivâyet edildiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) çıktığı gazvelerin birinde yolda konaklamışken Ashâb'ın bulunduğu yerden biraz uzak bir noktaya çekilip hâcetini defederek abdest alıp döndü. Rasûlullah ashâbının yanına vardığında ashâb Abdurrahman b. Avf'ın arkasında namaza durmuştu. Muğîre hemen gidip Abdurrahman'a Rasûlullah'ın geldiğini haber vermek istediyse de Rasûlullah buna engel olmuş ve Abdurrahman'ın arkasında namazını kılmıştı. Böylece Hz. Peygamber'in ilk defa arkasında namaz kıldığı kişi Abdurrahman b. Avf olmuştur. Daha sonra da bilindiği gibi Rasûlullah hastalığı sırasında Hz. Ebu Bekr'in arkasında namaz kılmıştı.


hayberin fethi kaç tarihinde kimler arsında yapıldı sebeb ve sunuclar kısaca izah edermisiniz...




Aşk'a ciğerin yakmayan, mürşide doğru bakmayan,bahr-ı muhit'e akmayan,göl iken umman olurmu...

Hayberin fethi Hicri :7 Miladi: 628 Tarihinde Muslumanlarla Medineden uzaklastirilip Haybere yerlesen yahudiler arasinda olmustur .Buradaki yahudiler cok zengin,kalabalik idiler diger yahudilerin ocunu almak icin,daima islama ve muslumanlara saldirmak icin etrafi kiskirtiyorlardi.Peygamber Efendimiz 1600 Mucahid le gazaya ciktilar .Harp neticesinde muslumanlarin 15 sehidi vardi.Yahudilerden ise 93 kisi oldurulmustu

TEFRIH kardeşim soru sormamışsınız?

soruyu belirli bir kisi soruyor diye dusunmustum ,tamam soralim o zaman,Öşür nedir ve öşüre Kıtap ve sunnetten delillerimiz varmidir varsa nelerdir?kimin vermesi gerekir?miktari nedir?

•Araziden çıkan mahsulün zekatına 10’da bir anlamına gelen “öşür” adı verilir. Öşürde itibar arazi sahibine değil, araziyedir. Dolayısıyla mal sahibi deli de olsa çocuk da olsa hatta fakir de olsa o araziden çıkan mahsulden öşür alınır.

Kitap ve sünnetten deliller:

"Ey iman edenler!.. (Hak yolunda) infakı, kazandıklarınızın en temizlerinden ve sizin için yerden çıkardıklarımızdan yapınız" (Bakara Sûresi:267)

"Arzın (toprağın) içinden çıkan şeyde öşür vardır"(Hadis-i Şerif)

SORU:Malının zekatını verebilmesi için mal sahibinde ne gibi şartlar aranır?

zekat verebilmesi icin: müslüman, hür, akil sahibi ve buluğ çağına ermiş olmalıdır.

Hac kac kisimdir?

tevbe suresinin başında besmele yoktur. nemil suresinde iki tane besmele vardır.
ayrıyaten böyle bilgilendirici bir bölüm açtığınız için teşekkür ederim sitenin yapımında emeği geçen herkesten allah razı olsun allah sevdikleriyle beraber haşretsin.amin.

tevbe suresinin başında besmele yoktur. nemil suresinde iki tane besmele vardır.
ayrıyaten böyle bilgilendirici bir bölüm açtığınız için teşekkür ederim sitenin yapımında emeği geçen herkesten allah razı olsun allah sevdikleriyle beraber haşretsin.amin.

Hac 3kısımdır

haccı kıran
haccı temeddu
haccı ifrat

haccın edasının şartları


Aşk'a ciğerin yakmayan, mürşide doğru bakmayan,bahr-ı muhit'e akmayan,göl iken umman olurmu...

Haccın edasının şartları:
1-Vücudun sıhatte olması,
2-Yol emniyetinin bulunması,
3-Kadının, kocası veya mahreminin yanında bulunması.
4-Kocası ölen ya da boşanmış olan kadının iddetinin bitmiş olması,
5-Hapislik gibi bir engelin bulunmaması.

İkindi namazını kılarken güneş batsa namaz fasit olmaz. Ancak sabah namazını kılarken güneş doğsa namaz fasit olur. Bunun sebebini açıklayabilir misiniz?

Sabah namazının vakti: imsak vaktiyle güneşin doğuşa başladığı an arasıdır
İkindi namazının vakti: Öğle vakti bitince başlar, akşama kadar devam eder.
Sabah namazını kılmakta iken güneş doğsa, namaz bozulur. Çünkü birinci halde, yeni bir namaz vakti girmiş olur. İkinci halde ise, namaz vakti çıkmış; fakat yeni bir namaz vakti girmemiş olur.

Hadîs-i Şerîfte buyuruldu ki:
(Cebrâîl aleyhisselâm Kâ'be kapısı yanında iki gün bana imâm oldu. İkimiz, fecir doğarken sabah namazını, güneş tepeden ayrılırken öğleyi, herşeyin gölgesi kendi boyu kadar uzayınca ikindiyi, güneş batarken [üst kenarı kaybolunca] akşamı ve şafak kararınca yatsıyı kıldık. İkinci günü de, sabah namazını, hava aydınlanınca; öğleyi, herşeyin gölgesi kendi boyunun iki katı uzayınca; ikindiyi, bundan hemen sonra, akşamı oruç bozulduğu zaman, yatsıyı gecenin üçte biri olunca kıldık. Sonra, bana, "senin ve geçmiş peygamberlerin namaz vakitleri budur. Ümmetin, beş vakit namazın herbirini, bu kıldığımız iki vaktin arasında kılsınlar" dedi.)


Ölen bir Müslümanın namaz ve oruç borcu nasıl ödenir?

Süre-i Bakara'nın 184. ayet-i kerimesinde mealen şöyle buyruluyor:"Sayılı günler.Şimdi Sizden kim hasta olur veya sefer üzerine bulunursa tutamadığı günler adedince sair günlerde (tutar). Oruca pek zor dayanabilecek kimse üzerine de fidye (bir miskini doyuracak yemek) (farzdır). İmdi her kim tatavvuan bir hayır yaparsa bu kendisi için daha hayırlıdır. Ve eğer oruç tutarsanız sizin için hayırlıdır. Eğer bilirseniz."

Bu ayet-i kerimede oruç için iskat (silmek, sıfırlamak) olduğu açıkça belirtilmiştir. Hadis-i şeriflerle de sıhhatsizlikten veya başka sebeplarden dolayı tutulamayan oruçlar çin fidye verilebileceği belirtiliyor. Eğer kişi vefat etmiş ise bu işi mirasçıları yapar, ölünün vasiyeti yoksa yapmak zorunda değildirler.

Malumunuz Edille-i şer'iyye dörttür. Bunlardan biri de Kıyas-ı Fukahadır. Alimler namaz borcu olanın da oruca kıyasla iskat yapılabileceğine fetva vermişler. Umulur ki Cenab-ı Hakk o kimsenin kılamadığı namazları affeder.

Nasıl yapılır:
Erkekte 12 yaşından sonrası, kadında ise 9 yaşından sonrası hesaplanır. (5+1) vakit namazı hesaplanır. Bütün namazları hesaplanır, kıldığı namazları çıkarmaya gerek yoktur. Bir ayda 180 vakit namaz olmuş olur. Her vakit için bir fitre miktarı verilir. Diyelim ki bu miktar 3 YTL. Dolayısıyla bir ay için(180x3=540) YTL verilir.(fakirlere) Eğer kişinin mirası bu kadarsa
bu para devir yaptırılır.

Devir meselesini de kısaca izah edeyim:

Er kişi diyelim ki 62 yaşında vefat etti. (62-12=50) yıllık namazını hesaplarız o halde. 540 YTL (12x50=600) ay için 600 defa dolaştırılır. Mesela 6 kişi toplandı. 540 YTL'yi birincinin elinde birinci kişi de mirasın sahibi olacak. Yanındakine verecek verdim diyerek. Yanındaki alacak aldım, kabul ettim diyecek. 540x2=1080 ytl oldu. Bu şekilde 6 kişinin elinden 100'er defa geçecek, 600 ay tamamlanmış olacak. En son bu parayı da bir fakire verirler.

Oruç, kurban ve yemin iskatının devri de bu şekilde yapılır.
(Yanlış izah ettiğim, gözden kaçırdığım bir yer varsa uyarınız.)

SORU: Yerleşim biriminden oldukça uzak bir mekanda bir grup insan var. Belli bir iş için gelmiş olsunlar. En yakın yerleşim birimine ulaşmaları, yanlarında vasıta olmadığı için belki aylar alıyor. Bu grubun içerisinde evli bir çift var ve geri kalanlar hep erkek, üstelik kadının mahremi değiller. Kadın bir sebepten dolayı ölüyor. Cenazesini ne yapmaları gerekir? (bunların hepsi Müslüman)

Yabancı erkekler arasında ölen kadın ile yabancı kadınlar arasında ölen erkeğe de teyemmüm verdirilir. Ebû Dâvud ve Beyhâki'nin de Mekhûl'den rivayet ettiği hadise göre; Rasûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: "Kadın, kendisi ile beraber başka kadın olmadığı halde erkekler arasında ölürse; erkek de kendisi ile beraber başka erkek olmadığı halde, kadınlar arasında ölürse, her ikisine de teyemmüm ettirilir ve gömülürler. Her iki durumda da su bulunmamış sayılır. "

Tefrih kardeşim, cevaplarınız için teşekkür ediyorum.

Aslında soru dahilinde değildi; ancak ben yine de kısaca izah edeyim ek bilgi olsun diye...."Kadının mahremi yok" ifadesini kullanmıştım soruyu sorarken. Eğer kadının mahremi bulunsaydı grup içerisinde, ona eliyle teyemüm ettirecekti. Mahremi olmadığından, diğer erkeklerden biri eline bir bez saracak, ona o şekilde teyemmüm ettirecek. "Kocası var" dedim, onun nikahı zaten düştü o anda. eğer herkes kadın olup yine aralarında evli bir çift bulunsa ve bu sefer de erkek ölse onu hanımı yıkayacaktı. Onun iddeti var çünkü..

Dedim ya sorumun cevabı eksik değil; ben ilave yapmak istedim..

Soru sorma sırası şu an sizde Tefrih kardeşim, cevabı verdikten sonra sorumuzu da soralım ki yarışma devam etsin... Bizler de gerek sizin gerekse diğer arkadaşların bilgilerinden istifade edelim.. Hiç değilse bir iki kitap karıştırmış oluruz bu vesileyle..

Selametle..

sehit ile murtes arasindaki fark nedir?murtes kime denir ve hakkindaki hukum nedir?


Soru ve Cevap

MollaCami.Com