Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Fitre vacip olan herkesin KURBAN da kesmesi gerektiğini biliyor muydun?
sayın piri reis şimdi fitre ile kurban bir olmaz diye düsünüyorum şöyle bir söylenti var borcu olan kesemez sizce bu doğru mu lütfen aydınlatırmısınız Allah (c.c)razı olsun
http://www.mollacami.com/konu/kurban-hakkinda-bilinmesi-gerekenler-11052.html
Sorunuz; linkte belirtilen yazıdan farklı bir içtihad mı?
_____________________________________________________________
Andolsun Zikirden sonra Zebur'da da :''Yeryüzüne salih kullarım varis olacaktır'' diye yazmıştık.(Enbiya,105)
evet sayın piri reis farklı bir soru link i
Mevra kardeşim. Fitre ile kurban bir değil zaten. Fitre veren herkesin kurban kesmesi gerekir. Borcu olanlar kurban kesebilir. Velevki o kurbanı kesecek parası olmasın bir sene içinde ödeme imkanı varsa borç ilede olsa kurban kesmesi gerekir.
sayın dilhan teşekkür ederim ilginize gerçekten bu konu hakkında bilgin yoktu ALLAH (c.c)razı olsun hayırlı cumalar
Arada yer alan yazida kurban'in sartlarindaki Altin ile kiyaslanmasi aslinda zenginligin kiyaslamasi oluyor. Su durumda dogru bir hesap yapilirsa bir cok kisi kurban kesemez duruma gelecektir. O notu oraya ekleyen tabiki neye göre hazirladi bilemiyoruz. Fakat gelen uyarilar üzerine tahkik ettigimizde böyle bir anketi acmakta fayda olur dedik.
Yine büyük islam ilmihaline bakarsaniz
http://kitap.mollacami.com/buyuk-islam-ilmihali/kurban-ve-av
linkinde kurbanin mahiyetine baktigimizda daha genis malumat sahibi olabilirsiniz.
2- Kurban Bayramında ibadet niyeti ile kurban kesmek, hür, mukîm (yolcu olmayan), müslim ve zengin kimseye vacibdir. Zenginden maksad, temel ihtiyaçlarından başka, artıcı olsun olmasın, en az iki yüz dirhem gümüş değerinde bir mala sahib olan, fitre vermekle yükümlü olan kimselerdir. (Zekat bölümüne bakılsın!..)
Kurban kesme günlerinde (kurban bayramının ilk üç gününde) kurban kesmeğe gücü varken kurban kesmeyip de sonra fakir düşse, buradaki vücub üzerinden düşmüş olmaz.
Bu yeterli bir aciklamadir..
bu konuda aklıma takılan bazı hususlar var. izninizle sormak istiyorum.
fitre vermesi gereknler nisab miktarı malı olanlardır ve bu kişiler çocukları için de fitre vermeliler, fakat kurban için adına fitre verdiği çocukları adına da kurrban kesmeleri gerekir diyorsunuz örneğin benim babam bizim için de fitre veriyor ama kurban kesemiyor. yani bizim yaptığımız yanlış mı oluyor? Bu konu hakkında detaylı bir cevap verirseniz ve kaynak da belirtirseniz çok iyi olur. şimdiden Allah(cc) sizden razı olsun.
herkesten allah razı olsun
hayalinin hayalisi
selamun aleyküm.şimdi ben bu konuda şunu söyliyeyim.ramazan ayında durumu iyiymiş fitre vermiş kişi.nisaba ulaşan kişinin fitre vermesi vacipdir.ancak kişi kurban bayramı günlerinde nisaba malik değilse o zaman kurban kesmesi vacip değildir.fitre ile bayram arasında iki ay zaman var.kişi daha sonra fakir düşmüş olabilir.ölçü bayram günlerinde nisaba malik ise o zaman üzerine kurban kesmek vacip olur.ilmihal kitablarında bu şekilde anlatılıyor.teşk.ederim
Reis kardeş Allah senden razı olsun,mübarek siz yanlış yorumluyorsunuz,lütfen bir kaç kitaba daha bakın.Fitre ile yükümlü olanlar demek nisap miktarı mala sahip olan demektir.kişi ramazanda fitre verecek nisaba malik olup daha sonra fakir düşebilir.onun için kurban bayramı günlerinde dinen zengin olan yani nisap miktarı mala sahip olan kişilerin üzerine kurban kesmek vacipdir.yoksa fitre vermiş olan her kişi mutlaka kurban kesecek demek değildir,bayram günlerinde nisaba malik ise o zaman kurban kesmek vacip olur.
Bu konu hakkında yeterli araştırma yaptınızmı arkadaşlar.
Ben fitre veren herkesin kurban kesmesi gerektiğini sanmıyorum ilk burda duydum.
Yeterince emin olmadan böyle anket yapmak doğrumu bilemiyorum,Şüphelerim var yani
s.a
bu konunun dayanağı nedir detaylı bir açıklama bekliyoruz.
Allaha emanet
büyük islam ilmihalinde gecen Kurbanın Mahiyeti, Vücubu ve Şer'î Hikmeti bahsini okudugunuzda 2. maddede bu aciklanmistir. Zekat ile kurbani karistirmayalim..
Selam sevgi ve dua ile
büyük islam ilmihalinde gecen Kurbanın Mahiyeti, Vücubu ve Şer'î Hikmeti bahsini okudugunuzda 2. maddede bu aciklanmistir. Zekat ile kurbani karistirmayalim..
Selam sevgi ve dua ile