Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim
Tertib sahibinin namazını kaza etmesi
Bir namazı vaktinde kılmaya edâ denir. Vaktinden sonra kılmaya da kazâ denir. Vaktinde kılınmamış olan beş vakit farz namazların kazâsı farzdır. Vitir namazının kazâsı ise vâcibdir.
Bir namazı özürsüz kazâyâ bırakmak büyük günâh-dır. Bu namaz kazâ edilmekle yerine getirilmiş olur. Fakat bunun geciktirilmesinden dolayı meydana gelen günâhın bağışlanması için tevbe etmek ve Allâh'dan af dilemek lâzımdır.
Bir kimsenin namazı kazâyâ kalınca bakılır: Eğer o kimse tertib sâhibi ise, bu kazâ namazı ile vakit namazları arasında sırayı gözetmek gerekir. Tertib sâhibi değilse, bu namazı kazâ etmeden diğer namazları kılabilir.
Bir kimsenin tertib sâhibi sayılabilmesi için, altı vakit namazı kazâyâ kalmamış olmalıdır. Altı vakit namaz ka-zâyâ kalmış ise, tertib sâhibi olmaktan çıkar; artık onun kazâ namazları arasında ve kazâ namazları ile vakit namazları arasında sırayı gözetmesi gerekmez.
Tertib sâhibi olan zât, bir farz namazı vaktinde kılmamış olsa, bu namazı, ilk vakit namazından önce kazâ etmesi gerekir. Çünkü gerek kaçırılan namazların arasında ve gerek bunlar ile vakit namazları arasında sırayı gözetmek şarttır. Ancak kazâyâ kalan namaz unutulup sonradan hatıra gelmişse veya vakit daralmış veyâ kaçırılan namazlar çok olup da tertib sâhibi olmaktan çıkılmışsa, vakit namazı kılınır.
Meselâ: Tertîb sâhibi olan kimse, her nasılsa uykuya dalıp o günün sabah namazını kılamamış olsa, bu sabah namazını o günkü öğle namazından önce kazâ etmesi gerekir. Bunu hatırladığı hâlde onu kazâ etmeksizin öğle namazını kılsa, bu namaz muvakkat olarak sahîh olur. Şöyle ki: Bundan sonra o sabah namazını kazâ etmeden beş vakit namazı kılacak olsa, bu altı vaktin hepsi de sahîh olmuş olur, tertîb sâhibi olmaktan da çıkmış olur. Fakat böyle beş vakit namazını daha kılmadan o sabah namazını kazâ ederse, tertîb sâhibi olmakta devam eder. Arada kılmış olduğu vakit namazları yeniden kılması gerekir.
2007.05.10 Tarihli Fazilet Takvimi
Teşekkür ederiz, bilgiler için.
kardesım paylasımın ıcın cok tesekkur edrım.aklıma takılan bısey oldu..tertıb sahıbı demek ard arda altı vakıt namazı kazaya kalmamıs kımse mı demek?yoksa bellı zamanların toplamı 6 vakıt mı?
--------------------------------------------------------------------------------------------------
“Biz aldığımızı vermeyiz, verdiğimizi de almayız.”
Değerli kardeşim Mat. Öğret. "....tertıb sahıbı demek ard arda altı vakıt namazı kazaya kalmamıs kımse mı demek?yoksa bellı zamanların toplamı 6 vakıt mı?..." sorunuza cevap:
Sahib-i tertip altı vakit namazı kazaya kalmamış olan kişidir. Son sorunuzda belirttiğiniz gibi belli zamanların toplamı altı vakit.
"...Altı vakit namaz kazaya kaldı mı, kişi tertip sahibi olmaktan çıkar; artık onun ne kaza namazları arasında ve ne de kaza namazları ile vakit namazları arasında sırayı gözetmesi gerekmez.
Kazaya kalmış namazlarda eskiye ve yenie gelince, bunlar iki kısımdır: Yakın zamanda kazaya kalanlar altı vakte ulaşınca, ittifakla sıra gözetme gereğini kaldırır. Evvelce kaçırılmış bulunan (eski) namazlara gelince, bunlar da altı vakte ulaşmışsa, geçerli kabul edilen fetvaya göre sıra gözetmenin gereğini kaldırır.
Örnek: Bir kimse vaktiyle bir ay namaz kılmayıp sonradan bunları kaza etmeden vakit namazlarını devamlı olarak kılmaya başlamışken tekrar bir vakit namazını kazaya bırakacak olsa, bu son namazını hatırladığı halde onu kaza etmeden vakit namazını kılabilir. Böyle bir kimse, geçmişteki kaza namazlarını tamamen kılmadıkça tertip sahibi olamaz. Sahih olan görüş budur..."
(Bilmen, Ömer Nasuhi; Büyük İslam İlmihali)
Teşekurler farukaktaş kardeşim Allah razi olsun
Bu yolda yılmak bıkmak usanmak yorulmak memnuğdur bize
yanı bu aciz hıcbır zaman tertib sahıbı olamıyor ozaman:(6 vakıt cok az kı bu tren bızım ıcın coktan kacmıstır.pekı ınsan gecmıs kazalarını temızlerse tekrar tertib sahıbı olabılıyormu?
--------------------------------------------------------------------------------------------------
“..zaman bizi haklı çıkartacak..ama keske cıkartmasa.."
"...pekı ınsan gecmıs kazalarını temızlerse tekrar tertib sahıbı olabılıyormu?...
Mehmed Emre'nin fetvalarından;
"...Soru: Bir kimse üzerindeki birçok kaza namazını ödemek suretiyle hiç kazası kalmasa sahib-i tertip olur mu?
Cevap: Olmaz, zira "sakıt olan geri gelmez." O kimse, kaza namazının sayısını altı vakte çıkardığı zaman sahibi tertiplik onun üzerinden düşer ve bir daha geri gelmez..."
Diğer fetvalarda, örneğin bir önceki cevabımda Büyük İslam İlmihali'nden yapmış olduğum alıntıda da "...Böyle bir kimse, geçmişteki kaza namazlarını tamamen kılmadıkça tertip sahibi olamaz..." şeklinde bir görüş var. Belki Mehmed Emre Hoca "kazaya kalan altı vakit kaza edilmedikçe sahib-i tertiplik geri gelmez" anlamında söylemiş olabilir.
Diğer fetva kitaplarında, kazaya kalan bütün namazları kılmakla tekrar sahib-i tertip olunabileceği yazıyor.
Yanılmış olabilirim, daha geniş bilgiye sahip olan arkadaşlar uyarsınlar lütfen...