Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
BAŞI AÇIK RESİM ÇEKTİRMEK CAİZ OLABİLİR Mİ?
Bazı resmi işlerimizi yürütmek için yaptığımız müracaatlarda hanımlardan başı açık vesikalık resim istiyorlar. Vermezsek işimiz olmuyor. İstediğimiz kimlik, vesika veya pasaportu alamıyoruz. Başı açık resim çektirmek de caiz olmaz diyorlar. Bir çıkış yolu yok mu bunun?
Efendim, bütün medeni ülkelerde insanların istedikleri şekilde resim çektirme hakları vardır. Buna kimsenin mani olmaması gerekir. İlle de başı açık resim çektireceksin diye bir dayatma artık olmamalıdır. Buna hakları yoktur açık resimde ısrar edenlerin. Bununla beraber şayet açık resim verilmeyince işi sürüncemede bırakıyor, istenen evrakı vermiyorlarsa hakkın zayi olmaması için zorlanan açık resim çektirilerek verilip evrak, kimlik veya pasaport alınma yoluna gidilebilir. Çünkü “Zaruretler mahzurları mubah kılar” kaidesinden bu izni çıkarmak mümkün olur.
Zaten resim de insanın canlısını teşkil etmez. Resmin sahibinin açık duruyor hali olarak kabul edilmez. Resim insanın canlı aslı değildir.
Ancak mümkün olsa da başı açık resmi, erkek değil de bir kadın çekse, böylece mahzur hiç söz konusu olmasa. Şu kadarı da vardır ki, günümüzde teknik gelişmiştir. Bilgisayar çalışmasıyla kapalı resme açık görüntüsü vermek de mümkün olmakta, bu da bir çare olarak görünmektedir.
Bu konuda (Prof. Dr. Hamdi Döndüren) değerli eseri (Aile İlmihali’) nde şöyle demektedir:
– “Kadının, din ve vicdan özgürlüğüne saygı duyulan bir beldede örtülü resim vererek istediği belgenin düzenlenmesini isteme hakkı vardır. Ancak kadın açık resim vermedikçe belirtilen belgeyi alamayacağını anlarsa, açık fotoğraf verebilir. Bu durum İslamın terbiye ve edebine uygun olmasa da fotoğraf, gerçek bedeni temsil etmez. Ancak açık resmi bayan fotoğrafçıya çektirmesi de ayrıca gerekir.” (Şayet böyle bir bayan fotoğrafçı varsa tabii ki.)
Kaynak: Yeni Aile İlmihali, Ahmed Şahin, Cihan Yayınları
..........................................................................................................................
Ahmed Şahin nin buradakii yorumu doğrumudur. Ben böyle bilmiyordum. Yardımcı olunursa sevinirim.
SELAMETLE...
Resim çektirmek her durumda caiz değildir ki;başı açık çektirmek caiz olsun!!!!!!!
Alıntı
Dördüncü Esas: Sanem-perestliği şiddetle Kur'an men'ettiği gibi, sanem-perestliğin bir nevi taklidi olan sûret-perestliği de men'eder. Medeniyet ise, sûretleri kendi mehâsininden sayıp Kur'ana muâraza etmek istemiş. Halbuki gölgeli(heykeller) gölgesiz sûretler,(fotoğraflar) ya bir zulm-ü mütehaccir(taşlaşmış) veya bir riyâ -yı mütecessid(ceset giymiş)) veya bir heves-i mütecessimdir(cisimleşmiş) ki, beşeri zulme ve riyâ ya ve hevaya, hevesi kamçılayıp teşvik eder.(Risale-i Nur,25.Söz
Ancak;zaruret halinde vesikalık fotoğrafa ruhsat vardır.Vesikalık fotoğraf,zaruret anında caizdir.
Asrın getirdiği zaruretler de ise;günahın kabulü ile beraber çektirilir.Hepimiz içinde bulunuyoruz.Kurtuluş da şu an mümkün değildir.Tevbeyi de ihmal etmemek şarttır.
Teşekkür ederim bende böle biliyordum. sadece emin olmak istedim. Allah razı olsun.
"Efendim, Müjdecim, Kurtarıcım, Peygamberim! Sana Uymayan Ölçü Hayat Olsa Teperim" (N.F.Kısakürek)
baynalar arasında bile çekilmemeli